Søk i stiler
 

"Du må ikke sove" av Arnulf Øverland


Diktanalyse av Arnulf Øverlands "Du må ikke sove".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:28.01.2013
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Du må ikke sove
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookSjanger : Lyrikk, dikt-diktsamling, røde samling

 

Når er teksten skrevet: 1937, førkrigstiden

 

Kort handlingsreferat: Øverland ønsker å gi et troverdig bilde av nazismens sanne vesen. I tillegg er diktet ett angrep på folket sin likegyldighet til det som skjer rundt dem. Øverland spår demokratiets undergang hvis nazismen får slå rot. om at folk nå tar ett oppgjør med en ideologi som er menneskefiendtlig og ond. Øverland bruker også en tosidet ‘’jeg’’ person. Det er den ene ‘‘jeg’’ personen som prøver å ‘’vekke’’ drømmeren opp, for å innse og se hva som skjer rundt han. Han vil vise drømmeren virkeligheten, og vil at han skal stå opp å kjempe imot nazismens ideologi og udemokratiske form å styre på. Han vil vekke han for å vise han at det som skjer rundt han er galt og at han må være forbredt til å stå opp og frem for hans folk.

 

Oppbygning: Teksten bygger seg opp, og er delt opp i korte avsnitt opp mot et spenningspunkt som kommer i midten av diktet. Så beveger diktet seg rolig nedover til en slutt.

 

Virkemidler/fortellermåte: Arnulf bruker mye tegnsetting for å utrykke følelsene sine sterkere. Gjentakelser som f eks du må ikke sove eller Europa brenner for å få frem budskapet. For å understreke alvoret bruker Øverland ekspressive spørsmål. To hovedpersoner: det lyriske ‘’jeg’’ er altså Øverland selv på ett vis. Men diktet er veldig karakteristisk ved at det har to jeg-personer. Den ene hovedpersonen er jeget og den andre er en person vi ikke spesielt vet hvem er som han prøver å vekke opp. Det blir også brukt bibelske sitater som forfattereren gjør om. Eks. ‘’Tilgi dem ikke; de vet hvad de gjør’’ I bibelen blir det skrevet ‘’tilgi dem, de vet ikke hva de gjør’’

 

Språk: Det blir brukt et lyrisk språk som er vanlig for forfatterens samtid og litterær tid. Fasestrofer og enderim.

 

Tema: - Advarte mot nazismen. Diktet "Du må ikke sove" vil vekke oss og varsle om det som foregår i Europa på denne tiden.

Øverland er profetisk og skjønner hva som skjer, han ser at – "Europa brenner".

 

Egenvurdering (hvordan liker du teksten og hvorfor?) : Jeg liker dette diktet siden det er et veldig fangende dikt som appellerer til alle av diktet i samtiden. Det er også veldig direkte og saklig på en allmenn forståelig måte, slik at alle kunne forså innholdet av diktet og tolke budskapet uten spørsmål. Øverland er også veldig flink til å uttrykke sin frustrasjon, noe som virkelig setter deg inn i Øverland og andre motstanderes frustrasjon.

 

Spenningstopp/vendepunkt: Spenningstoppen er når han snakker direkte til folk om at dem må ikke være blind. (utdrag)

 

 ’’Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der å glemme!

 

Tilgi dem ikke; de vet hva de gjør!
De puster på hatets og ondskapens glør!
De liker å drepe, de frydes ved jammer,
de ønsker å se vår verden i flammer!
De ønsker å drukne oss alle i blod!
Tror du det ikke? Du vet det jo! 
’’

 

Kjennetegn for førkrigstiden: Det er mye elendighet, frustrasjon og sinne. Lyrikk og diktning ble også brukt mye på denne tiden for å fange leserne, slik at det ble mer lystig å lese tekstene forfattere skrev på denne tiden.

 

Personlig pronomen: Arnulf bruker ord som i samtiden var korrekt. Han skriver ikke med preg av dialekt. F.eks jeg, mig, du, vi

 

Forfatter info: Arnulf Øverland er kjent for å skrive motstands dikt, noe som senere førte til at han selv ble ført til en konsentrasjons leir under krigen av tyskerene.

 

Budskap: Budskapet er å vekke folk til å se nazismens sanne vesen. Til å stå opp mot nazismen og bekjempe deres ondskap. Øverland ønsket at folket skulle sperre opp øynene å se hva som virkelig foregår rundt om i Europa. Og diktet var også en oppfordring om at vi skulle ta ansvar for hverandre og sammen slåss mot brudd på menneskerettighetene og nazismen generelt.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


10.11.2013 21:14

Bra!
29
anbefalinger
Hei. Kan du si litt mere om virkningen av virkemidlene, Teksten i sammenheng med den litterære perioden og personer???


06.06.2016 16:42

Bra!
21
anbefalinger
Bra analyse, hjalp meg til min muntlig ekstraprøve. Har forresten tatt meg tiden til å gå gjennom kommentarene og fått rapportert det som er usaklig. Kan ikke være gøy for den stakkaren som har valgt å dele sin kunnskap og bare få slike barnslige kommentarer tilbake.


20.11.2018 12:14

Bra!
7
anbefalinger
Jeg sliter af på tentamen


18.10.2015 16:46

Bra!
5
anbefalinger
Bra, dette hjalp meg!  Smile :-\)

diak
26.01.2016 10:02

Bra!
5
anbefalinger
bra tekst, hjalp meg  Smile :-\)

fff
13.03.2017 13:57

Bra!
4
anbefalinger
Hjelper meg veldig til innlevering!  Very Happy :-D


22.11.2018 17:21

Bra!
1
anbefalinger
tusen takk hjelper meg veldig med innleveringen min  Smile :-\)

Isak
04.12.2018 17:46

Bra!
1
anbefalinger
Hjalp meg mye

Anonym
06.12.2018 12:58

Bra!
1
anbefalinger
Heihei jeg ville bare si at jeg er en jente på 20 år og jeg prøver å få meg kjæreste. På tinder så heter jeg softlips02. Jeg er ledig på fredager og tirsdager, men de andre dagene så sitter jeg i fengsel. Bare lurte på om det var noen kjekke menn der ute som har lyst på en livlig, blond jente. Call me

Hotbot
06.12.2018 13:03

Bra!
0
anbefalinger
He i ville bare si at jeg så kommentaren din og mitt tindernavn er hotbot så hvis du vil følge meg så er jeg ledig alle dager. Jeg bor hjemme hos mamma og pappa. Call me


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.035 sec - 1 pageviews