Søk i stiler
 

Arne Treholt


Artikkel skrevet i samfunnsfag om spionasjesaken mot Arne Treholt.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:24.11.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Norsk historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Arne Treholt, født 1942, var en tidligere embedsmann og jobbet som byråsjef i UD da han ble arrestert.

 

Arne Treholt, født i 1942, var en tidligere norsk journalist, politiker og embedsmann. Han har studert sosial økonomi, politisk historie og statsvitenskap ved universitetet i Oslo. Hans politiske karriere startet med at han ble politisk sekretær for handels og sjøfartsministeren og senere statssekretær for havrettsministeren. Arne Treholt var venstreorientert og tilhørte den venstre delen av Arbeiderpartiet.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Den 20. januar 1984 ble Treholt arrestert på Fornebu flyplass av politiinspektør Ørnulf Tofte med ordene «Byråsjef Arne Treholt? Dette er politiinspektør Ørnulf Tofte i Overvåkningspolitiet. De er pågrepet for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Vennligst kom med oss». Treholt var på vei ut til et fly som skulle til Wien.

 

I politiavhøret innrømmet Treholt at han hadde gitt sovjetiske representanter graderte dokumenter og at han hadde mottatt penger fra dem. I følge avhøret hadde Treholt havnet i en “orgie” på en privatfest i Moskva, hvor det ble tatt kompromitterende bilder, og deretter blitt presset av KGB med disse bildene. Han forklarte også at pengene han fikk fra utviste Gennadij Titov under deres hemmelige møter i Wien og Helsinki var dekning av reise- og oppholdsutgifter.

 

Treholt ble ikke tiltalt for spionasje for sin rolle under Gråsoneforhandlingene, men i et intervju med Danmarks Radio i 1990 innrømmet han at han hadde latt en representant for KGB få se de norske møteprotokollene.

 

Den 20. juni 1985 ble Arne Treholt dømt til 20 års fengsel og en bot på 1,1 million kroner for landssvik og spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Arne Treholt hevder at Politiet har tilrette lagt og forfalsket bevis for å få han fengslet.

 

Politiets etterretningstjeneste konfiskerte en koffert som rommet ca. 26.000NOK i leiligheten til Arne Treholt. Treholt bodde i en leilighet Både i leiligheten på venstre og i leiligheten på høyre side av Arne Treholts leilighet bodde det CIA agenter som hadde til mål å finne ut så mye som mulig om Arne Treholts forbindelser til KGB og Sovjetunionen.

 

Kilder:

http://www.avis.vgnett.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10027143

http://no.wikipedia.org/wiki/Treholt-saken

http://no.wikipedia.org/wiki/Arne_Trehole

Kristen Nyhamars Arne Treholt Oppgave

http://www.amazon.de/Adolf-Hitlers-Kampf-kommentierte-Auswahl/dp/3471665536/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1286955608&sr=8-1

http://no.wikipedia.org/wiki/Gradert_materiale

http://www.avis.vgnett.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10027143

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

retard
17.04.2012 12:00

Bra!
62
anbefalinger
pølsekatten

Laksen
17.04.2012 12:01

Bra!
62
anbefalinger
pølsefest


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews