Søk i stiler
 

Knut Hamsun


Stilen handler om Knut Hamsun og han forfatterskap.

Karakter: 4 (8. klasse, norsk)

Sjanger:BiografiLastet opp:13.12.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Knut Hamsun
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Jeg valgte Knut Hamsun og sult fordi jeg ville ha litt utfordring, så hvorfor ikke velge en av Norges største forfattere gjennom tidene. Jeg valgte boken Sult fordi det var hans gjennombrudd og kanskje en av hans beste bøker noensinne.

 

Knut Hamsun var født 4. august 1859 i Våga i Gudbrandsdalen.  I 1862 flytten han til Hamsund gård i Nordland. Der bodde han til han var 15 år. Han sluttet på skolen etter 250 skole dager i 1870. Han jobbet som en vagabondtilværelse det vil si at han reiste rundt og tok de jobben han kunne få, det betyr også at han ikke hadde noe fast sted å bo. Han reiste til USA to ganger først i 1882 og senere i 1886 hver periode varte i 2 år. I 1877 skrev han sin først bok “Den Gaadefulde” og året etter kom “Et Gjensyn” og “Bjørger”, men disse ble ikke noen suksess. I 1880 ga han ut boken “Sult” det regnes som hans gjennombrudd. I 1901 giftet han seg med Marie Andersen de fikk to barn sammen.  I 1920 fikk han Nobels fredspris i litteratur. Han døde 19. februar  1952 på Nørholm i en alder av 92 år.

 

Sult er skrevet i jeg-form. Hovedpersonen er en fattig og ukjent ung mann som prøver å leve som forfatter i Kristiania (Oslo). Han lever konstant på sultegrensen, men prøver likevel å holde mot og verdigheten oppe. Han forelsker seg i en tilfeldig forbipasserende kvinne, som han gir navnet “Ylajali”. Man får heller ikke vite så mye mere om han og hennes egenskaper, men hun fremstilles som en orientalsk prinsesse.

 

Knut skriver så si alle bøkene sine på riksmål, altså Nordlandsdialekt. Hamsun er også veldig god til å skildre i F.eks. “Sult” Skildrer han en mann som holder på å dø av sult, men som forelsker seg i en tilfeldig forbipasserende som gir historien et nytt liv.

 

Hamsun sine bøker er som oftes kjærlighetsromaner eller episke kjærlighetshistorier

 

Denne boken passer i for det meste for voksne og gjerne litt eldre mennesker, det blir gjerne i det meste lag for barn og ungdom. Det er litt vanskelig å helt forstå og skjønne hva hovedpersonen mener og hva han tenker og ikke minst hvem han er. (40-75)

 

Nesten alle bøkene til Hamsun er skrevet på Nordlandsdialekt.

 

 

Kilder:

http://no.wikipedia.org/

http://no.wikipedia.org/wiki/Knut_Hamsun

http://no.wikipedia.org/wiki/Sult_(roman)

http://no.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rger

http://no.wikipedia.org/wiki/Den_Gaadefulde

http://no.wikipedia.org/wiki/Et_Gjensyn

http://no.wikipedia.org/wiki/Marie_Hamsun


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Nobelprisdirektøren i Norge
29.04.2016 14:13

Bra!
51
anbefalinger
Selvfølgelig går det an å få nobels fredspris i litteratur! Mye litteratur fører nemlig til fred i verden. Med det henviser jeg til Ingeborg Bachmanns dikt "Ich weiß keine bessere Welt". Hun fikk nobels fredspris i litteratur i 1968. Denne prisen ble da gitt ut hemmelig. Det er fordi det ikke var akseptert med slike prisutdelinger på denne tiden. I september 2014 var det flere debatter om dette skulle tillates. Etter flere diskusjoner frem og tilbake kom de til slutt frem til at nobels fredspris for litteratur skulle bli en egen pris.

...
23.03.2015 17:23

Bra!
1
anbefalinger
Det går vel ikke an å få nobels fredspris i litteratur da, men men...


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.049 sec - 1 pageviews