Søk i stiler
 

Er demokrati den beste løsningen?


En ''muntlig'' artikkel som jeg fremførte for klassen og lærer. Tar for meg noen av problemene med demokrati og drøfter.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:09.05.2012
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Styreform
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Ordet demokrati kommer av de greske ordene demos, som betyr folk og kratein som betyr styre. Ett demokratisk samfunn skal nettopp styres av folket. Men hva kan skje når makten ligger i større grad hos oss, enn regjeringen? Hvem burde bestemme og hvorfor? På hvilke måter er det bra og på hvilke er det dårlig? Det er noe vi må spørre oss selv om hvis vi skal avgjøre om det er riktig eller ikke riktig for hvert enkelt menneske med demokrati som styringsform.

 

I ett rent demokrati kan flertallet ødelegge for en minoritet - EKS: 60 % av befolkningen, altså overtallet, kan stemme sånn at resten får en stor skatteøkning mens for dem selv blir det kraftige skattekutt, bare fordi de kan.

 

Det er ingenting som holder igjen for at en større gruppe ikke skal kunne utnytte en minoritet når de har mulighet. Er demokrati virkelig den beste løsningen? Demokrati blir ofte sett på som en mer rettferdig styreform som tillater folket å få viljen sin og at det kan bli vedtatt som lov. Men det vi ikke tenker på når vi sier at demokrati er en rettferdig styreform er at når demokratiet blir så stort, og kommer til den grensen hvor det er for mange “med”, mister velgerne troen på demokratiet. Blant alle stemmene er det ikke noe vits for meg å si noe og det er lett å tenke: jeg blir sikkert aldri hørt uansett. I alle fall ikke når det er så mange som stemmer. Da er det lett og bli en såkalt sofa velger. En av demokratiets verste fiender, skapt av dem selv. I ett demokrati kan makten ligge i altfor stor grad hos folket. Vi har regjering for å fatte lover og velge for oss. Vi skal bare kunne uttrykke meningen våres gjennom meningsmålinger og valg.

 

Men i teorien ligger det mindre ansvar hos hver person og da slipper velgerne og føle presset. Men da viser det jo tilbake på at de kan føle at de ikke må eller ikke behøver og stemme eller bidra i samfunnet, demokratiet. Det er også en av demokratiets verste fiender; personer som ikke stoler på demokratiet. Igjen, skapt av dem selv. Ved ett demokrati har du muligheten til å velge men ansvaret for å være en del av det, selv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Jens Petter Nilsen
04.02.2015 21:44

Bra!
6
anbefalinger
Føler at du er inne på noe, men mangler det siste hele!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews