Søk i stiler
 

"Victoria" av Knut Hamsun


Bokanalyse av Knut Hamsuns "Victoria".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:12.09.2012
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Victoria
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Boken «Victoria» er skrevet av Knut Hamsun, og er en roman bok som var utgitt i 1898. Romanen er om en forbudt kjærlighet mellom møllerens sønn Johannes, og slottsherrens datter Victoria.

 

Romanen starter med at Johannes for et oppdrag av faren til å ro noen fra et selskap fra slottet over til slotts Øyen. Mens de var der prøver Johannes å prøve og tiltrekker Victorias oppmerksomhet, men det viser seg å være vanskelig, siden Victoria er fra en annen klasse. Slik starter boka.

 

I løpt av romanen reiser Johannes til byen for å studere. Der utvikler han seg til å bli en oppfinnsom forfatter, og utvikler seg til å bli moden, og mer omtenksom, selv om det ikke var noe han manglet fra barn domen. Da Johannes kom hjem var han i samme båt som slottsherrens sønn. Der møter Johannes Victoria. Johannes prøvde å hilse på henne, men Victoria later som hun ikke kjenner han, og ikke husker hvem han var. Johannes blir forvirret, og blir fortalt at Victoria gjorde det hun gjorde, fordi hun var forlovet med Otto.

 

Grunnen til at Victoria forlovet seg med Otto, var fordi at faren hadde penge problemer, men hvis Victoria gifter seg med Otto, kommer sannsynligvis faren til å klare seg ut av penge problemene sine, for Otto var ingen fattig mann. Likevel må Victoria godta at hun var forlovet til Otto og må gifte seg senere. Victoria hadde ingen følelser for Otto, men hadde stor kjærlighets følelse for Johannes, selv om hun må skjule følelsene sine til Johannes for det meste av tida.

 

Viktoria og Johannes elsker hverandre, men ingen av dem har ikke lyst til å avsløre kjærligheten sin for hverandre. En dag i et selskap på slottsgården gjør Viktoria Johannes litt narr. Nå hadde Johannes fått nok av all de forvirringene av den forbudte kjærligheten mellom de to, og forlover seg med Camilla som er mye yngre enn seg selv. Camilla er en jente som Johannes reddet da hun falt av en båt, og holdte på å drukne for mange år siden.

 

Etter som romanen forseter, midt i handlingen, blir Victoria fortalt at hennes forlovede var blitt skutt i en jaktulykke. Viktoria blir lei seg, ikke fordi hun elsket Otto, men fordi hun tenkte på hvordan faren skulle klare seg igjen nå som Otto var død. Hun prøvde å trøste seg med å gå til Johannes, men hun fikk ingen trøst, i stedet for hun vite at Johannes er forlovet med Camilla. Dette må Victoria bare godta, og hun går til slottet sitt. Når Victoria nærmet seg slottet, for hun enda mer smerte å lide for. Faren var forvirret over hvordan han skulle komme seg ut av penge problemene sine, siden Otto var død, og tente på huset, og seg selv.

 

Victoria er helt knust og sorger over sin fars død, og gutten hun aldri kommer til å få tilbake. Johannes er heler ikke glad. Camilla som er forlovet til Johannes var veldig mye ute, og en dag kommer hun hjem til Johannes og forteller at hun hadde truffet en engelsk mann som heter Richmond.

 

Johannes var på vei til Victoria for å hilse på henne, men blir stanset av en mann, og blir fortalt at Victoria er død. Han fikk et brev av mannen og gikk tilbake til huset sitt. I brevet som Victoria hadde skrevet til Johannes like før hun døde sto det om hvor mye hun elsket Johannes, og hvorfor hun ikke kunne gifte seg med ham, og om hvor lei seg hun var for alt hun gjorde mot ham. Slik endte romanen.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

10 c Seiersten
22.01.2015 17:01

Bra!
15
anbefalinger
Ja hei, denne har jeg brukt masse til hjemp

CHRISTINA MOSTI
13.03.2015 12:41

Bra!
10
anbefalinger
herregud denne boka er jo bare helt fantastisk! kanskje knud lage ei tell av same sortn? nokko i samme dura? (BEKLAGAR SKRIVEFEIL, dystleksi)

CHRISTINA MOSTI
13.03.2015 12:39

Bra!
9
anbefalinger
omg I love it Very Happy :-D

NitraHD
22.01.2016 13:38

Bra!
9
anbefalinger
jeg liker dette kan du lage mer

kristibjørnstrom
13.03.2015 12:40

Bra!
8
anbefalinger
E synes det er svert mykje skrivefeil, men uansett så elsker eg boka. Herregud noke så fantastisk! Ei bok spekket av kjærlighet. E ville vært victoria på slik at e fikk vær kjerest med johannes! Dette var et svert bra sammendrag av Victoira.

MOR DI
06.05.2015 18:09

Bra!
8
anbefalinger
Victoria er fra nyromantikken. Just saying @Anonym

en gutt som liker 1d
28.09.2015 20:26

Bra!
7
anbefalinger
Helt greit egentlig, lmao

Hanne fra rognan
03.04.2016 16:33

Bra!
7
anbefalinger
Dette var sannelig en flott artikkel. Ingrid læreren min finner aldri ut at jeg har tatt alt stoffet mitt herfra.  Smile :-\)

Anonym
04.05.2015 22:10

Bra!
6
anbefalinger
vet noen hvilken litterær periode Victoria er fra?


14.09.2015 20:28

Bra!
6
anbefalinger
VELDIG BRA!!


19.10.2015 12:37

Bra!
5
anbefalinger
boka var like god som tine mikshake, men en veldig nyttig anmeldelse, takk

anonym
19.10.2016 16:32

Bra!
5
anbefalinger
Til deg som lurte på hva som skjedde med Otto: han skjøt seg selv ved en ulykke. han hadde geværet rundt brystet, også bøyde han seg ned for å knyte skolissene og da fyrte geværet uheldigvis av et skudd

Shrek
18.10.2017 18:17

Bra!
5
anbefalinger
Nice Wink ;-\)


02.06.2015 15:29

Bra!
4
anbefalinger
du ha sykt mye sTaVeFeIl!! teksten er ellers "bra." du kunne gått over teksten din en del ganger, før du la den ut.


20.03.2019 11:11

Bra!
3
anbefalinger
jeg syntes dette var veldig nyttig . har sett filmen men ikkje lest boka så tusen takk for hjelp.  Smile :-\)

kjekkas
22.01.2020 10:26

Bra!
1
anbefalinger
stfu

h
25.01.2020 15:30

Bra!
1
anbefalinger
GOOD JOB! hjalp meg masse


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews