Søk i stiler
 

Darwin og evolusjonsteorien


Kort oppgave om Darwin og hans evolusjonsteori.

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:07.06.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Vitenskapsmenn
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Charles Robert Darwin vokste opp i en velstående familie i Shrewsbury i England på begynnelsen av 1800-tallet. Han viste tidlig interesse og forståelse for naturfaget, som ikke ble tatt imot med særlig begeistring fra familien. Darwin klarte allikevel å holde på og utvikle hobbyen sin, og er i dag kjent som ”mannen som fant ut at menneske stammer fra apene” blant vanlige folk, som også blir kalt evolusjonslæren. Men hvordan kom Darwin egentlig fram til evolusjonslæren, og hva gikk den ut på?

 

Charles Robert Darwin ble født i 1809 i Shrewsbury i England. Han vokste opp i en velstående familie som den yngste blant fem søsken. Hans far var doktor og hans mor var datter av Joshia Wedgwood, grunnleggeren av porselensfabrikken, så de var godt likt blant folk og høyt respektert. Robert Waring Darwin, Charles far, ønsket at Charles skulle bli lege. Derfor likte han ikke særlig godt at Darwin interesserte seg mer for å samle og studere småkryp, i stedet for å konsentrere seg om skolearbeidet. Han ble allikevel sendt av sted til Edinburgh for å studere medisin, men måtte tidlig droppe ut fra studiet, fordi han ikke tålte å se blod. Deretter sendte faren hans ham til Cambridge for å studere teologi. Det ble ikke en særlig suksess. Darwin besto eksamenene så vidt, men han var mer interessert i å studere biller i stedet for pensum.

 

Charles fikk allikevel noe godt ut av teologistudiene, ettersom han i Cambridge møtte den kjente biologen Robert Grant og botanikeren John Stevens Henslow. Han lærte hvordan man kunne studere livet i fjæra, men fikk også større kunnskaper om botanikken. Senere var det også vennskapet til Henslow som gjorde det mulig for ham å komme med på jordomseilingen ”Beagle” i 1831. Reisen varte i hele fem år, og under reisen oppdaget han mange nye plante- og dyrearter. De største oppdagelsene tok han blant annet på Galápagosøyene. Han ble veldig fascinert av at artene her lignet svært på dyre- og plantelivet i Sør-Amerika, selv om terrenget lignet mye mer de vulkanske Kapp Verde-øyene, men artene der var helt forskjellige. Han undret seg også over grunnen til at livet på de ulike Galápagosøyene lignet mye mer på hverandre enn livet på fastlandet. Mange tror at det var nettopp her han fikk de første ideene om evolusjonslæren, men det er ikke riktig. Han skal ikke ha kommet opp med noen ideer om en evolusjon før et halvt år etter hjemkomst fra ”Beagle”.

 

Da Darwin kom hjem fra jordomseilingen, var han etter fossilfunnene på pattedyr og dyre- og plantelivet på Galápagosøyene overbevist om at artene på jorda ikke er konstante, men utviklet seg over tid. I årene etter reisen arbeidet han med de ulike plantene og dyrene han hadde med seg hjem. Spørsmålet om artenes opprinnelse jaget tankene hans, og allerede i 1844 hadde han gjort klart de viktigste punktene i hans nye lære. Allikevel ble ikke verket hans publisert før i 1859, under navnet ”Artenes opprinnelse”. Første oppslaget utsolgt på dagen. I boken forklarte Darwin først og fremst hvordan den organiske verdenen har utviklet seg, og han fremla en teori som forklarte hvordan utviklingen foregår. Teorien er også kjent som evolusjonsteorien, ettersom evolusjon betyr biologiske endringer innenfor ulike arter og deres antall.

Evolusjonen skapte oppsikt i hele Europa, og det dannet seg heftige diskusjoner mellom de religiøse samfunn og tilhengerne av utviklingslæren(også kalt darwinismen). Utviklingslæren seiret forbausende raskt, og Darwin fortsatte sine arbeider. Charles Darwin døde i 1882, og ble gravlagt ved Westminster Abbey i London.

 

Charles Darwin kom fram til evolusjonsteorien etter å ha vært på en jordomseiling i fem år, kalt ”Beagle”. Hans funn på turen (blant annet av fossiler av pattedyr) gjorde at han fant ut at livet på jorda ikke er konstant, men endrer seg over tid. Senere kom han ut med boka ”Artenes opprinnelse” som tar for seg en teori som handler om hvordan det biologiske livet på jorda har forandret seg, og hvorfor det forandrer seg. Det er denne teorien som blir kalt evolusjonsteorien, eller utviklingslæren.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Utviklingen fra ape til menneske.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Charles Robert Darwin.

 

Kilder:

http://folk.uio.no/klaush/darwin.htm

http://snl.no/Charles_Robert_Darwin


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Anonym1234
04.09.2012 16:52

Bra!
19
anbefalinger
Hei. Denne teksten var meget bra skrevet. Hvilken karakter fikk du på den?  Smile :-\)

Nora greaker
01.05.2013 12:22

Bra!
16
anbefalinger
bra!

kurt
01.02.2016 10:40

Bra!
8
anbefalinger
faen dette var dritt bra jeg stjall denne til min oppgave og jeg fikk en 6er

Thomas Thomasen
03.10.2018 14:09

Bra!
1
anbefalinger
dette fikk en lett 6er


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews