Søk i stiler
 

En god og en ond side


En stil som inneholder forklaringer og synsvinkler til et av de mest brukte virkemidlene innenfor eventyrsjangeren.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:10.04.2012
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Eventyr
Filmer
Om å skrive
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


I dag bygger de fleste eventyr, filmer og romaner seg opp til en god og en ond side. Fortellinger som har en slik oppbygning fenger som oftest hos både barn og voksne. Men er det helt uten grunn? Vi mennesker bygger våre livssyn på etiske verdier og moraler, og dette kan være et av de store grunnlagene for at en fortelling med en slik oppbygning lyktes. Den onde siden representerer noe galt og negativt, mens den gode siden representerer noe riktig og positivt.

 

Du har helt sikkert sett Løvenes konge eller Star Wars. Den ene filmen retter seg mot barn og den andre mot voksne. Men filmene har en ting til felles som mange andre filmer har. De bruker en god og en ond side som ett virkemiddel, noe som påvirker deg mer enn du tror, fordi du ikke merker det. Vi mennesker bygger opp våre livssyn på etiske verdier og moraler, noe som gjør at vi skiller mellom rett og galt. Vi vet at de onde i filmen begår negative handlinger, så vi vil derfor at de gode som har positive intensjoner skal vinne. Ved å spille inn en film som skiller seg mellom de gode og de onde, kan vi som tilskuere være med i filmen på en interaktiv måte, ved å følge de godes handlinger mot de onde.

 

Denne måten å bruke virkemidler på i et eventyr, bringer forfatterens fantasi til det uendelige, hvor bare forfatteren selv setter grenser. Uansett hvor ekstraordinær fantasien som blir brukt er, vil alltid innvirkningen av “det gode mot det onde” være gjeldene. Det er også veldig enkelt å bruke dette virkemiddelet med tanke på at man bare trenger å forholde seg til to sider. Dette virkemiddelet og tankegangen har eksistert siden menneskets opphav på jorda.

 

Det har vist seg at det å lage filmer med et slikt virkemiddel har vært suksessrikt i både forfatteryrket og i filmbransjen. Med flere milliarder kroner i omsetning, der filmen eller boken inneholder dette berømte virkemiddelet, kan man med trygghet si at det er et virkemiddel som har tatt hele verden med storm.

 

For å gi en kort oppsummering, så er kampen mellom det gode og det onde ett virkemiddel som er blitt tatt i bruk for å vekke dine moralske sanser, og for å gi deg muligheten til å skille mellom rett og galt. Det er likevel en del fortellinger som ender helt “galt” i følge oss selv, men slik er enkelte fortellinger bygd opp, og det er det som gjør fortellingen spesiell, og som gir den særpreg.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ok, jeg er best
01.12.2012 17:46

Bra!
2
anbefalinger
Hello, Ossen er eventyren a??? Har ikke lest den.  Smile :-\))))))


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews