Søk i stiler
 

Den katolske og den ortodokse kirke


Oppgave skrevet i RLE som omhandler den ortodokse og den katolske kirke.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:06.02.2012
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kristne trosamfunn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Denne artikkelen har en hensikt om å sammenligne den Katolske og den Ortodokse Kirken ved å finne likheter og ulikheter mellom de to grenene av den kristne tro. Jeg vil begynne med å skrive litt om historien og oppbyggingen til hver av trosretningene.

 

Grunnleggende informasjon om den Katolske Kirke:

Den katolske kirken har hovedsete i Roma og styres av Paven og Kardinalene. Katolsk betyr “Universelt, eller for alle.” noe som beskriver også Katolismens utbredelse, Den Katolske Kirke har ca. 1,3 milliarder medlemmer og har menigheter rundt omkring i hele verden. I følge den katolske tro ble kirken grunnlagt av Jesus Kristus, og Paven regnes som apostelen Peters etterkommer.

 

Jomfru Maria, Helgenene og de sju sakramentene er sentrale i katolismen. De sju sakramentene er dåp, konfirmasjon, nattverd, skriftemål, ekteskap, presteinnvielse og salvingen av syke. Helgener er hellige personer, ofte martyrer som har blitt kanonisert og fått opprettet helgenstatus av kardinalene og Paven

 

Paven:

Navnet ”Pave” kommer fra latin og betyr ”Far” eller ”Fader”. Paven er den øverste lederen i den Katolske Kirken. Under ham ligger i nedstigende rekkefølge: Kardinalene, Erkebiskopene, Biskopene, Prestene og Munkene/Nonnene. Den nåværende paven heter Pave Benedikt XVI (den 16.). han har navnet den 16. fordi 15 andre paver før ham har hatt det samme navnet. Når en pave dør velges en ny ved at alle kardinalene går inn i et rom i Peterskirken der de holder et valg som kalles et Konklav. Hvis de ikke klarer å velge en ny pave etter den første avstemningen sendes svart røyk opp fra en liten pipe, dette gjentas etter hver avstemning som ikke leder til at en Pave blir valgt. Dersom de klarer å velge en pave kommer det hvit røyk opp og folkemassene samler seg utenfor Peterskirken for å se den nye paven komme ut på balkongen for å hilse sine tilhengere.

 

Paveembetet har i tidligere år vært dominert av Italienere, og det har også vært et stort flertall Italienere blant Kardinalene. Dette har nå blitt endret på, Pave Benedikt XVI er opprinnelig fra byen Bayern i Tyskland så det viser hvor mye kirken har forandret seg på de siste hundre årene.

 

Grunnleggende informasjon om Den Ortodokse Kirke:

Den Ortodokse kirken er det nest største kirkesamfunnet i verden. Den har ca. 300 millioner tilhengere. Den Ortodokse Kirken ble Grunnlagt i Konstantinopel (dagens Istanbul) etter det store skismaet i 1054 der den Katolske og den Ortodokse Kirken ble separert på grunn av krangler om dype teologiske spørsmål. Navnet ”Ortodoks” betyr Østlig og kommer trolig fra at den ble grunnlagt i Konstantinopel som var hovedstaden i det Øst - Romerske riket.

 

Navnet; den Ortodokse Kirke er egentlig ikke en treffende analogi siden det er flere ortodokse kirker som f. eks. den Russisk - Ortodokse Kirke, den Gresk – Ortodokse Kirke og Den Serbisk – Ortodokse Kirke. Jeg har derfor tenkt å skrive om de tradisjonene og sakramentene de har felles.

 

De 7 sakramentene er viktige også i den Ortodokse tro, men jeg tør påstå at helgener er enda viktigere i den Ortodokse tro, for som en del messen vises flere helgener på bilder kalt ikoner ved alteret. Alle musikkinstrumenter er forbudt i kirken og korsang er det eneste som tolereres av musikk der.

 

Patriarkene:

Det var opprinnelig 4 regjerende patriarker i den Ortodokse kirken. Disse hadde hovedsete i Konstantinopel, Jerusalem, Antiokia og Alexandria. Men senere har antallet steget til 9. De nye tilskuddene er; Patriarken av Bulgaria, Patriarken av Georgia, Patriarken av Serbia, Patriarken av Moskva og Patriarken av Romania. I tillegg til disse 9 er det mange flere Patriarker som ikke er anerkjent, for eksempel Patriarken av Tyrkia.

 

Patriarkene styrer hver sin del av verden, åpenbart har de fleste landene der Ortodoks Kristendom er sterkt utbredt sin egen patriark, men de som ikke har det blir vanligvis underlagt en av de fire første Patriarkene.

 

Likheter mellom den Katolske og den Ortodokse Kirke:

Begge kirkene har et sterkt forhold til tradisjoner, slik som de 7 sakramentene. De har også begge et nært forhold til helgener. De har et strengt klosterliv der mange til og med ikke får lov til snakke.

 

Gud er himmelens og jordens skaper, han er treenig, noe som betyr at han åpenbares i tre skikkelser. Disse er Gud, Jesus og Den Hellige Ånd, eller Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd. Det meste grunnleggende er veldig likt, dette har jo en bakgrunn i at de var en kirke for mange år siden.

 

Ulikheter mellom den Katolske og den Ortodokse Kirke:

Ettersom den katolske kirken har blitt modernisert av de to Vatikankonsilene har mange av de dominerende ulikhetene forsvunnet, men noen er fortsatt igjen, som for eksempel at den katolske kirke har én total leder kalt Paven mens den Ortodokse kirken har 9+ Patriarker verden rundt. Grunnen til det store skismaet var at katolikkene mente at både Gud og Jesus hadde den hellige ånd i seg mens de Ortodokse mente bare Gud hadde den i seg, dette vil jeg da med stor overbevisning si er en veldig grunnleggende forskjell.

 

Den Katolske kirken anser seg også som autoritær og nærmest totalitær. Den Ortodokse kirke legger mer vekt på å få frem dypere forståelse av guds ord og det andre innholdet i bibelen.

 

De Ortodokse har også vært mer passive politisk mens Paven og Kardinalene styrte nærmest hele Italia i flere tidsperioder, dette gjorde at de fikk mange fiender, og til og med Paver ble myrdet for at de skulle stoppes fra å få total kontroll. Bestikkelser og snikmord ble vanlige både på den geistlige siden og den adelige siden i Italia på den tiden. for eksempel fikk Pave Alexander VI flere adelige myrdet, dette begynte med hans innsettelse i 1492 og fortsatte til hans død under mystiske omstendigheter i 1503.

 

Sammenligning av de to grenene av Kristendommen:

- Den Ortodokse kirken har vært mer adskilt fra politikk og kriger enn den Katolske.

- Begge mener at Gud er Treenig, men de er uenige i spørsmålet om hvem som innehar Den Hellige Ånd.

- Katolikkene har én leder mens de Ortodokse har 9++.

- De dominerer Europa fra hver sin side, den Katolske i nord og vest og den Ortodokse i sør og øst.

 

Alt i alt er de ganske like, og jeg mener at det bare var en liten tilfeldighet at det store skismaet fant sted. Siden den eneste grunnen jeg kunne finne var en krangel om hvem som hadde Den Hellige Ånd boende i seg, Gud og Jesus eller bare Gud.

 

Jeg håper artikkelen har vært opplysende og at den som leser den nå har en større forståelse for den Katolske og den Ortodokse kirke og likhetene og ulikhetene mellom dem.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Et helt trinn
07.02.2017 19:40

Bra!
124
anbefalinger
Akk nå sitter hele trinnet mitt (133 stykker) å bruker denne teksten og er evig takknemlige

Hien
13.10.2014 18:51

Bra!
103
anbefalinger
Tusen takk for hjelpen, du reddet meg for å forklare hva som er likheter og ulikheter😊

Veldig takknemmelig jente 15
07.02.2017 19:30

Bra!
68
anbefalinger
Tusen takk! Du redda akk en stor innlevering som skal leveres om et par dager

andrea
05.06.2013 17:23

Bra!
28
anbefalinger
urtolig bra, redder eksamen min  Smile :-\)

Bra tekst
04.11.2016 11:25

Bra!
26
anbefalinger
Veldig bra.

så jævlig bra eg fant denne tregte dette slet
23.11.2016 19:17

Bra!
24
anbefalinger
hadde fått stryk uten dette takk gud ass

Sophia
06.12.2013 09:46

Bra!
23
anbefalinger
Tusen takk  Smile :-\) Fikk 6-er pga. dette! Dette gjorde alt så mye mer enklere.

Viskelæret
07.11.2013 15:03

Bra!
20
anbefalinger
Denne artikkelen gjordet det lettere å pugge til prøven, tusen takk Smile :-\)


30.01.2017 09:03

Bra!
19
anbefalinger
hallo, i hette busa. I synas at denni sida e meget oppegåned men noe rusk i det men men han før ikkje la seg vippe ta pinnen ta den grunn. tak takkkkkk

kåre
08.11.2013 13:36

Bra!
16
anbefalinger
kjempe bra

girl
20.01.2014 22:29

Bra!
15
anbefalinger
Tusen takk! Du er en superhelt. Det hjalp veldig mye.

Skoleelev
24.09.2014 16:25

Bra!
14
anbefalinger
ENDELIG fant jeg fakta om ortodokse og den katolske! takk  Smile :-\)

jaaaa
05.11.2014 17:17

Bra!
13
anbefalinger
reddet nettopp RLE prøve, og kanskje prøvemuntlig!!


26.05.2015 14:10

Bra!
10
anbefalinger
På grunn av denne siden fikk jeg 5+ i RLE muntlig 😀😀😀

krle elev i nød
25.10.2016 22:25

Bra!
9
anbefalinger
Flott! Takk for hjelpen  Very Happy :-D

Lærer
01.12.2016 16:39

Bra!
9
anbefalinger
Hei, jeg ser at du har skrevet "messe" i den ortodokse delen men det er i katolsk det heter messe i ortodoks heter det liturgi

martin
28.02.2017 10:57

Bra!
9
anbefalinger
mange fakta feil

Pus
08.12.2014 17:41

Bra!
8
anbefalinger
Hva er problemet med at denne siden er juks? Det viktigste er at elevene lærer hva dem skal levere eller fremføre.

Og hva er dumt med at elever får bra karakterer?

en veldig takknemlig jente
29.11.2016 23:36

Bra!
8
anbefalinger
Du reddet akkurat hele livet mitt! Fikk en som oppgave om sammenligning mellom den katolske og ortodokse kristendommen som skal leverer i morgen og teller 50 % av karakteren....... startet nå kvelden før.. ikke så lurt, men har hatt fokuset på å øve til en stor matteprøve som skal vere om noen dager, så har rett og slett ikke hatt tid. Men takket være denne, fikset jeg det. Tuuuuuuusen takk. Står evig til gjengjeld...

HEY BISH
27.10.2014 21:18

Bra!
6
anbefalinger
meget bra skrevet

look at all thoose chickens
04.11.2016 10:23

Bra!
6
anbefalinger
ohh yeahh06.12.2016 18:25

Bra!
6
anbefalinger
K


18.12.2016 19:20

Bra!
6
anbefalinger
savner mer om skillet men ellers bra

aybusa
30.01.2017 09:05

Bra!
6
anbefalinger
halo det er i igjen ville bare lure på hva folk gjør fortida. tak takkkk

aybusa
30.01.2017 09:06

Bra!
6
anbefalinger
halo i har samme spørsmål som pave er det noken som kunni svare på på detti

Oddvar
30.01.2017 09:09

Bra!
6
anbefalinger
Hei aybusa, e gjø itt mye om daga, takk for att du spørre

aybusa
30.01.2017 09:07

Bra!
6
anbefalinger
tak takkk

aybusa stalker
30.01.2017 09:10

Bra!
6
anbefalinger
tak takkk for at du er aktiv på deina sida

oddvar
30.01.2017 09:15

Bra!
6
anbefalinger
Hei igen aybusa, vill de kom til mej å gjør no?

aybusa stalker
30.01.2017 09:16

Bra!
6
anbefalinger
er det fortsatt nokon aktive på deina sida? tak takkkk

aybusa
30.01.2017 09:17

Bra!
6
anbefalinger
Ja, det æ berre lekkert

Aybusa stalker
30.01.2017 09:18

Bra!
6
anbefalinger
Det er fint at dere er så veldege hyggelige med hvarandre i chaten, tak takkk

Anonym bro
07.02.2017 23:43

Bra!
6
anbefalinger
Vi, meg og mitt trinn og venner er takknemlige!


08.02.2017 15:09

Bra!
6
anbefalinger
Tuuuuuusen takk! Du reddet hele trinnet mitt fra å lese på 100 forskjellige sider for å finne ulikheter og likheter.

Simon
07.11.2014 11:48

Bra!
5
anbefalinger
hei jeg sitter i time nå og gjør en oppgaven om forskjeller på disse to kirkesamfunnene, kjempe messig side . elsker den

Takknemlig Jente!
12.11.2014 11:45

Bra!
5
anbefalinger
Tusen takk for hjelpen! Nå reddet du meg fra å ikke få stryk på en prøve vi har i morgen, og har selvfølgelig ikke boka (har vært borte fra skolen i 3 dager…)

swag
23.11.2014 21:17

Bra!
5
anbefalinger
thank you so much!!

Dina
06.12.2015 20:32

Bra!
5
anbefalinger
Tusen, Tusen takk! Dette hjalp meg veldig mye! det er ikke noe ironi her, jeg lover.  Smile :-\)

Ulven Victoria
18.04.2016 10:52

Bra!
5
anbefalinger
Tusen takk! det blir 6 på eksamen!

babygrill
21.10.2016 17:31

Bra!
5
anbefalinger
du redder liv gutten min


29.11.2016 18:39

Bra!
5
anbefalinger
Hvilke og forskjeller har betydningen av ikoner og helgener i de to kirkesamfunnene?

lux
04.12.2016 20:29

Bra!
5
anbefalinger
kjempe bra

Sondre Andresen (add meg på FB)
08.02.2017 13:15

Bra!
5
anbefalinger
Tuuuuuusen takk!!

Ingvild
28.02.2017 10:58

Bra!
5
anbefalinger
Morro

super fornøyd jente til eksamen
13.06.2017 12:31

Bra!
5
anbefalinger
tuuuuuusen takk! dette redda eksamen min som er i morgen


05.01.2018 13:58

Bra!
5
anbefalinger
mye skrivefeil, men jeg forsto hva du mente

Anonym
09.03.2017 00:43

Bra!
4
anbefalinger
Kan noen forklare likheter og forskjeller mellom de heligge husene deres?


23.10.2017 18:11

Bra!
4
anbefalinger
Taaaakkk, hjalp meg mye med prøven.

prøver å komme meg inn på en bra videregående
22.09.2018 02:29

Bra!
3
anbefalinger
tusen takk jeg hater krle. kan vi bygge en religion rundt deg

gei
08.04.2019 11:04

Bra!
2
anbefalinger
jeg er gei

taknemlig gutt
03.10.2019 18:08

Bra!
1
anbefalinger
denne teksten hjalp mæ veldig mye, jeg er veldig takknemlig for at du reddet meg

beef_chop_suey
16.12.2019 10:24

Bra!
0
anbefalinger
dere vippet opp karakteren min thx


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.025 sec - 1 pageviews