Søk i stiler
 

Islam


Oppgave om islam.

Skrevet i 8. klasse.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:18.05.2012
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Islam
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookLitt om Islam:

Islam er den yngste og nest størst av verdensreligionene og oppstod på den arabiske halvøy 600e.kr. Islam er dannet av de fem søylene: Trosbekjennelsen, Bønnen, Fasten, Religiøse skatten og Pilgrims reisen. Mennesker som tilhører religionen islam kalles muslimer. Muslimenes helligebok kalles koranen, Koranen inneholder muslimenes hellige skrifter. Koranen består av forskjellige skrifter, som har blitt nedskrevet etter at Mohammed har gått og fortalt, om alt fra koranen etter at engelen Gabriel har leste den for han.

 

Hverdag for en muslim:

En muslims hverdag varierer fra familie til familie og muslim til muslim, men for de som er veldig troende og føler for å følge alle eller de fleste reglene er det noen ting man skal gjøre. Man skal stå opp når sola står opp, men litt pluss og minus ut ifra om det er er sommer eller vinter. En muslim skal be bønn fem ganger om dagen. Man skal dra i moské å be fredags- bønn. Fredags bønnen er hver fredag i en moské. Under fredagsbønnen fylles hele moskeen og det står samtidig mange muslimer rundt moskéen. Imamen (som er moskeens bønneutroper) roper bønnene i mikrofon som sender bønnene ut til alle utenfor moskéen via høyttalere. Som muslim skal du alltid sitte på et teppe når du ber og skal alltid sitte vendt mot mekka. Når muslimene ber i moske sitter menn på gulvet, mens kvinnene sitter på en type balkong ovenfor. Du skal be mellom faste tidspunkt, Du skal alltid vaske deg før du ber, Når man skal be en bønn starter en muslim alltid med et bestemt værs fra koranen, Når du skal be i moske har man faste vaskeriuatler som man må igjennom, Hvis man fiser eller raper må vaske seg helt pånytt før man år i moske. Noen har også bilder av mekka og andre hellige byer på veggene.

 

Koranen:

 Koranen er muslimenes hellige bok. På arabisk kalles koranen «al-kitab», Koranen er skrevet på arabisk og inneholder 14 surer (surer er måten koranen er delt inn på), Koranen er basert på forskjellige skrifter om Mohammed og ting han har sagt, Koranen er delt inn i surer en sure består litt mindre værs som kalles «ayat» på arabisk.

 

Sunni og Sjia muslimer:

Sjia og sunni er de to kategoriene muslimer er inndelt i. Fordelingen er sånn ca slik. 80-90 % av alle muslimer er sunni muslimer mens 5-20 % er sjia muslimer. Forskjellen på sunni og sjia muslimer er at sunni muslimer mener at Mohammed har utpekt sin stefar Abu Bakr til sin etterkommer men sjia muslimene mente at det var hans fetter ali som var den utpekte. Likheten mellom disse to kategoriene er da at begge tror på Mohammed, koranen, og troen på gud.

 

Mohammed:

Den største profeten innenfor islam heter Mohammed. Mohammed er Allahs (muslimenes gud) formidler. Mohammed kunne ikke skrive eller lese, men en dag kom engelen Gabriel til han for å fortelle han om koranen. Etter at engelen Gabriel hadde lest koranen for han gikk Mohammed videre til folket rundt ham og fortalte det han hadde hørt fra koranen. Menneskene rundt skrev opp hva han sa. Skrifter om Mohammed og livet han kalles for Hadith. Sammen viser koranen og hadith hva som er riktig måte å leve på.

 

Utbredelse:

Bangladesh, Indonesia, Pakistan og India i sør- Asia og Sørøst-Asia er de stedene det er mest muslimer totalt, men kjerneområdet er de arabiske øyene i Midtøsten og Nord-Afrika. I Europa er islam den nest største religionen etter kristendommen. Mens det i det er noe helt nytt i Vest-Europa og blir ofte forbundet med innvandring.

 

Måneder og Høytider:

Her er islams 12 måneder:

- muharram

- Safar

- Rabi al-awal

- Rabi al-thani

- Jumada aI-ula

- Jumada al-akhirah

- Rajab

- Sha`ban

- Ramadan

- Shawwal

- Dhu al-qa'dah

- Dhu-al-hijja

 

Islam har 10 høytider:

Ashura dagen: feires fra 1. til 10. muharram, men høydepunktet er den 10. dagen. Den feires for sjia – muslimer ved at muslimer samler seg og sørger over martyren som døde i år 680. før var det tradisjon å slå seg med kniver som var festet til lette kjeder, men det er blitt forbudt i enkelte land. Mens sunni – muslimer feirer den på grunn av Mohammeds ankomst i Medina. For sunni – muslimene feires denne dagen med karneval og tog.

 

Mawild al- nabi: Er Mohameds fødselsdag og feires 12. rabi al awwal. Rabi al awwal feires av både Sjia – muslimer og noen sunni muslimer. Mawild al nabi feires i hjemmet eller i en moskè. Under mawilld al-nabi blir det servert god mat, fortalt historier fra Mohammeds liv og barna leser dikt. Mawild al-nabi feirer over store deler av verden.

 

Fatimas: 20. jamada al-akhirah feirs både Fatimas fødselsdag og kvinnedagen i Iran. Sjia muslimer feirer denne høytiden. Fatimas er sørgetid som ofte feires med opplesning av dikt om hendelsen, Dette er på grunn av at sønnen til datteren til Fatima og mannen hennes ali og alle deres avkom har en høy status i sjia muslimsk tro.

 

Miraj: Miraj feires 20. rajab. Miraj feires av både sjia og sunni muslimer. Miraj feires på grunn av Mohameds reise fra Mekka til Jerusalem og til himmelen på en natt.

 

Fastemåned: ramadan er muslimenes fastemåned. Den feires på en slik måte at man har ikke lov til å spise, drikke, røyke, snuse eller ha seksuell omgang fra solen står opp til solen går ned. Personer som er syke og kvinner som har mensen eller er gravide har ikke lov til å faste.

 

Skjebnenatten: skjebnenatten er natten da koranen ble lest opp for Mohammed, denne natten betraktes som den mest hellige natten i hele ramadan. skjebnenatten feires den 21. ramadan av sjia muslimer og 27. av sunni muslimer.

 

Id al fitr: id al fitr feires den 1. shawwal og er en takkefest på grunn av de som har fastet en hel måned. Id al fitr varer i tre dager og kalles «id al shakir» den lille høytiden.

 

Hajj: hajj er pilegrimsreisen som starter den 8. dhu al-qa'dah. Denne reisen starter ved å dra til mekka. Man fortsetter videre til Arafat som er en slette utenfor mekka og overnatter der. Reisen avsluttes med å dra til mina for å kaste stein på steinstøtter.

 

Id al adha: feires den 10. i den siste måneden i islam, dette er offerfesten og feires på grunn av at pilegrimsreisen er slutt. Dette feires ved at man ofrer enten sau, geit eller en kamel mens man spiser festmat, gir hverandre gaver og er sammen med slekt og venner.

 

Id al gharid: feires 8 dager etter offerfesten og er sjia muslimenes årlige feiring den feires for at Mohammed utpekte sin fetter ali som rettmessig etterkommer.

 

Kilder:

http://snl.no/islam

http://no.wikipedia.org/wiki/Miraj

http://www.islam.no/faq_480_72_3122.aspx

http://no.wikipedia.org/wiki/Islamske_h%C3%B8ytider


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

TM
13.03.2014 20:48

Bra!
2
anbefalinger
denne hjalp meg kjempemye med mitt prosjekt! syntes det var veldig bra til å være skrevet i 8.klasse  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.021 sec - 1 pageviews