Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Evolusjonsteorien vs. kreasjonismen

Evolusjonsteorien vs. kreasjonismen

Sammenligning av evolusjonsteorien og kreasjonismen.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.11.2011

Tidligere i år konfirmerte vi oss i kirken etter et år med jevnlig besøk hos en kristen enhet der vi ble fortalt om Gud og hvordan han skapte alt på jorden. Nå får vi høre på skolen at det faktisk ikke var Gud, men at alt har utviklet seg fra den gangen Big Bang inntraff. Hva skal vi tro på?

 

Ordet "kreasjonisme" kommer fra det latinske ordet creatio som betyr skapelse, og det er vel mer eller mindre det kreasjonisme handler om: At en guddommelig makt har skapt alt ved hjelp av skapelseshandlinger. En kreasjonist vil hevde at organismer eksisterer som forskjellige «slag», som har blitt til hver for seg, men som kan omfatte flere arter definert etter vanlig systematikk (wikipedia.org). De er enige i at f.eks. alle katter har en felles stamform og det samme med hunder, men er uenige i at disse to har en felles stamform. Dokumentasjon for at alle dyr har felles stamform, blir av kreasjonister tolket som at de har samme skaper. Det er teorien om at menneskene stammer fra aper som er mest diskutert og bestridet innen kreasjonismen, og det faktum at det oppstår en "missing link" i menneskeevolusjonen gir kreasjonistene et enda større argument til fordel for Skapelsesberetningen i Bibelen (Første Mosebok 1:1-2:3).

 

Men ikke alle kreasjonister er enige; kreasjonisme har ikke en teori som er standar for alle. Kreasjonister kan grovt deles inn i to grupper: Gammel-jord-kreasjonister og ny-jord-kreasjonister. Det som skiller dem er tolkingen av nevnte Bibelvers, hvorvidt de tolker den bokstavlig eller ikke. Ung-jord-kreasjonister tror helt og holdent på at Gud skapte universet, jorden og alt livet her på bokstavlig talt 6 dager i år 4004 f.Kr. Gammel-jord-kreasjonister sier seg derimot enig i deler av evolusjonsteorien og mener at det tok år for jorden å bli skapt.

 

I konservativ kristendom er der kreasjonismen er mest utbredt, men den finnes også i islam og jødedommen. Men det finnes også mange kristne som ikke ser på verden som hel og holdent skapt av Gud, men mener at Han startet evolusjonen, så de ser på Skapelsesberetningen som mer billedlig enn bokstavelig.

 

I Norge tror 11% av befolkningen på evolusjonsteorien, mens 50% av USA's befolkning er kreasjonister (wikipedia).

 

Mens på den andre siden har vi evolusjonsteorien, tanken om at livet på jorden oppsto for 3,5 milliarder år siden og har vært i konstant forandring og utvikling. Den britiske naturforskeren Charles Darwin sies å være evolusjonsteoriens far da han forsket på og introduserte verden til hvordan skapninger utvikler seg etter behov. Da han var i Argentina i 1832 la han merke til hvordan nanduer hadde ulike egenskaper utifra hvilket teretorie de kom fra, i tillegg fant han skjeletter fra beltedyr som var mye større enn dem som lever nå. I 1835 nådde han Galapagosøyene, med liten tro på sin forskning, for å samle skilpaddekjøtt for turen hjem, slo det samme som slår besøkende til og med i dag ham: Det faktum at de mange skapningene som krabber, flyr og svømmer rundt omkring på Galapagosøyene er så veldig forskjellig fra dem på fastlandet. I tillegg til at disse artene var helt perfekte til miljøet de levde i, var de også utdødd på fastlandet. Det som fascinerte ham mest var finkene som holdt til på øyene. De forskjellige artene hadde veldig forskjellig diett fra hverandre, fra frø og kaktuser til frukt og blod fra sjøfugler, og hadde utviklet fysiske egenskaper utifra det. Finkene som spiste frø, oppholdt seg mest på bakken, mens de som spiste insekter oppholdt seg mest i trær. Dem med lange, tynne nebb kan stikke hull i kaktuser, mens de med korte, tjukke og mer kraftige nebb greier å rive kaktusen i fra hverandre og spise insektene på innsiden.

 

Det faktum at dyrelivet og plantelivet på geografisk adskilte områder hadde forskjellige egenskaper, bidro til hans voksende teori om at arter ikke er uforandelige; at de hele tiden utvikler og tilpasser seg. Forskningen publiserte han i sin bok Origin of Species i 1859, der han også brukte uttrykket "survival of the fittest", som betyr at den som har best anlegg til å forandre seg etter miljøet og tilpasse seg har best sjanse til å overleve, slik som Darwin så hos finkene på Galapagosøyene. De av dem som greide å tilpasse seg hadde altså gått gjennom en fysisk forandret og utviklet seg, for å på den måten å overleve. Utvikling av egenskaper er ikke bare noe som gjelder for dyr for 200 år siden, evolusjon skjer fortsatt. For eksempel vil mennesker som blir født nå og i fremtiden tilpasse seg til den stigende temperaturen på jorden.

 

Så mens vi på den ene siden har hatt kirken vår som påstår at en gud startet det hele og silte ut de artene som ikke greide å overleve forandringer i klima, mens vi på den andre siden har hatt lærere som påstår at alt begynte at det oppsto et stort smell i universet for 13,7 milliarder år siden, for deretter å utvikle seg til det vi ser utenfor vinduet i dag. Hvis vi ikke var forvirret nok om hvorvidt vi enten skal tro på det kirken eller lærerbøkene sier, så dukker enda flere argumenter opp overalt i mediene. Et av de største og mest brukte til fordel for kreasjonismen, er det omtalte 'the missing link', eller på norsk 'manglende mellomledd'. Menneskets anatomi er mest likt sjimpansens, og denne likheten er mer eller mindre hovedgrunnen til at vi tror at mennesker har utviklet seg fra aper en gang i tiden. Og i denne utviklingen mangler det et mellomledd, men saken er at ettersom det i alle evolusjoner - ikke bare i ape/menneske - mangler det et mellomledd. Og dette vil vi aldri finne. Pateologer sier at ettersom utvikling ikke skjer i sprang, men at arter forandrer seg sakte og gradvis, vil det altså være helt umulig å finne dette leddet. Kreasjonister sier at dette er et bevis på at Gud må ha vært inni bildet for å fjerne unødvendige arter. Så hva som egentlig gjør at arter utvikler nye egenskaper og tilpasser seg miljøet er et spørsmål vi må vente lenge på å, eller kanskje aldri, få svaret på. Hva man vil tro og mene, er helt opp til deg selv.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil