Søk i stiler
 

Øystein Sunde


Temaoppgave om Øystein Sunde
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:10.11.2001
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Musikk
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Øystein Sunde

”...se, der fløy en liter påfyll ut gjennom
vinduet nå igjen...”


Innledning

Øystein Sunde ble født i Oslo, 24. Januar 1947. Han vokste opp i de trange 50-åra, og begynte i første klasse på Korsmo skole. Året etter begynte han på Lambertseter der han fullførte grunnskolen. Øystein kom ikke fra noen rikmannsfamilie, men hadde det aldri vondt i oppveksten av den grunn. Videre gikk han både gymnas og sivilingeniørskole.
Nå er han blitt en av Norges fremste visesangere og en tryllekunstner med gitaren.

Biografi

Øystein Sunde så for første gang dagens lys en vinterdag i 1947, nærmere bestemt 24.januar.
Han vokste opp på Skarnes utenfor Oslo. Som Åtteåring og andreklassing flyttet han til Lambertseter, og gikk grunnskolen der. Både blokkfløyte, piano og kornett måtte til før Øystein fant sitt rette instrument; gitaren. Den første, som egentlig var en mandoloika ble til på sløydsalen i 6. klasse. Den var stor og stygg, men låt slett ikke så verst. Den første ”ordentlige” gitaren i Øysteins liv var en med skjønnhetsfeil og ble kjøpt med tilskudd fra øvrigheta.
Øystein om da han hørte ”The Shadows” med ”Apache” i 1960:”Da var jeg solgt, helt ødelagt”. Og med det var musikken nesten det eneste som telte i Øysteins liv. Det første bandet hans var ”The Hitc-hikers”, så kom ”Hi-Five”. ”The Hitc-hikers” ble oppløst i 1965 fordi Øystein måtte konsentrere seg om artiumsskolen. Noen år etter kom ”Hi-Five”.
De fikk kontrakt med Norsk Phonogram, og gav ut to singler der; ”Nånstans grönt”/”This life I’m livin solgte ikke i det hele tatt. ”Körbär utan kärnor”/”Pack up your sorrows” solgte enda dårligere. Den neste gruppa var Christiania Fusel & Blaagress. Midt oppi dette kom militærtjenesten. Den ble halvveis avtjent på Gardermoen (rekrutt). Så gikk turen til Schous Tekniske institutt for å bli ”siv. ing.” Han fullførte militærtjenesten på Kolsås i 69. Januar 1970 Fikk Øystein endelig klarsignal fra Norsk Phonogram:
”Vi lager LP!”. Den første i rekka var en singel med ”Jaktprat”, og ”super-SS-rally-GT”
på B-sida. Den ble solgt i 10 000 eksemplarer. Så kom ”1001 fnatt” som gjorde selve gjennombruddet. Den passerte til slutt 25 000 eksemplarer. Det var først da Øystein Sunde tok sjansen på bare å satse på underholdningsbransjen. Det var også da utdannelsen gikk i vasken.
Nå tok det bare mer og mer av for Sunde; sommershow, flere plater, turneer sammen med Lillebjørn Nilsen og Finn Kalvik, Turné med Grete Kausland og Dizzie Tunes(vinteren 1972).
Slik har det bare fortsatt og balle på seg frem til i dag. Han er fremdeles like frekk og god på gitaren som for tjue år siden. Selv om det forrige albumet het ”Nå er begeret nådd”, har han lovt å fortsette i enda noen år, så vi får håpe vi får høre mer fra denne folkehelten i tiden fremover!

Alle Øysteins album-utgivelser:

År - Album
1999 Nå er begeret nådd
1994 Du må’kke komme her...
1991 Øystein Sundes 40 beste
1989 Kjekt å ha
1986 Overbuljongterning...
1985 Øystein Sunde i boks
1984 I husbukkens tegn
1981 Barkebille boogie
1980 Nærbilde av Øystein Sunde
1979 Hærtatahørt
1977 Øystein Sundes beste
1976 På sangens vinger
1975 Hurtbuller i hvit saus
1974 Klå
1974 Ikke bare tyll
1973 Sunderfundigheter
1971 Det året det var så bratt
1970 1001 fnatt

I tilegg til disse albumenehar Sunde gitt ut flerfoldige singler,noen mer suksessfulle ennandre.


Bøker:

Øystein Sunde har gitt ut fire visebøker:
Viser uten slips
Kjekt å ha-1
Kjekkere å ha-2
Du måkke komme her og komme her

Disse bøkene har alle utenom en håndskrevne noter (Du måkke komme her og komme her).Øystein synes det blir best slik.

Hobbyer

Øystein har en litt spesiell hobby, modellfly.Han er medlem i ”Norges hystarlag”. Formålsparagrafen i klubben lyder slik: ”Opp skal det, om det så skal ned igjen!” Kanskje Sunde har hatt noen ord med i formuleringen av den?Klubben har i dag åtte medlemmer fordelt på fire fylker i Norge.I klubben har Øystein stilling som President, råhystar og materialforvaltar.Han er også aktiv Radiobilfører og har deltatt i Langangen Grand prix flere ganger.

Smått og stort sagt av Øystein Sunde:

Sundes automatiske:
"Ja, dette er Øystein Sundes automatiske. Jeg regner med at du ikke er så veldig interessert i å få vite hva som har skjedd med telefonen min, men under slagordet ’Nokia - disconnecting people’ er den nå hogd opp i så mange små biter som mulig med en veldig stor øks. Delene er gitt til en stor og sulten snøfreser som ikke har fått snø på mange år. Delene er syltet på glass, lagt i aspikk med rustne spikere, og serveres på en seng av friske sikringer til den første Nokia-selgeren som stikker innom. Ellers er det bareå skrive et brev. Jeg antar at dere ikke har glemt å skrive bokstaver ennå. Les gjerne inn en beskjed. Jeg kommer nok aldri til å høre på den allikevel. Takk for alt. Tre av!"


Sunde om vannseng:
"Vannsenga er vår tids mest oppskrytte møbel. Det er nemlig med vannseng som det er med nye biler: Det er ingen som i fullt alvor vil innrømme at de har kjøpt katta i sekken. Så det du hører, er historier om hvor bra det er for ryggen å sove i vannseng. Den egentligegrunnen til at folk kjøper vannseng, er et slags rykte om at det skal være så stas å ha seg i vannseng. Det er det ikke. Å ha seg i vannseng er omtrent som å prøve å finne førstegearet i en folkevognbuss. Bare det å legge seg i en udempet vannseng er et helt prosjekt. Og har du unger som tar fart, kan du gjøre regning med å få sove en gang i neste uke."

Sunde om do-trekket:

"Verden er rar. Menneskeheten strever med å lage en bedre musefelle, mens naturen strever med å lage en bedre mus. Av alle innretninger mennesket har laget for å gjøre livet triveligere å leve, er den rosa syntet-pelsen på dolokket en av de aller dummeste."

Sunde om veikroer:

"Å spise middag langs landeveien, på en av våre mange veikroer, kan være en blandet fornøyelse. Det hender maten der passer bedre i smøregrava enn på spisebordet. Nå er det sikkert flere enn meg som har bannet over banepålagte kjøttkaker og regummierte reker. Mine erfaringer langs riksveinettet kommer snart i bokform under tittelen ’Kjøtt jeg har møtt’"

Grupper/band

Øystein Sunde har spilt i flere grupper/band gjennom årene:

The Hitch-Hikers:
Besto av Sunde og fire venner.

Hi-Five:
Peter, Paul, Mary og Sunde.

Christiania Fusel & Blaagress:
Kari Svendsen, Anne Elisenberg, Gerd Gudding, Fredrik Wibe,
Kåre Schanche, Wiggo Elisenberg, Einar Mjølsnes og Sunde.

Mølleguttene:
Sunde,

Postverket:
Sunde,

Radioballetten:
Øystein Sunde, Einar Hagerup, Johnny Sareussen og
Åge Westgårdsrønningen.

Gitarkameratene:
Halvdan Sivertsen, Lillebjørn Nilsen,
Jan Eggum, Øystein Sunde.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Håkon
29.11.2006 09:26

Bra!
8
anbefalinger
drit bra sie! Very Happy :-D
her er alt jeg trenger til skolprosjektet mitt(nesten)
TUSEN TAKK Cool 8-\)


03.11.2006 14:46

Bra!
4
anbefalinger
hva slags karakter fikk denne tema oppgaven?
jeg skal levere noe lignende selv, og finner ingenting på nettet om øystein sunde Sad :-\( kan noen gi meg noen linker? for hvis jeg star for mye stoff herfra, så sjekker lærerne mine det=\eller, de sjekker alt uansett


22.04.2004 20:48

Bra!
3
anbefalinger
Alt var helt ok synes jeg. og hva mente dere med alt det der? bare kødder. dere var til hjelp for på skolen skulle jeg skrive om øystein sunde så her var det masse av det jeg trengte =o)

j2
05.05.2004 16:08

Bra!
3
anbefalinger
Dere har ikke med all info.dre har jo ikke med osån musikk han skriver få med det. allers bra..

fekkje
06.05.2004 08:42

Bra!
3
anbefalinger
Detta er bra.. dette trengte jeg til et skoleprosjekt !  Smile :-\) berÆ

afk
27.03.2006 14:51

Bra!
3
anbefalinger
Good !  Wink ;-\) -

FRIDEN NÆHSSHEIM HUSEBYGDA
31.05.2006 17:13

Bra!
3
anbefalinger
Skrivi dokke om Øystein Sunde på skolen? mojo det Wink ;-\) Je vil &så skrivi om noko sånt noko, og itj om... jau, om Felix Bunderhaumen, feksempel. Sad :-\( bais på deg Razz :-P nei dah! Du rule Wink ;-\) Wink ;-\) Wink ;-\) Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D:B:B:B Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) *tipp topp tommel opp!* *tipp topp kjempe!*

FRIDEN NÆHSSHEIM HUSEBYGDA
31.05.2006 17:14

Bra!
3
anbefalinger
elle som afk sie:

Good !  Wink ;-\) -

FRIDEN NÆHSSHEIM HUSEBYGDA
31.05.2006 17:16

Bra!
3
anbefalinger
hvisste du feksempel at Øystein Sunde snart kommi ut med ny cd??? ell no sånt Wink ;-\) står på nettet, hvor han selge cdær-

Thea
11.06.2006 22:32

Bra!
3
anbefalinger
Whatever......Øystein Sunde er langt ifra min smak, men han er jo flnk da Very Happy :-D
Men må si at jeg aldri hadde giddi å slå opp på hans liv hvis det ikke hadde vært for at Chistopher må ha om han i musikk Sad :-\(

fanny
07.02.2007 17:33

Bra!
2
anbefalinger
øystein sunde er bare så god til og synge og spille

Venn av Lars Rangøy
24.05.2007 21:42

Bra!
1
anbefalinger
Dette kom godt med til et skoleprosjekt! TAKK!  Smile :-\)

Elise
14.11.2007 22:01

Bra!
1
anbefalinger
Var på konsert på fredag i kristiansand... utrolig vitti opplevelse Very Happy :-D ØYstein sunde er virkelig helt! å takk for denne sida Very Happy :-D den passer perfekt til musikk prosjektet mitt Wink ;-\)

anonym
19.11.2007 20:08

Bra!
1
anbefalinger
bra side jeg trengte det til skoleprosjekt Smile :-\)

Anine
29.11.2007 15:04

Bra!
1
anbefalinger
kjempe bra! skal ha om han på skolen så her fikk jeg mye av det ejg trengte Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D


01.12.2007 14:54

Bra!
0
anbefalinger
du er kjempe bra jeg har mange låter


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews