Søk i stiler
 

Big Bang-teorien


En oppgave om Big Bang-teorien for 8. trinn.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:12.11.2012
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Verdensrommet
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookInnledning

Menneskene har alltid vært opptatt av verdens opprinnelse og eksistens. Lenge har man brukt de hellige skriftene til svar på disse spørsmålene. Etter hvert har man begynt å forske intensivt på universets historie og opprinnelse. Teorien de aller fleste forskere er enige om kalles Big Bang. Men hva er egentlig Big Bang?

 

Oppdagelsen av Big Bang

Allerede på begynnelsen av 1920-tallet studerte den russiske matematikeren Alexander Friedmann og den belgiske fysikeren Georges Lemaitre Big Bang modeller av universet. De kom fram til at Einsteins generelle relativitetsteori naturlig fører til modeller av et univers som utvider seg. Men det var ikke før i 1929 da den amerikanske forskeren Edwin Hubble beviste at galaksene beveger seg vekk fra hverandre, at ideene ble tatt alvorlig. Hubbles oppdagelser betydde at alt en gang må ha vært samlet på et mye mindre område. Dette førte til teorien om Big Bang. Selve begrepet ”Big Bang” ble for første gang tatt i bruk i 1949 av den britiske astrofysikeren Fred Hoyle i et radioprogram i BBC. Hoyle var egentlig en ivrig motkjemper av Big Bang teorien, og ”Big Bang” var egentlig ment som en nedsettende beskrivelse av teorien.

 

Hva går Big Bang teorien ut på?

Big Bang teorien bygger på den oppfatning at universet ble skapt av en kjempeeksplosjon hvor tid, rom og  all stråling og stoff ble til. I begynnelsen var alt samlet på et lite, glovarmt, men etter hvert har universet utvidet seg og temperaturen har sunket betraktelig.

 

De første sekundene etter Big Bang

Big Bang skjedde for omtrent 13,7 milliarder år siden. Tiden rett etter Big Bang kalles inflasjonsperioden og varte kun i 10-33 s, eller 0.0000000000000000000000000000000001 s. På den tiden var universet kun bestående av vakuumenergi. På slutten av inflasjonsperioden ble vakuumenergien omgjort til stråling og elementære partikler. Når den energirike strålingen, også kalt fotoner, kolliderte med hverandre, ble strålingsenergien omgjort til nye partikler, blant annet materiepartikler. Dette skjedde ikke før rett etter inflasjonsperioden. Og slik fortsatte det. Kollisjoner av partikler og antipartikler førte til dannelse av baryoner (for eksempel nøytroner og protoner). Universet hadde altså utvidet seg og nye partikler hadde oppstått kun i løpet av noen milliondels sekunder. Temperaturen hadde også sunket kraftig. I løpet av omtrent en milliontedel av et sekund hadde temperaturen sunket til under 10 000 milliarder grader Celsius, og etter 1 sekund var den sunket til 10 milliarder grader Celsius.

 

Universets utvikling

Av omtrent alle nøytronene og en del av protonene ble det dannet ca. 23% heliumkjerner. Resten (ca. 77%) var for det meste hydrogenkjerner. Dette skjedde noen minutter etter Big Bang, da temperaturen hadde sunket til under 1 milliard grader C. Det var på denne tiden at de første atomkjernene ble dannet. Likevel, de første atomene kom ikke før 400 tusen år etter Big Bang. Da var temperaturen nede på omtrent 3000 grader C og elektronene ble fanget opp av atomkjernene og omgjort til atomer. Etter hvert ble det også dannet galakser og stjerner i universet. Grunnen til at stjerner og galakser blir dannet er at det ikke er likevekt mellom partikler og antipartikler. Hvis det hadde vært likevekt mellom dem ville alle partikkel-antipartikkel par tilintetgjøre hverandre og det ville ikke være noe materie igjen til å danne galakser og stjerner.

 

Finnes det andre teorier?

Det finnes også andre teorier om hvordan universet har blitt til. En av dem kalles Steady State og tilhengere av denne teorien mente at universet alltid hadde eksistert og at det verken har eller kommer til å forandre seg. Det var denne teorien Fred Hoyle mente var riktig. I dag har man klare beviser på at universet er i kontinuerlig endring. Derfor er Steady State teorien blitt lagt på hylla av de aller fleste forskere.

 

En annen teori er teorien om flere Big Bang. Det er den anerkjente engelske kosmologen Sir Roger Penrose som står bak denne teorien. Han mener at det er urealistisk at universet kan gå fra å være så lite som en atomkjerne, til å bli større enn dagens synlige univers i løpet av 10-34 sekunder. Han mener derfor at det må ha hendt flere Big Bang, med mellomrom på flere milliarder år, og at de til sammen har jevnet ut universet. Foreløpig er det ingen resultater innenfor forskning som kan bevise Penrose sin teori, men flere kosmologer og astrofysikere mener at han har et godt poeng og at teorien hans kan stemme.

 

Konklusjon

Big Bang er den mest anerkjente teorien om universets opprinnelse. Teorien er utviklet gjennom de siste 80 år, det er derfor rimelig å tro at ny viten etter hvert vil justere modellen, utvide den eller muligens forkaste den til fordel for andre teorier i fremtiden.

 

Det er enda ikke sikkert hva som vil skje med universet i framtiden, men det virker mest sannsynlig at universet vil fortsette å utvide seg i det uendelige slik at avstandene mellom galaksene vil bli uendelig store, stjernene vil dø ut og universet vil ende opp som et tomt, og mørkt univers uten liv.                                      

 

Ordliste:

Inflasjonsperiode: Perioden rett etter Big Bang, Inflasjon betyr ”å blåse opp”, eller ”utvide”.

 

Vakuumenergi: Vakuumenergi er energien som er igjen i et område etter at all materie og energi som det er mulig å bli kvitt er fjernet, vakuum betyr ”tomt rom”.

 

Fotoner: En udelelig enhet av elektromagnetisk stråling. Foton betyr ”lys”.

 

Nøytroner: En nøytron er en elektrisk nøytral partikkel, som verken er positivt eller negativt ladet.

 

Protoner: Positivt ladede partikler.

 

Antipartikler: En antipartikkel til en elementærpartikkel er en lik partikkel, med samme mengde, men blant annet med motsatt ladning.

 

Kilder:

http://snl.no/big_bang

http://no.wikipedia.org/wiki/Big_bang

Eureka 8


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ariana
19.11.2019 08:46

Bra!
53
anbefalinger
Kan noen si hva som eksploderte, jeg skjønner ikke😔

bendik
30.11.2015 13:31

Bra!
49
anbefalinger
veldig bra nettside veldig bra info

Minion
15.03.2015 13:03

Bra!
21
anbefalinger
Kjempebra og informasjonsrik. Hjalp meg med naturfags presentasjon.  Smile :-\)

Marte
06.01.2014 17:18

Bra!
20
anbefalinger
Hva fikk du som karakter på denne oppgaven?

isha
30.11.2015 13:37

Bra!
14
anbefalinger
hello there!!

abdi
17.12.2014 23:15

Bra!
11
anbefalinger
meget fint bruk av ord

anonym
04.05.2015 01:34

Bra!
9
anbefalinger
Trist slutt, men mye bra info

Minge
20.05.2015 11:39

Bra!
9
anbefalinger
Meget bra, dette hjelper meg med å gjøre og forstå min egen framføring.


26.03.2015 18:52

Bra!
8
anbefalinger
Hvorfor mener man at big bang teorien stemmer

Dina
28.11.2015 16:02

Bra!
8
anbefalinger
Utrolig bra! jeg fikk mye info om the Big Bang og dette hjelper meg veldig på skolen! bare les!

Noah
13.04.2016 17:43

Bra!
6
anbefalinger
Denne siden hjelper meg veldig! Hjelper meg spesielt til prøver og presentasjoner, denne teksten også.


17.12.2018 11:32

Bra!
4
anbefalinger
veldig bra samtaler her. jeg liker denne nettsiden  Smile :-\)

per
05.03.2018 18:35

Bra!
3
anbefalinger
veldig bra tekst med mye bra fakta(:

Jina
30.01.2019 12:38

Bra!
1
anbefalinger
bra jeg har nå en presentasjon om big bang teorien og jeg liker at det står alt jeg trenger til presentasjonen Smile :-\)

Noah Erikkson
12.03.2019 11:11

Bra!
0
anbefalinger
vent er dette serien eller hvordan jorda ble skapt ,svar kjapt plis, tar prøven nå faktisk


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews