Søk i stiler
 

Ingvar Ambjørnsen


Biografi av Ingvar Ambjørnsen (del av særemne).
Sjanger:BiografiLastet opp:05.03.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Ingvar Ambjørnsen
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookForfatterportrett

Ingvar Ambjørnsen ble født i den lille byen Larvik 20 mai 1956. Faren var postbud og mora var hjemmeværende. Særlig skoleflink var han ikke, men stilene hadde han dreis over, dvs. de vare fulle av feil, men innholdet var bra. Ambjørnsen var og er veldig glad i å lese bøker. Som ung slukte han det meste, med de to forfatterne Bjørneboe og Hamsun som favorittene. Selv den dag i dag har Ambjørnsen alltid en av Hamsuns bøker fremme. De blir lest om og om igjen. Når han var 14 år var han allerede fast bestemt på å bli forfatter, noe han skulle bli 11 år senere. Utdannelsen gikk det helle dårlig med. Han fullførte ikke engang videregående.

 

En forfatter blir født

Det tok ikke lang tid før Ambjørnsen ble med i miljøer der røyk- alkohol- og narkotikaforbruket var stort. Ambjørnsen tok flere strøjobber her og der før han til slutt reiste hjemmefra som attenåring og fikk jobb på Lier sykehus. Jobben skulle vise seg å bli inspirasjonskilden til hans første bok, "23-salen". Den handler om livet på en psykiatrisk avdeling på et sykehus. Ingvar Ambjørnsen hadde egentlig bare tenkt å skrive en liten sak, kanskje et hefte. Han leverte det lille han hadde til forfatterlaget, et undergrunnsforlag som for lengst er borte. Mens han satt der og ventet tok han seg en kopp kaffe og snart hadde han en strålende forlagssjef foran seg. Han ga klar beskjed til Ambjørnsen om å gå rett hjem å skrive en bok. Bok ble det og Ambjørnsen hadde greis målet sitt, å bli forfatter, om enn ikke dikter som han mest ønsket.

 

På flyttefot

Ambjørnsen har flyttet mye på seg og i 1985, fire år etter hans første bok, flyttet han til Hamburg i Tyskland hvor han fortsatt bor sammen med sin tyske kone Gabrielle Haefs. I følge ham selv er han nødt til det, for i lille Norge blir han overfalt av mennesker som ønsker å diskutere en av bøkene hans. I Hamburg lever han avslappet nok til å få skrive og ifølge seg selv så har han det ”jævlig fett”:

 

Gjennombruddet

I 1986 kom gjennombruddet som gjorde Ingvar Ambjørnsen til den rikskjendisen han er. Cappelen hadde holdt en stor romankonkurranse og den vant Ambjørnsen med kjempesuksessen ”Hvite Niggere”. Etter dette kom det flere gode titler fra Ambjørnsen på rekke og rad.

 

Voksenforfatteren

Ingvar er først og fremst en voksenforfatter. Da henter han inspirasjonen fra miljøer han kjenner godt. Det er grunnen til at mange av bøkene handler om outsiderne i samfunnet vårt, et miljø som ikke er skrevet så veldig mye om i litteraturen. Disse miljøene er skildret nøyaktig og det gir leseren et godt innblikk i hvordan personene har det.   Ungdomsforfatteren   Grunnen til at Ambjørnsen satte i gang med den berømte ”Pelle og Proffen” serien er såre enkel: Han satte seg ned på hytta å begynte å lese ”Hardy guttene”. Den serien hadde han som mange andre gutter lest glupsk som unge, men nå var lesingen et mareritt. Språket var dårlig og miljøet dårlig skildret. Mysteriene var også tåpelige og lite troverdig. Han bestemte seg for å gi ungdommene et bedre alternativ. Mysteriene skulle være troverdige og skildringene mer forseggjort. Slik ble de ti ”Pelle og Proffen” bøkene laget og undertegnende kan selv skrive under på at Ambjørnsens forsøk på å gi ungdommene et bedre alternativ var høyst vellykket.

 

Priser

Ambjørnsen har vunnet flere priser. Til sammen er det blitt 12. Spesielt må det nevnes Brageprisen som han fikk i 1995 for boka ”Fugledansen” og Riksmålsprisen som han fikk i 1999. Den er litt spesiell med tanke på at som ung fikk Ambjørnsen igjen stilene sine med mer rødt enn svart på. Hele Ambjørnsens liste over priser/belønninger er som følger:

 • 1986 1.pris Cappelens romankonkurranse for ”Hvite niggere”
 • 1987 Språklig samlings pris
 • 1988 Cappelenprisen
 • Hamburg bys stipend
 • Lübeck bys stipend
 • “Døden på Oslo S” på Ibbys Honour List
 • 1991 80-tallets beste barne- og ungdomsbok (Døden på Oslo S) utdelt av Bokhandlerforeningen
 • Ungdommens bokpris. Utdelt av Hå kommune på Barnas bokdag.
 • 1995 Brageprisen (romanen ”Fugledansen”)
 • 1996 Bokhandlerprisen (romanen ”Brødre i blodet”)
 • 1999 Vestfold Litteraturpris (romanen ”Elsk meg i morgen”)
 • 1999 Riksmålsprisen (romanen ”Elsk meg i morgen”)
Forfatterskapet

Som tidligere nevnt er listen over Ingvar Ambjørnsens bøker lang. Den første boka, ”23-salen” handler om Ambjørnsens opplevelser på Lier psykiatriske sykehus. Vi møter Andreas Wiegert som begynner å arbeide der som skoletrøtt 18-åring, akkurat som Ambjørnsen selv. Andreas starter med det å stige i gradene og blir pleier ved sykehuset som mål, men intensjonene blir mindre og mindre i takt med hvor ille han ser systemer behandler pasientene. På denne måten forteller Ambjørnsen om hvor umenneskelig pasienter blir behandlet. ”23-salen” er på denne måten en skarp kritikk til et skjult kapittel i norsk samtid. Neste bok fra forfatteren skulle vise seg og være en sann nedtur. ”Sarons ham” ble Ambjørnsens kanskje svakeste bok. Den kom i 1982 og er en forløper til Ambjørnsens gjennombruddbok ”Hvite Niggere”. I ”Sarons ham” beskriver Ambjørnsen på en rå og brutal måte hvordan en outsider trekker med seg andre ned i sumpen med narkotika, stoff og galskap. Ambjørnsen er godt kjent for sitt liberale syn på cannabis ,og det kommer lett frem i den kontroversielle boka ”Den siste revejakta”. Boka ble først utgitt i 1983 og reppublisert i 1988. Siste gang i Cappelens ”Cap” serie. En serie bestående av spenningsromaner noe som ”Den siste revejakta” definitivt er. Temaet i boka er å skildre narkomiljøet, og da særlig den delen som har med hasj og gjøre, på godt og vondt. Boken skildrer også de psykiske problemene hovedpersonen får som følge av mange års forbruk av hasj og andre rusmidler, samt flere års flukt fra politiet. Hele boka er et langt innlegg i debatten om legaliseringen av hasj. Dette er også det boka er mest kritisert for. Ambjørnsen smører nemlig på så mye at fremdriften i boka kan bli litt liten. Det tegnes et markant skille mellom hasjmiljøet og miljø der hardere stoffer dominerer. Dette vises gjennom hovedpersonens moral. Han vurderer aldri heroin, for det dør folk av. Det som er tøft for hovedpersonen, Carl F. Vang, er at det er lik straff for heroin og hasj, men man tjener fire ganger så mye på heroin. Språket i denne boka er meget #røft” og banningen florerer. Det gjør boka meget troverdig og dette viser at forfatteren har et godt innblikk i slike miljøer.

 

Etter ”Den siste revejakta” kom det to thrillere fra Ambjørnsen. De er ”Galgenfrist” og ”Stalins øyne” hvor sistnevnte er den beste av de to. i 1987 kom ”Heksenes kors” som er forholdsvis kjent, men ikke blant Ambjørnsens beste. Aftenposten hadde som overskrift i sin anmeldelse ”Bok som forble en kladd”. Videre kan vi lese ”Fortellingen er preget av å blitt til underveis(..) Det er slitsomt for leseren, som iblant blir mindre oppmerksom på selve historien og mer oppmerksom på hvordan forfatteren skal få sydd den sammen”.

 

I 1991 begynte en serie om personen Elling. Til sammen er det kommer fire bøker i denne serien og de er blitt meget godt mottatt. Ellingbøkene er en skildring av en person som har vært totalt avhengig av moren, men nå er hun død. I disse bøkene Skildrer Ambjørnsen verden gjennom en person som er gal, men på ingen måte dum. Dette kan føre til flerfoldige latterkick. Bøkene er kjent for å være Ambjørnsens vittigste. Språket i bøkene er enkelt og mildere enn hva vi er vant til ifra Ambjørnsens side. Ellingbøkene kan kanskje karakteriseres som Ingvars beste.

 

I 1987 kom første bok i ”Pelle og Proffen” serien. Det er en ungdomsserie på 10 bøker. Den begynte med ”Kjempene faller” og fortsetter med kjempesuksessen ”Døden på Oslo S” i 1988. Videe fortsetter det med ”Giftige Løgner”(1989), ”Sannhet til salgs”(1990), ”De blå ulvene”(1991), ”Flammer i snø”(1992), ”Etter orkanen”(1993), ”Hevneren fra himmelen”(1994), ”Storbyens stemme”(1994), og ”Mordet på Aker brygge”(1995). I alle bøkene møter vi Pelle og hans kamerat Proffen. Boka er skrevet i Jeg-form, hvor ”jeg” er Pelle. Sammen løser de all slags mysterier fra miljøforurensning til å fakke pyromaner. ”Døden på Oslo S” som er den beste av de ti bøkene er blitt filmatisert.

 

Hele Ingvar Ambjørnsens bibliografi unntatt ”Pelle og Proffen” bøkene:

 

 • 1981 23- Salen (roman)
 • 1982 Sarons ham (roman)
 • 1983 Den siste revejakta (roman)
 • 1984 Galgenfrist (roman)
 • 1985 Stalins øyne (roman)
 • 1986 Hvite niggere (roman)
 • 1987 Heksenes kors (roman)
 • 1988 Jesus står i porten (noveller)
 • 1988 Bellona – gudinna som ble vaktbikkje (roman)
 • 1989 San Sebastian Blues (roman)
 • 1990 Den mekaniske kvinnen (roman)
 • 1992 Det gyllne vakuum (roman)
 • 1993 Utsikt til paradiset (roman)
 • 1994 Sorte mor (noveller)
 • 1995 Fugledansen (roman)
 • 1996 Brødre i blodet (roman)
 • 1997 Natt til mørk morgen (noveller)
 • 1998 Samons og Roberto (1) Arven etter onkel Rin-Tin-Tei
 • 1998 Susk hjelm! (artikler)
 • 1999 Elsk meg i morgen (roman)
 • 1999 Samons og Roberto (2) Krakilske kamerater

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

live
05.05.2004 17:53

Bra!
21
anbefalinger
ææ.. ganske kjedelig å lese, men det er nok fordi det er litt kjedelig å lese om noen som ikke har levd hele livet sitt ennå (dvs. han er ikke dø)... Men kjempebra gjort å samle sammen dette stoffet! GOOD Smile :-\) Virker kanskje litt kopiert denne teksten, men.... Skrevet endel av?! ellers bra Smile :-\)

kari
30.09.2005 10:28

Bra!
14
anbefalinger
Kjekt at det finnes sånne som du, som tenker på oss som prøver på en litt enklere måte å få en god karakter på særemnet.  Razz :-P

kristine
06.06.2004 17:11

Bra!
11
anbefalinger
denna sia va utuli informativ å bra.. Smile :-\) kommer t å kopiere en del a dn!!

Clarence
02.03.2005 14:03

Bra!
11
anbefalinger
Hmm.. vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive denne siden... Det er nok av informasjon, men noe av det er litt feil..
Men ellers så er det en helt grei side for elever som skal jukse..
Et godt råd til dere som bare kopierer rett fra.. Dere blir tatt for juks.. og det kan få konsikvenser.. Ta meg som et eksempel... Jeg skrev av en helt litteratur oppgave fra en internett side, og ble busta, som straff så måtte jeg lese to nye bøker og gjøre alt på nytt!

*ikke gjør samme tabbe som jeg gjorde.. Dere vil angre*

guro
06.09.2005 14:12

Bra!
11
anbefalinger
nei, det er 4 elling bøker!!

Jossi
01.11.2005 23:59

Bra!
11
anbefalinger
kanskje dumt å nevne syrehuer, jeg tror syrehuer liker Ingvars verk, han la jo mye vekt på de lavere stillte i sine litterære verk.

sophie
02.11.2005 20:02

Bra!
11
anbefalinger
veldig fin og informasjonsrik side!!  Smile :-\)
her var det mye nyttig info Wink ;-\)

;)haiij
13.01.2006 22:53

Bra!
11
anbefalinger
heisann,jeg syns at du har gjort en bra jobb jeg,hjalp meg faktisk,..sant som hawkie sier,det er jo bare til å skrive om til egne ord,halloo lissom, men men..unaz nice.. Wink ;-\)..ciao

T
26.10.2006 13:52

Bra!
11
anbefalinger
Takker får bra fakta side om Ingvar. håper alt er sant!!!

ktistine
04.02.2007 15:24

Bra!
11
anbefalinger
kjempe kjempe bra tkst, ble ovrasket over at det aktisk er noen som jobber så mye for å få et bra resultat, denne har julpet meg masse08.12.2004 18:24

Bra!
10
anbefalinger
ja hmm d var jo en sakelig komentar Razz :-P hehe.. men denne sia var ganske bra. skal jeg byne bruke Very Happy :-D weeeee

Alfi
30.12.2004 17:01

Bra!
10
anbefalinger
Vil nok ikke kopiere noe av dette. Dårlig formatert informajon. Lite orgainal skrivemåte. ingen gnist..

Mons
03.02.2005 00:44

Bra!
10
anbefalinger
4 Elling bøker? Er det ikke bare 3 a?


18.07.2005 18:59

Bra!
10
anbefalinger
vil si at sal 23 var en utrolig bra lesning og utrolig viktig bok for meg med tanke på at utforsker avdelingene som nå er nedlagt. tuuuusen takk ambjørnsen.

eirik
04.01.2006 15:25

Bra!
10
anbefalinger
Har lest sannhet til salgs. kjempebra bok!

Ano
01.04.2005 16:58

Bra!
9
anbefalinger
Hei... Ville bare bemerke at hvis man ikke har noe godt å si om noen så ikke si noe.... Veldig bra bio....

Brulle
11.11.2005 12:12

Bra!
9
anbefalinger
Du har skrevet en grei tekst, men det nok mye avskrift her ja... Du har en noen relativt grove skrivefeil. F.eks når han var 14 år, dette er grov feil... Enig i at Ambjørnsen skriver godt Razz :-P

gho
14.11.2005 16:58

Bra!
9
anbefalinger
Fin side. Liker den. Allikevel kunne det vært mer konstruktivt under den siste under-overskriften. Litt skrivefeil, men ellers bra.

Mina
07.04.2007 13:40

Bra!
7
anbefalinger
TAaaaaaaaaaaaaakk Smile :-\) Det var akkuratt en slik tekst jeg lette etter=D Sikkelig bra (Y)

jess
09.02.2006 09:23

Bra!
6
anbefalinger
den her tar jeg den var rå.  Very Happy :-D hehe

tessa
20.03.2006 10:25

Bra!
6
anbefalinger
kjempe bra med stoff her du, takker deg kjempe mye for å få litt stoff om han, skal fortelle litt om han på onsdag.

Sigrid
21.03.2006 16:47

Bra!
6
anbefalinger
jeg syns at du er den beste forfatteren i hele veren!  Smile :-\)jeg elsker filmen om døden på oslo s!  Wink ;-\) stå på Very Happy :-Dtusen takk for den fine infoen du har jobbet ganske bra! stå på!en hilsen fra Sigrid

Rikke og Sara
21.03.2006 16:52

Bra!
5
anbefalinger
vi elsker bøkene dine  Wink ;-\) skulle ønske vi kunne få treffe deg hehe... Smile :-\)vi har en lekse om deg så gikk vi inn på denne sida og her var det masse info Wink ;-\)så vi la igjen en melding til deg. Hilsner fra Rikke og Sara

simona
02.05.2006 14:44

Bra!
5
anbefalinger
hei dette hjalp meg veldig ass

Alex
22.03.2006 16:21

Bra!
4
anbefalinger
takk jeg ble ferdig med et helt prosjekt på under to timer

Molly
30.03.2006 19:29

Bra!
4
anbefalinger
God hjelp her, takker så mye.... Dere som klager, hvorfor er dere her inne da??
Denne siden er en STOR hjelp. TUSEN TAKK

Molly
30.03.2006 19:30

Bra!
4
anbefalinger
God hjelp her, takker så mye.... Dere som klager, hvorfor er dere her inne da??
Denne siden er en STOR hjelp. TUSEN TAKK

jeanette
04.04.2006 15:01

Bra!
4
anbefalinger
Heeei! Her var det kjempemye bra! Det hjalp meg.  Very Happy :-D  Very Happy :-D Jeg skal skrive et forfatterportrett i norsken nå, og dette var virkelig til hjelp. Tusen takk! Og forresten synes jeg han er en kjempeflink forfatter  Very Happy :-D

kristian Andre
25.04.2006 15:29

Bra!
4
anbefalinger
Hei, dette var både godt skrevet, interreasant og mye info.... BRA jobba!! Dette

Storpupp
26.04.2006 20:59

Bra!
4
anbefalinger
Vet dere hva jeg synes... Jeg synes Ingvar trenger å barbere seg.. Han har nesten like mye sjegg som naturfags lærern min har bart.. (Hun er dame) haha... Jeg takker deg for at du ga meg en side jeg kunne kopiere... Jeg fix 6 på framføringen min.. Jeg vil gjerne vær kjærsten din..  Surprised :-o ooo
( *) (* )
( O.o )
( ")-(" ) This is bunny. Copy bunny into your signature to help him on his way to world domination.

sarah
02.05.2006 20:03

Bra!
4
anbefalinger
Flak den sia her var her ass Razz :-P, kommer te å kopiere en del Smile :-\)


04.05.2006 21:20

Bra!
4
anbefalinger
takk, denne sia hjalp mæ veldi me å kom igang! Razz :-P

meg...=)
26.05.2006 12:41

Bra!
4
anbefalinger
tusen takk for fakta! jeg viste foresten ikke hva foreldrene jobbet som, og nå fikk jeg vite det! takk... han ruler!

T
26.10.2006 13:52

Bra!
4
anbefalinger
Takker får bra fakta side om Ingvar. håper alt er sant!!!

Henriette
19.01.2007 18:35

Bra!
4
anbefalinger
Heei alle samme....
Jeg holder på å lese Elsk meg i morgen med Elling...så det er derfor jeg måtte inn på denne siden fordi jeg må skrive litt om forfatteren Razz :-P...mye bra stoff ivarfall.................Hils kjente da folken...HAHA Very Happy :-D Very Happy :-D

Fiza
30.05.2006 23:37

Bra!
3
anbefalinger
En flott side.. den hjalp meg MYE.. Tusentakk

"Skolelyset"
12.09.2006 19:08

Bra!
3
anbefalinger
Vel, mitt forslag er å lese informasjonen, pugge den, og skrive ned alt dere husker (OBS: med egene ord.)
Det er en enkel måte+ at det ikke er å jukse og best av alt: du LÆRER faktisk mye!!!


Lykke til!!!!!!!!! ;D

Susann :)
22.11.2007 20:55

Bra!
3
anbefalinger
Tusen takk for hjelpen  Very Happy :-D

per
12.02.2008 17:51

Bra!
3
anbefalinger
Knall bra side! dette gjalp meg skikkelig... skriver særemne på 15 sider og her var det mer enn nok stoff!

asdf1234
13.03.2008 20:08

Bra!
3
anbefalinger
Mente det var bare 3 elling bøker jeg også men

Anonym:)
03.04.2008 20:13

Bra!
3
anbefalinger
http://www.skoleforum.com/stiler/saeremne/det.aspx?id=- 2991

Har du kopiert eller?? Surprised :-o

Anonym
10.04.2008 10:40

Bra!
3
anbefalinger
Pelle og proffel bøkene er best  Razz :-P


11.06.2008 09:40

Bra!
3
anbefalinger
http://www.studenttorget.no/filer/2141.doc så, hvorfor er teksten din helt lik som denne... virker ikke som du har jobbet så hardt med den Surprised :-o

Henrik
08.02.2009 21:09

Bra!
3
anbefalinger
Correct me if im wrong, men er ikke ingvar amjørnsen født i Tønsberg og vokst opp i larvik?


26.05.2009 11:52

Bra!
3
anbefalinger
Hei, jeg takker dere for en flott og innholdsrik side som virkelig har kommet til nytte i særoppgaven min. Fortsett med det gode arbeidet,  Very Happy :-D

hei
02.06.2010 16:57

Bra!
2
anbefalinger
DET ER 4 ELLING BØKER


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.023 sec - 1 pageviews