Søk i stiler
 

Steinaldermennesket


Kort temaoppgave om steinalderen :)

Karakter: 6 (8. klasse)

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:09.11.2012
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Problemstilling:

Hvordan levde steinaldermenneskene?

 

Innhold:

- Innledning

- Levesett

- Kultur

- Redskaper

- Jakt

- Dyr

 

Innledning

Jeg skal skrive om steinaldermenneskene, om hvordan de levde, hvordan de jaktet, samlet mat og lagde våpen.

 

Jeg skal også skrive om hvordan de brukte redskapene de laget, og hvilke redskap som ble brukt til bestemte formål. Så vil jeg skrive litt om kulturen deres. Det finnes ulike funn som gjør at det blir lettere å forestille seg livet til disse huleboerne. Eksempel på slike funn kan være en elfenbensskulptur av et kvinnehode på ca 5 cm, eller et musikkinstrument av kragebenet til en mammut.

 

Religionen deres og ritualer de hadde tar jeg også med.

 

Levesett

Livet til steinaldermenneskene var kortere enn livet til nåtidens mennesker.

 

Derfor ble de voksne fortere, og måtte tidlig begynne å hjelpe til i leiren. Men før det hadde småbarna mye tid til leking, og fant lekene sine i naturen. Oppgavene til de større var matsanking, jakting, matlaging, laging og reparering av redskaper og klær, og passing av småbarna. Hvis de hadde tid til overs kunne de sysle med dekorasjoner eller fortellinger og sanger.

 

De som levde ved elvebredden eller sjøer og hav hadde enda en oppgave, nemlig å bygge båter. De var praktiske til å komme seg over store avstander, og til fisking. De var også nyttige når menneskene flyttet, noe de gjorde ca hvert halvår for å ha det mer komfortabelt med vær og temperatur.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Det var imidlertid ikke så mange som levde til de ble store nok til å bidra med noe. Barnedødligheten var stor, og mange sykdommer vi anser som ufarlige i dag var dødlige på den tiden. Mange kvinner døde også av fødslene, de fikk sin første når de var mellom fjorten og tjue år. De som jaktet kunne få sår og skrammer som førte til betennelse, og de kunne bli alvorlig syke.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Kultur

Steinaldermenneskene brukte musikk i hverdagen og til spesielle anledninger. Det er funnet funn av kragebenet på en mammut med maling på bestemte steder som antakeligvis ble brukt som tromme. Det er også funnet fløyter.

 

De trodde på naturguder, og ofret jaktbytte, klær, redskaper og pyntegjenstander for å bringe lykke. Religionen var, som alle naturfolks, preget av magi og ritualer for å påvirke naturen. Det er antatt at hellerisningene ble brukt for å gi makt over dyrene de jaktet på, og en spesiell kvinnefigur uthugd i stein ble brukt for å symbolisere jordens fruktbarhet.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Menneskene i steinalderen kunne kunsten å lage utskjæringer, og det er funnet mange figurer av stein fra steinalderen. Vanlige utskjæringer var for eksempel et kvinnehode, de mange versjonene av Moder Jord eller et dyr.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Redskaper

Som navnet tilsier, var redskapene i steinalderen laget av stein. Fordi flint både ga skarpe kanter og ikke gikk i stykker, var det den stenen man brukte. Tre og bein bruktes også, og med blader og gress kunne man flette kurver. Steinredskapene som ble brukt på den tiden var blant annet øks, kniv, pilspiss, spydspiss og syl. Av bein lagde de både nåler, fiskekroker og musikkinstrumenter.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Å lage redskaper av flint var vanskelig, og man måtte øve lenge for å få til gode resultater. Når redskapet var ferdig fikk det ofte et håndtak av tre eller bein.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Jakt

Jakt var den viktigste matkilden, og derfor var det viktig å ha de riktige redskapene og taktikken. De kunne bruke både spyd, slynge, pil og bue og en spydkaster(en slags slynge de brukte til å kaste spyd). Mammutjakt forekom, men det enkleste var vanlige planteetere som kjempehjort, reinsdyr eller bison. For å fange små dyr satte de opp snarer.

 

Byttet kunne bli konservert og lagret eller grillet på et bål i leiren samme kveld. (Bålet kunne være laget med flint og svovelkis eller trepinner gnikket mot hverandre, avhengig av tidsperioden).

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 

Dyr

Steinaldermenneskene levde et hardt liv med jakt, matsanking, vandring og barnepass. I tillegg måtte de lage alle verktøyene de trengte selv. De kunne bo i huler eller hellere (framspring i fjellet) , eller i små telt av skinn.

 

Naturen var lunefull, og hvis en hule raste sammen, kunne de bli tvunget til en vandring i flere måneder før de fant seg et nytt hjem. Først foretok de disse reisene på beina, bærende på alt de skulle ha med seg, men senere oppdaget de at de kunne trene opp dyr, for eksempel okser, bjørner eller hester til å trekke eller bære lasset for dem. Det gjorde at de kunne ta med seg flere ting, og det ble lettere for menneskene.

 

Senere fant de også ut at hester kunne brukes til å komme seg fortere fram med, og dessuten var et nytt våpen til jakt ettersom dyrene var vant til hester og ikke ble skremt så fort, og hestene i tillegg var raske nok til å ta igjen en bison i fart.

 

Hunder ble også brukt mye i jakt etter at steinaldermenneskene hadde temmet ulvene.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews