Søk i stiler
 

Solenergi


Denne stilen handler om solenergi.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:23.04.2012
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Fornybare energikilder
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


De fleste vet at solenergi er grunnlaget for alt liv. Uten solenergi ville jorda være kald og øde. Det mange imidlertid ikke er klar over er at det er relativt enkelt å nyttiggjøre seg denne energien på andre måter enn gjennom fotosyntese og solbading. Solenergi kan høstes direkte ved hjelp av solceller og solfangere. Solcellene omdanner strålingen til elektrisk energi mens termiske solfangere henter ut varmestrålingen og produserer varmt vann eller varm luft.

 

Termisk solfanger

Termiske solfangere er lite utbredt her i landet. De anleggene som finnes er stort sett bygget av spesielt interesserte privatpersoner og boligsammenslutninger eller som del av forsknings- og forsøksanlegg. Det finnes mange typer termiske solfangere. Noen varmer luft direkte, mens de mest brukte varmer vann. Hvilken type solfanger du skal velge avhenger av energiforbruk og tilgjengelig plass.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Solceller

Hos oss er det solcellepanelet som er den mest brukte solgeneratoren. Mange av oss kjenner denne teknologien som en måte å skaffe litt leselys til hytta på fjellet eller ved sjøen. De fleste solcelleanleggene her i landet er så små at de er til liten praktisk nytte ut over det å kunne levere strøm til noen få 12V-lamper. Det trenger ikke være slik. Det er fullt mulig å bygge solcelleanlegg som kan levere det meste av det vi trenger av elektrisk strøm forutsatt at vi optimaliserer forbruket og bruker andre energikilder i tillegg til f.eks. oppvarming..

 

Lønnsomheten i det enkelte solstrømprosjekt er avhengig av omstendighetene. Er det langt til nærmeste strømleverandør kan det være at investeringen kan komme godt ut målt opp mot legging av lange strekk og graving/oppsetting av stolper. Har du derimot grei tilgang på kraft fra det lokale e-verket, kan det hende du må legge inn avskriving over mange år, litt godvilje og tenke på miljøeffekten og kommende generasjoners ve og vel for å få regnestykket til å gå ut i pluss.

 

Innstråling

Den til enhver tid tilgjengelige solenergien kaller vi Innstråling. Innstrålingen varierer i med solhøyde og klima. Derfor vil det være forskjell på energitilgangen alt etter hvor man befinner seg.

 

Montering

Solfangere som monteres fast bør vinkles i henhold til formål og energibidrag. Ønsker man maksimal ytelse i den kalde årstid må fangerne monteres i forhold til minimum solhøyde.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

2
21.04.2015 13:33

Bra!
2
anbefalinger
swaaaaaggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg- ggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

jes 123
13.11.2018 11:07

Bra!
0
anbefalinger
abonner på youtube kanalen jes 123.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews