Søk i stiler
 

Impresjonismen


Tekst om impresjonismen som epoke, og om kunstneren Claude Monet.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:10.04.2013
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kunst
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Impresjonismen er en kunstepoke som startet i Frankrike i 1870-årene. Den har fått sitt navn etter Claude Monet`s bilde Impression. Impresjonisme betyr inntrykk og kunstnerne var veldig opptatt av det øyet kunne se og spesielt lyset.

 

Siden de impresjonistiske kunstnerne var svært opptatt av lyset, malte de gjerne det samme motivet flere ganger, men på forskjellig tid av døgnet for å få et annet lys, og dermed en helt annen stemning.  De satt ofte ute å malte for å male nøyaktig det de så. Siden lyset endrer seg så fort, måtte de male fort og la større vekt på å få frem de riktige fargene enn de små detaljene.

Det som kjennetegner maleriene fra impresjonismen er at penselstrøkene er grove,tydelige og dekker over hverandre. Mange kalte det slurvete. De hadde ikke tydelige linjer slik folk var vant til at maleriene var før. Det ble også brukt mange, og sterke farger. I stedet for å bruke hvit og sort blandet de flere farger sammen, for å få den riktige fargen. I skyggeleggingen ble det heller ikke lenger brukt brunt og grått, men heller en kontrastfarge for og virkelig fremheve de flotte fargene.

 

Motivene som ble mye brukt var hverdagslige ting som de moderne byene, men det som ble aller mest brukt, var naturen. Naturen ble brukt mye fordi kunstnerne mente den hadde svært fine og veldig varierte farger, avhengig av tid på dagen og været.

 

Oscar Claude Monet, bedre kjent som Claude Monet er en av de mest kjente impresjonistiske kunstnerne. Han ble født 14. november 1840 i Paris, Frankrike. Han gikk på tegneskole som gutt og studerte senere malerkunst. Både foreldrene hans, andre kunstnere og andre mennesker ble overasket over at hans malerier skilte seg fra de andre maleriene på den tiden, og det likte de ikke. De mente denne nye typen kunst var slurvete. Det var lett å se at bildene hans skilte seg fra andre fordi de var svært fargerike og ble malt med grove og raske penselstrøk. Ikke var de særlig detaljerte heller.

 

Han blandet ikke fargene sammen før han malte på lerretet. Han strøk rene farger rett på lerretet og en annen oppå hvis han ønsket å blande den med noe. På nært hold kan man se at en farge består av flere lag med rene farger, mens hvis man står langt unna blir både fargene og motivet mye klarere og kommer tydelig frem.

 

Han hørte om hvordan lyset skiftet farge i Norge av en norsk kunstner og reise da til Norge i 1985 og malte flere bilder av samme motiv, men på ulik tid. Det mest kjente bildet fra Norge heter Løkke bro.

 

Han giftet seg to ganger ettersom han ble enkemann, og fikk to barn med sin første kone. Han mistet nesten synet, men opererte seg og ble bedre. Han fortsatte å male frem til 1926 da han fikk lungekreft og ble alvorlig syk. Han døde 5. desember 1926 i Giverny, der han bodde mye av sitt liv og malte mange av sine verdenskjente malerier.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Pedplay
23.04.2018 13:04

Bra!
67
anbefalinger
Fin tekst

Den store hode mannen
23.04.2018 13:10

Bra!
36
anbefalinger
Mitt hode har mange tanker jeg syntes dette var interessant nå lærte jeg masse.

Kvrx
13.11.2014 12:28

Bra!
16
anbefalinger
Gj M8!

anna
20.10.2014 09:48

Bra!
8
anbefalinger
Hvilke epoker det er i impresjonismen? Skjønte ikke helt det spørsmålet. Det er ingen epoker i impresjonismen.
Impresjonismen er en stil som ble til på slutten av 1800-tallet etter romantikken. I romantikken er hovedordet følelser, mens i impresjonismen er hovedordet inntrykk. Navnet kommer fra Claude Monet sitt maleri Impresjon, soloppgang som han malte i 1872.

tora
07.09.2015 10:49

Bra!
8
anbefalinger
Blir litt forvirret av noen av årstallene om Monet. først står det han reiste til Norge i 1985, men så døde han i 1926. Jeg regner med at det kanskje skal stå 1885 eller noe?

melina
15.10.2014 21:09

Bra!
7
anbefalinger
hvilke epoker er det i impresjonismen?


27.01.2020 12:45

Bra!
0
anbefalinger
WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA?
WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA? WHO IS JOE MAMA?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews