Søk i stiler
 

Jødedommen


Nyttig informasjon om jødedommen, for eksempel om matregler, hellige bøker, helligdager og kippa.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:25.11.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Jødedom
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Matregler

Jødene har en regel som sier at melk og kjøtt som har vert nær hverandre er forbudt. Derfor har noen jøder to kjøkken, et til meieri og et til kjøtt. De spiser heller ikke meieriprodukter og kjøtt i samme måltid. De som følger matreglene strengest pleier å vente 6 timer før de spiser mat som er kjøtt og mat som er meieri. De skal heller ikke spise hest, gris, hare, skalldyr, insekter eller småkryp. Dyrene skal slaktes på annen måte, man skal skjære et kutt i halsen så la blodet renne ut. Det er ikke lov å spise kjøtt av dyr som har dødd naturlig. Noen ber bønn etter maten, for å takke gud.

 

Kippa/tallit

Kippa er en slags hatt som jødene bruker. Det er ikke alle jøder som bruker en kippa hele tiden. Noen bruker den bare når det er gudstjeneste og fest. Men det er også noen som bruker den helt fra morgen til kveld. Det er bare gutter som bruker kippa. De bruker den blant annet fordi dem skal huske på noen regler og for å vise gud respekt. Kippaene er runde og kan være i alle slags farger. Det finnes mange forskjellige mønster. Det er også noe som heter tallit, det er en bønnsjal. Det bruker de når de er i synagogen. Det er noen som mener at talliten skal ha en dusk i hvert hjørne, eller rifler på siden.

 

Sabbat

Den syvende dagen i uken kalles sabbat. Sabbat begynner fredag kveld og varer til lørdag etter solnedgang. På fredagen “feirer ”de dagen med et spesielt måltid og synger spesielle sabbat sanger. Moren i huset skal tenne to lys og velsigne sabbaten. Grunnen til at sabbat blir feiret 1 gang i uken, er at man skal bli minnet på at livet er en gave fra gud. Sabbat er også en hviledag, da all arbeid blir satt til side.

 

Begravelse

Mange jøder tror at døden ikke er den egentlige slutten, men at det er en overgang til den åndelige verden. Når en jøde dør skal den helst begraves innen 24 timer. Sånn at ikke kroppen går i forråtnelse før begravelsen. Før den som er død skal begraves må den vaskes og stelles. Den blir lagt i en kiste som er laget av tre. Det er også viktig at den ligger med ansiktet mot jerusalem. Et av barna skal lese en bønn. Den bønnen de leser heter Kaddish. Innen et år etter begravelsen settes det en gravstein. Hvert år, på dagen som den som er død døde er det vanlig å besøke graven, mens man i hjemmet tenner et minnelys.

 

Talmud

Talmud er den muntlige delen av toraen. Talmud er skrevet på hebraisk. Noen mener at talmud er skrevet to ganger. Den første gangen i år 200. Den delen kalles Mishna, mens den som ble skrevet etterpå heter gemara. Talmud er også en hellig bok for jødene.

 

Tora

Tora er de fem mosebøkene. Den muntlige delen av toraen heter Talmud. Talmud forklarer Toraen. Toraen den viktigste delen av alle skriftene. I toraen står det om hvordan jødene skal leve. Derfor skal alle jøder studere toraen. Den pleier å ha en slags drakt over seg. Det er for at den skal være beskyttet og for at den skal se fin ut. Toraen ligger inne i et toraskap i synagogen. Før man begynner å lese fra toraen sier man en velsignelse. Det er ikke låv å berøre skriften inni boka, derfor bruker de en pekepinne.

 

Tanach

Tanach er jødenes hellige skrift og er opprinnelig skrevet på hebraisk. Den er delt opp i 3 deler. Tora som er det hebraiske ordet for loven eller læren er nr1, så kommer Profetene, på hebraisk Nviim og til slutt kommer skriftene(ketuvim). Toraen er den aller viktigste delen av tanak. Tanak er skrevet på skinn på ruller. Den blir ofte kalt for den jødiske bibelen.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Taehyung
28.11.2017 19:58

Bra!
2
anbefalinger
Kanskje litt for lite når det gjelder Sabbat, har skole oppgave og finner ikke noe nyttig/ forstålig


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews