Søk i stiler
 

Vietnamkrigen


Fakte om Vietnamkrigen. Bakgrunn og forutsetninger for at Vietnamkrigen oppstod.
Sjanger:SæroppgaveLastet opp:15.01.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Vietnamesisk historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Grunnen til Vietnamkrigen.

Vietnam var en av Frankrikes kolonier inntil 2. verdenskrig, da Japan tok over, men etter krigen ville Frankrike ha det tilbake. Dette ville ikke Nord-Vietnam og under ledelse av Ho Chi Minh bestemt seg for å lage en egen komunistisk republikk. Ho Chi Minhs komunistiske orginisasjon Vietminh (senere kjent som FNL) var kommunistisk og kriget mye med anti-komunistiske grupper. Ved et valg i 1946 fikk Ho Chi Minh og komunistene en sterk stilling i parlamentet. I 1945 begynte Ho Chi Minh og forhandle om Vietnams fremtid med Frankrike. Ho Chi Minh ville ikke gi opp sine ideer om en komunistisk republikk, men verken Ho Chi Minh eller Frankrike ville gå inn i en åpen krig. I mars 1946 ble Vietnam anerkjent som ”en fri stat under den franske union” og forhandlingene fortsatte, men i november 1946 brøt forhandlingene sammen og kampene begynte. Frankrike bestemte seg for å prøve å innsette keiser Boa Dia, og så trekke seg ut av landet, men først ville de påføre Vietnameserne og Ho Chi Minh et avgjørende nederlag. Krigen varte i 8 år, men Frankrike undervurderte Vietminhs og Ho Chi Minhs styrke. De tapte og derfor trakk de seg ut av landet, men kampene mellom det komunistiske nord og det anti-komunistiske sør fortsatte.


Selve Krigen.

USA som på den tiden var redd for Komunismen, så at Sør-Vietnam holdt på å tape krigen. Derfor bestemte den daverende president Johnson seg for å gå til krig. Det skyldes dominoteorien til USA: De trodde at hvis først Vietnam ble kommunistisk, så ville alle de andre landene rundt følge etter, og tilslutt ville hele Asia være kommunistisk. Så takt med at FNL vant land i Sør, sendte USA inn flere militære rådgivere i Vietnam.

Samtidig fikk Sør-Vietnam den ideen, at hvis de ba innbyggerne i Sør om å samle seg i små landsbyer, ville de bli enklere forsvare seg mot FNL. Dette virket stikk i strid, og gjorde at FNL bare ble sterkere p.g.a. at etter at FNL hadde angrepet en landsby og vunnet, fikk de også alle våpnene i landsbyen.

I januar 1964 godkjente president Johnson hemmelige operasjoner i Nord-Vietnam som gikk ut på å ilandsette små stridsgrupper langs kysten for å flytte krigen litt mer oppover i landet. Dette førte til det beryktede slaget i Tonkin-bukta, en historie som idag er svært skyggefull. Det sies at natt til 2. august 1964 ble amerikanske båter angrepet av Nord-Vietnamesiske torpedoer, noe som mange mener at bare var oppspinn fra Johnson sin side for å få satt i gang en krig.

I februar 1965 for alvor satt i gang bombing og senere samme år ble det satt inn amerikanske bakkestyrker (som kom opp i omtrent en halv million i 1967). Hensikten med all bombingen i Nord-Vietnam var å presse FNL til å be om forhandlinger, og å slutte og sende soldater til Sør-Vietnam, men resultatet ble helt motsatt: Bombingen styrket Nord-Vietnamesernes krigsmoral og fikk dem til å kjempe hardere. Dessuten bodde Nord-Vietnameserne spredd ute på landsbygda, så bombingen hjalp ikke så mye. Det ble fakisk bombet 3 ganger så mye i Vietnamkrigen som i 2. verdenskrig og veldig mye av det i Sør. Dette kom av at i nord ble det bombet politiske mål, mens i sør ble det bombet større områder for å treffe geriljaen (FNL).

I denne perioden fikk dessuten Nord-Vietnam massiv økonomisk støtte fra Sovjet (etterhvert opptil en milliard årlig), som inntil da hadde vært ganske passive. Også Kina ga mye støtte (både Kina og Sovjet var kommunistiske, så de ville at Vietnam også skulle bli det, akkurat som USA ville at Vietnam skulle bli kapitalistiske).

I Sør-Vietnam greide de heller ikke å få has på FNL, som i 1968 satte igang den store tet-offensiven. (Gikk ut på at Nord-Vietnameserne foreslo våpenhvile over helga, for så angripe flere steder på likt). De overasket amerikanerne og sør-vietnameserne skikkelig og det ble kjempet store slag som både kostet mange amerikanere livet, men særlig Nord-Vietnam, som mistet 90.000 mann. Tet-offensiven var en stor fiasko: FNLs inntog i byen Huè skremte befolkningen og når man hadde vunnet tilbake byen fant man 3.000 lik. Den egentlige grunnen; å provosere fram en folkereisning (å få amerikanerne flest til å sette seg helt imot krigen) i USA, var også mislykket. Det eneste de oppnådde var et psykologisk sjokk i USA, som gjorde at president Johnson meddelte at han ikke stilte opp til gjennvalg.

I 1968 ble Richard Nixon valgt til president og han lovet Amerika ”to bring the boys back home”. Han mente at nøkkelen til seier lå i å bombe FNLs baser i Kambodsja, dette mente han at ville svekke fienden nok til at kunne få ut amerikanerne ut av landet og overlate alt til sørvietnameserne, selfølgelig med økonomisk støtte fra USA. Dette ville også gjøre at USA kunne komme seg ut av krigen med noe av æren i behold, for dette var grunnen til at de ikke trakk seg ut tidligere. I 1969 viste den sørvietnamesiske hæren stor slagkraft, og alt så relativt lyst ut. Den nye presidenten i Sør-Vietnam, Ng Uen Van Thieu, lanserte en ny jordreform for bøndene som svekket FNL i forold til bøndene. I slutten av året hadde man også fått ned antall soldater i landet til 60.000.


Så, i påsketider 1972, brøt stormen løs. 120.000 nord-vietnamesiske soldater angrep Saigon i tre fremstøt. På det tidspunktet var det bare 60.000 amerikanske soldater igjen i landet, og selv om det var en hær på nærmere en million sør-vietnamesere, lyktes det ikke å bite fra seg. Mange steder ble folket grepet av panikk og folk prøvde desperat å komme seg vekk. Det eneste som kunne stoppe Nord-Vietnam var et massivt flyangrep. For første gang i historien ble til og med Hanoi angrepet av amerikanerne. Etter det drøyde det enda tre måneder før krigen ebbet ut.
Så, endelig, begynnte fredsforhandlingene å skyte fart. Nord-Vietmam foreslo at hvis USA trakk seg helt ut Vietnam, ville de stoppe fiendligheten. De politiske problemene skulle ordnes av et forsamlingsråd bestående av regjeringen i sør, FNL og nøytrale. Freden ble undertegnet den 27. januar 1973. Allikevel fortsatte krigen mellom Nord- og Sør-Vietnam, men da uten USAs støtte.

Litt om Vietnamkrigen som krig.

Tilsammen hadde 3 millioner Amerikanere tjenestegjort i Vietnam, 58.000 av dem ble drept. Man må heller ikke å glemme alle som ble ødelagt både fysisk og psykisk. Ca. 600.000 nord-vietnamesere (og andre fiender) ble også drept.

Vietnamkrigen var også en brutal krig; Amerikanerne bombet og sprang landsbyene sønder og sammen før de gikk i land. De brukte blant annet Napalm, et gele-/veskeaktig hyperbrennbart stoff som klistrer seg fast (i f.eks hud) og giftstoffer til å sprenge landsbyer og ødelegge skogen slik at ikke gerliljaen (FNL) hadde noe sted å gjemme seg. Dette gikk hardt over lokalbefolkningen. Et vist innblikk i brutaliteten kan man få av å lese et brev som en av Vietnam-soldatene sendte hjem:

Kjære mamma og pappa.
I dag var jeg ute på patrulje, og jeg er ikke særlig stolt av meg selv, vennene mine eller landet mitt. Vi brente hver landsby vi så! (Han fortsetter med å fortelle hvordan en soldat kastet en håndgranat inn i en hytte). Etter at han hadde kastet den og løpt i dekning, hørte vi en baby som skrek inne i hytta. Det var ikke noe vi kunne gjøre (.....). Etter eksplosjonen fant vi moren, to barn og en nesten nyfødt baby. De spede kroppene var revet fra hverandre. Vel, pappa, du ønsket og vite hvordan det er her nede. (.....). Gir dette deg en idè om det?

Krigen var ikke helt lett for de Amerikanske soldatene heller. Mange begynte på stoff og mange sleit med psykiske problemer etterpå.

Kort sammendrag.

