Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Livsløgn

Livsløgn

En forgylt presentasjon av eget liv. Om å leve på en livsløgn.

Karakter: 5+ (10. klasse, tentamen)

Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.06.2013


Hva er en livsløgn og hvorfor har mennesker behov for å lage seg en livsløgn? Det er ikke mange som tenker eller spør seg selv disse spørsmålene når det kommer til livsløgn.
Begrepet ”livsløgn” ligger i selve ordet, og betyr at en person forteller sitt eget liv på en feilaktig måte. Eller det kan være at en person bestemmer seg for at ”mitt liv er slik eller slik”, mens det egentlig i virkeligheten gjemmer seg noe helt annet bak det personen sier.

 

Man vil som oftest ikke ta ansvar for sine egne løgn, så da må man så klart skylde på at noen andre har vært grunnen til det som evt har skjedd. Som for eksempel:
” Livet mitt er ødelagt bare på grunn av foreldrene mine” eller ”Jeg er ikke homofil”.
slike livsløgn er det mange som har, vi forteller altså historien vår som vi ønsker at den skal være.

 

Mange bruker å si velkommen til 2013. Ved at noen sier det, tenker jeg på noe helt annet enn det de egentlig sa det for. For det jeg nemlig tenker på er all drittet som har skjedd dette året- allerede! Her blir du dømt etter hvor du kommer fra, hva slags merke du har på skoa, hvordan du ser ut, hvor mye du veier og hvilken økonomisk situasjon foreldrene dine er i. Det er som vanlig mest ungdommer nå til dags som absolutt må ”pynte på sannheten”, og det gjør vi nemlig for å føle at vi passer inn.


 

Vi blir daglig utsatt for press, og dette presset er den eneste grunnen til at vi må lyve til oss selv ved å være akuratt som idealet. Jeg tror faktisk vi alle sammen, unge og gamle, lever på en slags livsløgn i større eller mindre grad, men hva som skjer om vi forteller den sanne historien, er ganske så uvisst.

 

Det er nesten ikke mulig å hele tiden leve opp til idealet som dagens samfunn lager, men da betyr det ikke at man skal slutte å prøve å leve opp til det. Det er nok på vest-kanten i Oslo området hvor det er verst, for her har man faktisk råd til å kjøpe en veske som koster hva en gjennomsnittsnordmann tjener på en månde, eller en boblejakke som har litt kaninpels til 8000 kroner. De som har rike foreldre, kan lett og for ikke så mange kroner kjøpe seg status, og foreldrene kan nok ikke hindre deres barn i å ”pynte på sannheten”, så de lager seg en slags livsløgn. Presset fører nemlig til at du føler deg nødt til å gjøre akkurat det, for at du kanskje skal føle deg vellykket.

 

Flere ungdommer føler at de ikke er vellykket, men hva må de gjøre da? Jo, da lyver de, slik at de føler at de passer inn. Nå for tiden har det blitt veldig normalt for ungdommer å lyve, at vi faktisk ikke klarer å tenke over om vi snakke sant eller lyve og mange ungdommer lyver så ekstremt mye at de faktisk tror på deres egne løgn til slutt.

 

Det er ikke bare oss ungdommer som lever ut ifra en slags livsløgn. For det er nok også slik at bestemor og tante, rosabloggere og kjendiser som mest sannsynnelig også lever på en slags livsløgn. Alle vi har en gang vært bort i våre foreldres Facebook statuser, hvor de syns at livet er så herlig med et glass rødvin i hånden, en romantisk bok og en vakker solnedgang. Det som er så latterlig er at det ikke er noen solnedgang ute og heller ingen romantisk bok, men at de heller sitter på soffaen med beina på bordet og ser på en film. Så gjennom sosiale medier kan man også pynte veldig mye på sannheten og stå frem som mye mer vellykket enn det som egentlig er sant og slik vokser da presset for å være så vellykket som mulig for hver eneste dag som går.

 

Det mange tror idag er at det er media som har startet dette presset. For ikke så veldig lenge siden startet Tv2 programmet Tone. Her ser vi det luksuriøse livet til Idol-kjendisen Tone Damli Aaberge, hvor hun viser hvilke reklamejobber hun har hatt eller har og hvor flink hun er til å synge. Her har mange hatt sine livsløgn på plass, fordi hun nemlig har laget et press for dagens ungdommer. Det gjelder da klær, kropp, skjønnhet og mer... Mange føler de har behov for å lyve om for eksempel at de har de samme klesplaggene som Tone, og det gjør de kun for å føle at de passer inn, altså ”Tone passer inn med det, jeg vil passe inn med det samme”.

 

Vi syns nå ganske synd på Tone, for dette programmet har vært ganske ødeleggende for dagens unge. Det er i tillegg mange som ser opp til henne, og på denne måten er det sikkert flere mennesker som skal prøve å identifisere Damli, og det er latterlig dumt...

 

Mange idag, spesielt unge blir presset for livsløgn fra alle kanter og på alle slags måter.

 

Vi må følge et teit ideal som blir laget av samfunnet, som gjør at vi må leve ut i fra en livsløgn for å klare å passe inn. Det er nok ikke bare Tone som har laget dette presset, men også kjendiser som har et perfekt liv som ikke mangler noe og rike rosabloggere som tjener så mye at de ikke engang tenker på penger. Som jeg skrev tidligere, så er det dessverre mange som lever på en slags livsløgn, og hvilke følger vi får om vi forteller sannheten er ganske forskjellige.

 

Det er noe alle bør huske, nemlig at dere ikke kan leve bak en livsløgn for alltid. Pluss det at dere ikke må skamme dere om dere ikke har det livet dere ønsker eller barndommen dere skulle ønske dere hadde, for dere er ikke alene!


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil