Søk i stiler
 

"Mauren" av Inger Hagerup


En analyse av diktet "Mauren" av Inger Hagerup som ble gjort til en fremføring ved Askim VGS. Kilder er tatt fra andre analyser av diktet og egen analyse.
Sjanger:DiktLastet opp:14.03.2013
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Inger Hagerup
Fordommer
Klassekamp
Selvfølelse
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Vi har valgt diktet Mauren som er skrevet av Inger Hagerup i 1971 og tatt ut fra diktsamlinga ”Så rart”. Inger Hagerup ble født 14. april 1905 i Bergen, døde 6. februar 1985 i Fredrikstad hvor hun var bosatt mesteparten av sitt liv. Hun giftet seg med Andres Hagerup i 1931. Hun utgav sin første diktsamling, Jeg gikk meg vill i skogene, i 1939.

 

Mauren

Liten?
  Jeg?
  Langtifra.
  Jeg er akkurat stor nok.
  Fyller meg selv helt
  på langs og på tvers
  fra øverst til nederst.
  Er du større enn deg selv kanskje?

 

Det er et uformelt dikt uten noen rim eller en fast rytme, vi kan også si at det er skrevet i frie vers. Diktet består av en strofe og 8 verslinjer. Det lyriske jeg eller «mauren» i diktet sammenligner seg selv med leseren. Forfatteren stiller spørsmål fra det lyriske jeg, og svarer så på påstandene. Det er korte setninger, og avsluttes med et spørsmål til mottakeren. Forfatteren har valgt å bruke korte ord og setninger, fordi dette er et barnedikt og for å gi det en viss klang.

 

Tema er selvrealisering, og teksten prøver indirekte å få fram at det er mauren som prøver å fortelle at man ikke skal late som man er mer enn man er. Vi setter ofte for store krav til oss selv og andre, når det gjelder både utseende og væremåte.

 

Inger Hagerup vil få oss til å innse at man er som man er, og en skal godta andre for det de er. Mauren stiller flere spørsmål til seg selv i diktet, og for å konstatere at han er akkurat ”passe” på alle måter, og at han ikke har noe imot det. Den sier også at man kanskje burde se på seg selv før man går ut og kritiserer andre.

 

Jeg tror grunnen til at Inger Hagerup valgte at diktet skulle bli fortalt av en maur, er fordi vi ser på mauren som liten og forsvarsløs. Men selv om den er liten klarer den å bære 50 ganger sin egen kroppsvekt. Det kan få oss til å tenke over at selv om man ikke har like gode muligheter som mange andre i utgangspunktet har, kan man fortsatt oppnå det man ønsker hvis man har integritet, slik som mauren.

 

Når vi hele tiden sammenligner og blir sammenlignet med størrelser utenfor oss selv – er faren for å miste sin verdighet og integritet stor. Inger Hagerup vil få oss til å innse at man er som man er, og en skal godta andre for det de er. Mauren stiller flere spørsmål til seg selv i diktet, og vil med dette konstatere at han er akkurat ”passe” på alle måter. I siste setningen blir leseren av diktet stilt et spørsmål, som skal få oss til å tenke over hvordan vi er mot andre.

 

Diktet er fortsatt aktuelt den dag i dag, fordi mennesker trenger fortsatt påminnelse at vi er likeverdige. Dette diktet vil mest sannsynlig alltid være aktuelt fordi det hele tiden vil være noen mennesker som ikke er fornøyde med seg selv, eller dømmer andre.


Dikt om...

 
2. verdenskrig   Afghanistans historie   Alder   Aldring   Alkohol   Bil   Energi   Ensomhet   Familie   Fordommer   Fotball   Frihetsfølelse   Henrik Ibsen   Homofili   Hukommelse   Humor   Identitet   Industri   Inger Hagerup   Irakisk historie   Jeg ser   Kjærlighet   Kjærlighetsproblemer   Kjønnsforskjeller   Klassekamp   Konsentrasjonsleire og jøder i 2.verdenskrig   Krig og fred   Kriminalitet   Kristendom   Kulturforskjeller   Mat og drikke   Mobbing   Musikk   Natur   Norsk kultur   Petter Dass   Planter og trær   Rasisme   Selvfølelse   Selvmord   Sjekking   Skole   Sorg og savn   Spill   Sykdommer   Terrorangrepet i Oslo og på Utøya   Vennskap   Voldtekt og incest   Vær og vind   Årstider  

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Adrina Jonahssen Faustomi
20.05.2019 10:28

Bra!
3
anbefalinger
godie godie! I lovie thisie! Veldgi bga av dege!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.095 sec - 1 pageviews