  • Etter 2. verdenskrig vil Frankrike ha tilbake Vietnam fra Japan, men dette setter Nord-Vietnam og Ho Chi Minh seg imot.
  • Frankrike taper kampene mot Nord-Vietnam og FNL/Ho Chi Minh.
  • USA ser at Frankrike taper og bestemmer seg for å gå inn for å hjelpe Sør-Vietnam som kjempet mot kommunismen (var redd for dominoteorien).
  • 2. august 1964 angriper Nord-Vietnam USA i tonkinbukta og i februar 1965 beordrer president Johnson bombing av Vietnam (krigen setter igang for alvor).
  • I 1968 setter FNL igang tet-offensiven, men dette viser seg å være en tabbe, FNL mister mye av overtaket.
  • I 1968 blir Nixon valgt til ny president og han beordrer at USA skal trekke seg ut av Vietnam.
  • I 1969 er alt fint og USA har bare ca. 60.000 soldater igjen.
  • I 1972 angriper Nord-Vietnam Saigon, som nesten er tømt for amerikanske soldater. Byen blir grepet av panikk og USA bomber byen.

  • Fredsforhandlingene kommer igang og i 27. januar 1973 blir freden undertegnet.
  • Krigen fortsetter mellom Nord- og Sør-Vietnam, men uten USAs støtte.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

bizkiz
27.05.2004 18:37

Bra!
104
anbefalinger
Må bare si, TUSEN TAKK! Jeg har særoppgave om vietnamkrigen, og dette hjelper veldig mye!

Nina
10.01.2006 14:03

Bra!
54
anbefalinger
ja, litt tungforstådd,men bruka allikavæl nåkka av det tell prosjekte mett... bære at æ omformuler det da Wink ;-\)

Schnuppa=)
06.12.2004 18:02

Bra!
43
anbefalinger
Kjempe bra laget ass! Smile :-\) mega imponert! skal skrive en tekst om krig, ei novelle, blir litt lettere nå=P Tusen takk!

NICE:)
13.11.2005 18:09

Bra!
41
anbefalinger
ska ha oppgave om vietnamkrigen og har fått utsettelse 2ganger allerede. nice det som står hær slipper jeg å stresse så jævla takk Smile :-\)

Yo
11.01.2006 09:47

Bra!
40
anbefalinger
Veldig bra, dude. men vietnamkrigen varte lengere enn i 8år.

Heij
19.01.2006 21:23

Bra!
38
anbefalinger
Ahhh dette her trengte eg  Very Happy :-D Very Happy :-D Det er kjempe bra skreve  Very Happy :-D skal ha prøve i samf\norsk  Confused :-\? så for 2 karaktarer.. Confused :-\? en veldig viktig karakter  Razz :-P  Very Happy :-D så TUSSSSSSSSSSEN TAAAAAKkK Very Happy :-D Very Happy :-D Får håpe på noen bra karaktere da Very Happy :-D

Norskgeek
21.02.2006 22:01

Bra!
32
anbefalinger
Har du hatt det travelt når du skrev denne teksten, VELDIG mange skrivefeil, ellers ganske bra! Wink ;-\)

Dollymon
21.02.2006 21:56

Bra!
26
anbefalinger
den her teksten var ikke bra, mange skrivefeil og ganske uforståelig til tider. Få noen til å rette den!

ramtsir
16.01.2006 18:35

Bra!
25
anbefalinger
Lettlest oversikt over vietnamkrigen. Takk for hjelp  Wink ;-\)

faen da!
02.02.2006 19:18

Bra!
25
anbefalinger
er det ikke mulig å skrive LITT om terenget amrikanerne måtte gå gjennom osv?!

sjokolade
31.01.2006 14:05

Bra!
24
anbefalinger
bra side, har henta masse stoff hær Razz :-P

Meij
10.02.2006 10:02

Bra!
24
anbefalinger
bra skreve


13.02.2006 13:44

Bra!
22
anbefalinger
Braaaaaa Smile :-\) hente masse stoff her Smile :-\) awww

hippie
16.11.2004 09:32

Bra!
21
anbefalinger
btw har de fleste tatt det fra samfunnkunskap 1997 for grunnskolen... ikke for å ødelegge, men det gjør jeg likevel tenker jeg, men det du har skrevet med egne ord er kjempebra  Smile :-\)

skoleslave
19.04.2006 15:52

Bra!
20
anbefalinger
Bra side! Skal skrive særoppgave om dette tror jeg..


30.01.2007 09:36

Bra!
20
anbefalinger
hei. e d noen som kan forklare hva som skjedde i Vietnam krigen på en enkel måtE????
SUSS OG KLEM

karina
07.05.2004 05:28

Bra!
19
anbefalinger
Brukbart særemne for ungdomskolen. Savner drøfting og diskusjon

Peter
07.11.2007 10:25

Bra!
19
anbefalinger
Jeg elsker denne siden Wink ;-\)
I love you

Daniel (Komzox)
18.04.2004 12:57

Bra!
18
anbefalinger
Fin og lett tekst og lese  Smile :-\) har brukt noen av delene dine til og skrive selv  Smile :-\) BRA JOBBA =D

Fisk
03.05.2004 15:26

Bra!
18
anbefalinger
Jammen bra du er flink

hidra
13.05.2004 12:42

Bra!
18
anbefalinger
veldii bra ,brukte heile t et projekt fekk 5 +

samf.geek
13.03.2006 13:07

Bra!
18
anbefalinger
Knall bra sia! Har ein oppgave om Vietnam krigen, så da hjalp å sjå ka andre har skreve om da.. Wink ;-\)

tess
03.10.2006 21:14

Bra!
18
anbefalinger
herregud du e ein engen fekk masse idear du radda mg me ska ha prøve å eg konne ingen ting nå kan eg masse tusen tusen takk du radda live mitt;P;P;P;P

HeiZann
14.05.2004 10:31

Bra!
17
anbefalinger
Hallaizz. hakke egentli lest stilen din, jæ. den er sikkert braa og greier og greier. leste noe. veldig interesagnt. FORDI JEG SKRÆIV DET FØRST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! neida, jæi bare tullær. schempebra jobba, john!

Julie
19.04.2004 10:44

Bra!
16
anbefalinger
sinnsykt interesang side! jeg har brukt mye av den til mitt prosjekt. fortsetter du med å skrive så utfyllende ord om forskjellige ting, vil du komme langt i livet! STÅ PÅ!!!!!  Smile :-\)

Gunnhild Skagen
14.05.2004 10:39

Bra!
16
anbefalinger
Jeg må bare få sagt det. Du skriver kjempebra, Anonym. Mange gode formuleringer og meget godt både leselig og gramatisk. Jeg leste innlegget til "HeiZann"... han har vel ikke egentlig så veldig peiling. Det ble veldig realistisk med det brevet. det satte "swung" over det hele.

ruSty
08.06.2004 09:01

Bra!
16
anbefalinger
takker bukker nikker og neijer. har muntlig examen o m dette og du reddet netopp ass`n min  Wink ;-\) takker igjen

du e bæst læl

Lille meg..;)
09.06.2004 10:46

Bra!
16
anbefalinger
Heisann. Kom netopp opp i muntlig samfunnsfag.. Dette passer perfekt til oppgaven jeg skal ha! Luring du!! Tusen takk!

1
08.09.2006 12:02

Bra!
16
anbefalinger
 Sad :-\( Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-DSmile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\):L)- Ø Smile :-\) Smile :-\):; Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\)takk

the sexy lady down stears;)
22.09.2006 10:22

Bra!
16
anbefalinger
dette var en veldi kjekk side. nå har jeg vasket gulve hos naboen min ¨å d var rikti så koselig Smile :-\)
" bæ bæ løille lam, FÅKK DG GUNHIL!!!

my hero!!!!!!!^
24.09.2006 22:09

Bra!
16
anbefalinger
TUSEN HJERTELIG TAKK!! du reddet meg!eg har om vietnam krigen som skal farmføres på torsdag,og fant ingenting skiggelig hjelpefullt stoff!men dette derimot sparte meg mye tid og energi!du er veldig smart som har klart å skrive noe så bra og utfyllenes og som du ser på di fleste komentarene har du hjulpet mange,mange andre elever som er sikkårt like takknemlig som meg!!hjertelig takk! nokk en gang Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D

:D
08.09.2004 17:31

Bra!
15
anbefalinger
Ferdig med det prosjektet  Very Happy :-D


13.09.2004 11:09

Bra!
15
anbefalinger
Godt formidlet om noe komplisert stoff!
Takk for starthjelp Wink ;-\)


15.09.2004 11:49

Bra!
15
anbefalinger
drit bra!


.....
15.09.2004 13:27

Bra!
15
anbefalinger
Ehm...er sikkert helt uttafor nå, men det sto ikke noe om Vietcong her...?
Er Vietcong og FNL det samme? Ellers, veldig bra! Smile :-\)

hei
16.09.2004 08:52

Bra!
15
anbefalinger
mektig bra

tvilende
16.09.2004 16:26

Bra!
15
anbefalinger
bra, men det manglet noe om vietcong......


22.09.2004 22:52

Bra!
15
anbefalinger
d her passa akkurat fint til samfunnsleksa mi...

hippie
16.11.2004 09:18

Bra!
15
anbefalinger
Brevet kommer fra en skolebok, og er brukt i hundretals andre stiler, ellers var stilen bra skrevet, du har tatt med det viktigste, men har sett liknende stiler på skoleporten.no

Hilde
21.11.2004 22:07

Bra!
14
anbefalinger
kjempe bra side.. fikk go hjelp fra den


02.12.2004 18:31

Bra!
14
anbefalinger
sinnsygt bra side,dette hjalp meg til tentamen eg sga ha i samfunnsfag,d va drid bra  Smile :-\)

teia=)
19.01.2005 11:22

Bra!
14
anbefalinger
d vakkje no særli om vietkong her da, mn d va drit bra skreve mn mykje fra d va nok i fra boka vårres Smile :-\)hehe

!!1
13.02.2005 11:38

Bra!
14
anbefalinger
omg....... akkurat fra historie boka! du kan jo ikke bare skrive akkurat det som står der.... hadde tenkt til å bruke dette, men kan jo ikke det nå da Confused :-\?

Egil
09.05.2005 00:49

Bra!
14
anbefalinger
Til alle dere som lurer: Vietcong og FNL er det samme.

Tulie
10.07.2005 23:55

Bra!
14
anbefalinger
Hvis meldinger uten stor grad av saklighet slettes, hvorfor slettes da ikke ovenforstående melding? Mest usaklige jeg har lest hvertfall....

Sofie
29.08.2005 21:15

Bra!
14
anbefalinger
Kjempesmart side! Veldig lurt, fått bruk av mye av det som står her, fortsett sånn!

Sondre
06.09.2005 10:24

Bra!
14
anbefalinger
Samfunnsleksa sikra her ja Wink ;-\)

Didrik
07.09.2005 09:00

Bra!
14
anbefalinger
drit bra og en fin side!!!!1!!

Tjohei
18.10.2005 13:57

Bra!
14
anbefalinger
noen bør lære seg å skrive interessant. Tips: en r, to s'er. Ingen g!

Eirin
06.11.2005 15:54

Bra!
14
anbefalinger
heija! bra sie azz... nyttige ting å vit... vietnamkrig lexa e fixa... takker deg SÅÅ mye... TUSEN takk.... low yah


08.11.2005 18:26

Bra!
14
anbefalinger
Veldig bra skrevet . God innformarsjon og let lest. Bruker årstallene når vi gjør vår egen oppgave.
Ps: Vi kommer ikke til og ha noen skrive feil fordi BERTULF har gramatikkkkkkkk på hjernen!!!!

Hay
21.02.2006 21:14

Bra!
14
anbefalinger
Dritbra Smile :-\) he prosjekt om vietnamkrigen, å nå skjønte æg mye mer Smile :-\)


15.03.2006 09:56

Bra!
14
anbefalinger
ei jeg liker jenter og liker denn siden..


15.03.2006 09:56

Bra!
14
anbefalinger
ei jeg liker jenter og liker denn siden..

Me
22.03.2006 18:16

Bra!
14
anbefalinger
bra side, mye intresant..men mye og lese..hehe..lat^^

kk
27.04.2006 21:45

Bra!
14
anbefalinger
synes strengt tatt ikke dette er så veldig godt skrevet, i alle fall ikke når det gjelder ordbruken. Krigen var jo den samme, uansett ordleggingen. men allikevel; det er supert at folk legger ut stiler osv, så man får litt bakgrunn og hjelp til oppgaver Wink ;-\)

hehe
22.05.2006 12:45

Bra!
14
anbefalinger
Tok å printet yt hele prosjækte æ Razz :-P hehe..takktakk Razz :-P

Mads
13.06.2006 21:02

Bra!
14
anbefalinger
Veldig bra, men du kunne tatt med litt om My Lai-massakren som pågikk under vietnamkrigen av amerikanskesoldater.

anonym
30.08.2006 14:34

Bra!
14
anbefalinger
sinnsykt interesang side! jeg har brukt mye av den til mitt prosjekt. fortsetter du med å skrive så utfyllende ord om forskjellige ting, vil eg komme langt i livet! STÅ PÅ!!!!!  Razz :-P

erik
19.09.2006 13:32

Bra!
14
anbefalinger
samfunns prosjekteter sikra nå Wink ;-\)

The man from north
22.09.2006 09:27

Bra!
14
anbefalinger
Dette er en bra tekst... hjalp meg masse med foredraget mitt. tusen takk. håper det kommer flere stiler av deg

frakkistad!
28.09.2006 15:43

Bra!
14
anbefalinger
Tuusen millionar takk.. eg har vært stressa i heila dag for eg har ikkje fonne nåke informasjon om vietnam krigen, heilt til nå!  Smile :-\) Detta va glimrandes ! Smile :-\)

ikkis
28.09.2006 16:07

Bra!
14
anbefalinger
yes der blei historie lekså mi sikra...takk ijen Wink ;-\)

henlyn
31.10.2006 10:25

Bra!
12
anbefalinger
takk Smile :-\) stjal litt info me dej ej  Razz :-P

Jindo
06.11.2006 18:16

Bra!
12
anbefalinger
Hei! Er du sikkert på at det var ein vietnam-soldat som sendte det brevet heim eller var det ein amerika-soldat?


08.12.2006 16:34

Bra!
12
anbefalinger
bare for å nevne det så var det en amerikansk soldat som sendte dette brevet hjem..... men, bra tekst  Wink ;-\)

oyvind
11.01.2007 18:49

Bra!
12
anbefalinger
vil ikke anbefale denne stilen for mesteparten av det her er ikke riktig stoff om vietnamkrigen. bare så folk vet det

ERIK
30.01.2007 10:04

Bra!
12
anbefalinger

jeg elkser denne teksten!! har lest den sikkert 50 ganger nååå.. tuuuusen takk. reddet lørdagen min ass. konge.

Siri
13.03.2007 16:24

Bra!
12
anbefalinger
Kan noen hjelpe meg med oppgave 4 .. Det er om Vietnamkrigen og USA.
her er oppgaven :
*Vietnam: fokusområde. Finn ut sammenhengen med Vietnams nære historie og flyktningeproblematikken. Gjør en sammenlikning med utviklingen i USA på samme tid. USA var involvert i krigen på slutten av 60 tallet og begynnelsen av 70 tallet???? HJELP!


Moa!
28.03.2007 13:28

Bra!
12
anbefalinger
Bra oppgave, men SYKT mye skrivefeil. Har temaoppgave om 20.århundre så valgte Vietnamkrigen, og her finner jeg det jeg trenger. Du burde jobbe litt med norsken din Wink ;-\)

Yeah!
13.04.2007 08:56

Bra!
12
anbefalinger
dette er sikkert bra d hehe...har prøve-eksamen i dag og da va d fint at jeg fant denne siden hihi...ej he on Den Kalde Krigen så jeg tror dette vil hjelpe stort

Tihi
25.04.2007 22:54

Bra!
12
anbefalinger
Kjempe fint at du har laga denne sida, hjalp meg mykje  Smile :-\) Tusen tusen tusen takk !!!

Emmen
09.11.2007 16:55

Bra!
12
anbefalinger
Drit masse bra om Vietnam-krigen hær. TUSEN TAKK det var til skikkelig hjelp

mimi
05.11.2007 18:08

Bra!
11
anbefalinger
kjempe bra  Smile :-\) skal skrive et berv om vietnamkrigen skal leveres i morgen så tusen takk Smile :-\)

anonym
19.01.2008 15:50

Bra!
11
anbefalinger
fant mye bra om vietnamkrigen her,,,.,,,,,  Smile :-\) takk Smile :-\)


22.01.2008 10:33

Bra!
10
anbefalinger
Dette var bare heEEEeeeEEEEeeeftig bra ass..Jeg liker det du har skrevet gæbben. Walla bror!

Hjelp
26.01.2008 21:48

Bra!
10
anbefalinger
Kna noen fortelle meg hvordan Vietnamkrigen skilte seg ut fra "Vanlige" Kriger?  Razz :-P

Kristoffer
24.03.2008 18:53

Bra!
9
anbefalinger
Veldig interessant lesestoff. Føler at jeg sitter igjen med mye mer innsikt nå enn før jeg presterte å tumle meg inn på denne siden. Bare så forferdelig synd å se det at forfatteren slurver/sliter med målet.

hochimin
02.10.2013 12:44

Bra!
9
anbefalinger
hoooochiiiiimhiiiiiiiiiiin

hochimin2
02.10.2013 12:46

Bra!
9
anbefalinger
HOOOOOCIIIMIIIIIIINHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

arnt
21.02.2008 21:22

Bra!
8
anbefalinger
Niice 1

Knut Arnold
12.03.2008 13:06

Bra!
8
anbefalinger
Bravoo!

Heisann!
27.03.2008 16:11

Bra!
8
anbefalinger
Bra side har brukt den jævla mye til oppgaven min Tusen takk

naive dere er
16.04.2008 20:15

Bra!
7
anbefalinger
vil bare si at mye av denne informasjonen er upresis. just saying. så bruk andre kilder i tillegg til denne selv om folk sier de har fått bra karakter pga denne teksten!

Mathilde
09.10.2008 16:58

Bra!
6
anbefalinger
kjempe bra skrevet  Smile :-\) spiller vel ingen rolle om det er skrivefeil eller ikke, du skjønner jo hva som er skrevet, gjør du ikke? vel, hvis ikke får det være ditt problem! men jeg ser det er mange som har skrevet at det manglet noe om vietcong, det er feil FNL er et annet ord for vietcong. FNL står for Front National de Libération og er et annet "ord" for vietcong  Wink ;-\) men kjempe bra skrevet, vært masse til hjelp!  Smile :-\)


Rufus
26.10.2008 18:49

Bra!
6
anbefalinger
Dette var kjempebra, skal ha en fremføring om vietnamkrigen så dette var til stor hjelp  Smile :-\)

Z
14.05.2008 16:28

Bra!
5
anbefalinger
Takk

Rune
17.07.2008 22:06

Bra!
5
anbefalinger
Litt vel mange skrifeleifer i den teksten, du.

ring mannen
15.10.2013 10:35

Bra!
5
anbefalinger
tomarmne er en luring

elion
16.10.2013 10:52

Bra!
5
anbefalinger
gabriel lerstad, se han på facebook han ær pæææn

gabbi gab gabsen
16.10.2013 10:52

Bra!
5
anbefalinger
tomy B! og EIRIK!

ola aamodt
02.12.2008 15:48

Bra!
4
anbefalinger
takk for hjelpen nørdiboy' Very Happy :-D


06.01.2009 09:40

Bra!
4
anbefalinger
takk eg har prøve eksamen i samfuns fag så takk de e bra stoff ok vietnam

Fredrik
09.01.2009 09:07

Bra!
4
anbefalinger
Denne teksten var allt fra bra. Jeg tror mesteparten av dere som sier den er bra er noen idioter. Mange datoer og fakta stemmer overhode ikke. + At det er en haug med skrivefeil.

erik eirn eironøtt
16.10.2013 10:54

Bra!
4
anbefalinger
jæj har bæsj i lompen

tomarne brandvoldf
16.10.2013 10:58

Bra!
4
anbefalinger
jej tissa i en bøtte en gångæn, det drakk jæj, mmmmm, piss

sigri
12.01.2009 18:38

Bra!
3
anbefalinger
du dette er helt feil, din dumming!!!

nuskebolla
25.02.2009 21:33

Bra!
3
anbefalinger
haha særlig om det var 300 mill amerikanere som tjenestegjorde i vietnam..  Razz :-P tviler litt på den as.. men dette var en bra artikkel!  Smile :-\) leste hele, selvom jeg ikke må og jeg pleier ikke lese om jeg ikke må såå haha bra skrevi, interesangt  Very Happy :-D

mora di
15.10.2010 11:33

Bra!
3
anbefalinger
dette var super bra  Smile :-\)

hus
15.01.2009 15:29

Bra!
2
anbefalinger
ikke alt er riktig krigen varte i 20 år ikke 8 hahah men bra takk

Ida
11.02.2009 11:04

Bra!
2
anbefalinger
Bra side, men jeg savnet skilder??

Kristine
16.02.2009 18:46

Bra!
2
anbefalinger
"Tilsammen hadde 3 millioner Amerikanere tjenestegjort i Vietnam, 58.000 av dem ble drept."
Vi har akkurat hatt om den kalde krigen, og dette var også med, og hvis jeg husker riktig så var det 300.000 millioner amerikanere tjenestegjort i Vietnam. Men ellers var det bra! : )

rumpeknulleren
05.03.2009 20:37

Bra!
2
anbefalinger
diit bra, mye bra stoof

komty93
19.05.2009 15:57

Bra!
2
anbefalinger
helt ok tekst. ville gitt den 4, mangler som sagt tidligere drøfting og diskusjon men det gir et lett innblikk i hvordan USA gikk inn i vietnam. Til en senere stil; skriv objektivt i en sånn type tekst!


05.04.2011 17:32

Bra!
2
anbefalinger
Det er noe av det dårligste jeg har lest i mitt liv. For det første heter det ikke anti-kommunister, det heter kapitalister og det andre er at du sier en hau med dato uten å henvise deg til noen kilde, vi som leser dette vet ikke om det er sant eller noe du har finnet på selv....

adrian brandvold
16.10.2013 11:07

Bra!
2
anbefalinger
hvem er eirik nielsen, er han en gutt

LoveBitchLove
06.01.2017 10:07

Bra!
2
anbefalinger
I am the bad bitch
Its britney bitch
Ops i fucked you again

hftrhft
06.01.2017 11:36

Bra!
2
anbefalinger
Maksym var her

dust
05.10.2009 17:34

Bra!
1
anbefalinger
ganske bra

jan andre
12.10.2009 12:33

Bra!
1
anbefalinger
hva fikk du i karakter?  Smile :-\)


03.03.2010 16:10

Bra!
1
anbefalinger
Drit bra side.
Jeg elsker alt dette.
Jeg er rett og slett en skole nerd Smile :-\)))

itz good
13.04.2010 20:49

Bra!
1
anbefalinger
bra skrevet, hjelper godt med

Henrik
16.06.2010 20:50

Bra!
1
anbefalinger
Det som skulle vert med var litt mer konkret fakta men ellers veldig bra 5/6

Rick Astley
02.12.2010 15:53

Bra!
1
anbefalinger
Takker, hjelper meg masse med prosjekte

takk
13.01.2011 17:23

Bra!
1
anbefalinger
dette var kjempe ass... skal ha prosjekt om vietnamkrigen så høres veldig bra ut til prosjekte, så tussen takk...  Smile :-\)

boa dia
28.03.2011 16:10

Bra!
1
anbefalinger
hvem var Boa Dia

boa dia
29.03.2011 14:44

Bra!
1
anbefalinger
hvem var boa dia?

anonym
12.11.2011 19:39

Bra!
1
anbefalinger
tusen takk  Very Happy :-D skal ha muntlig i engelsk om dette, veldig takknemlig

Desperat
23.03.2012 13:20

Bra!
1
anbefalinger
Dette var til god hjelp, kjempebra at du oppsummerte resultatet til slutt, da skjønte jeg krigen  Very Happy :-D

lang tiss
11.04.2012 09:49

Bra!
1
anbefalinger
denne teksten er kopiert rett fra wikipedia

anonym
06.06.2013 17:52

Bra!
1
anbefalinger
Denne oppgaven hjalp meg med samfunnsfag, muntlig eksamen! TUSEN TAKK!

eva
25.10.2013 13:45

Bra!
1
anbefalinger
en kort versjon av fredsavtalen?


22.09.2014 15:29

Bra!
1
anbefalinger
tusen takk  Smile :-\) dette hjalp kjempe masse  Wink ;-\)

En person
27.03.2015 16:03

Bra!
1
anbefalinger
Faktisk var det 500 000 amerikanske soldater i vietnam. (på det høyeste dvs i 1967)

bernt
29.04.2015 09:15

Bra!
1
anbefalinger
stemmer det at det var en krig mellom nord vietnam og frankrike i 1946 og utover parallelt med en krig mellom nord og sør Vietnam?

bernt
29.04.2015 10:04

Bra!
1
anbefalinger
nvm, dette skjedde før den egentlige krigen. Altså så kan man se på det som en årsak for at Vietnam ble delt i to.  Smile :-\)

Tom-Erik
29.04.2015 14:37

Bra!
1
anbefalinger
Mangler informasjon om : Hvordan ble krigen avsluttet, hvorfor trakk USA seg ut og hvilke konsekvenser fikk det for USA og Vietnam. ellers er det grei info som ligger her. Kunne også tenkt meg litt om : Krigsforløpet + kjennetegn på hvordan krigen ble ført.

EN som lurer
07.10.2015 13:10

Bra!
1
anbefalinger
Kilder?

britney
06.01.2017 11:38

Bra!
1
anbefalinger
Its britney bitch


06.11.2017 11:11

Bra!
0
anbefalinger
Mye bra fagstoff. Dette hjelper oss skikkelig med det vi holder på med nå  Smile :-\) love u


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.072 sec - 1 pageviews