Søk i stiler
 

Depresjon


En kort tekst om depresjon.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:22.05.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Psykologi
Selvfølelse
Selvmord
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Noen har depressive perioder som varer flere uker, mens andre lider livslange. Mennesker med depresjon har kortere forventet levealder enn personer uten depresjon, pga høyere risiko for somatiske sykdommer og selvmord. Det påvirker i stor grad relasjonene til familie og venner, går ut over arbeidet eller skolegang, søvn og apetitt og helsen. Det forekommer ofte sammen med fysiske lidelser som hjerneslag og hjerte og karsykdommer.

 

Ulike aspekter ved personligheten og hvordan man tenker. Selv om det finnes en sterk sammenheng mellom depressive og belastende livshendelser, kan personers innstilling bestemme motstandskraften mot depresjon.

En depressiv episode varer vanligvis minst 2 uker. Det kan være snakk om en episode eller flere tilbakevendende. Studier har vist at 80 % av alle som har hatt en depressiv periode får minst en til i løpet av livet, med et gjennomsnitt på 4 episoder i livet.

 

Mennesker har størst sannsynlighet for å få depressive episoder mellom 30 og 40 års alderen og 50 og 60 år. Trolig får minst 25 % av alle kvinner og 15 % av menn en depresjon som trenger en behandling i løpet av livet.

 

Det er sosiale, psykiske og biologiske årsaker til depresjon. Langvarig bruk av alkohol og narkotika. Arvelighet 40 % kvinner 30 % menn. Kan være relatert til avvik i døgnrytmen. Lite av hormonet østrogen.

 

Lav selvfølelse, lavt stemningsleie, tapt interesse, psykose, tretthet, hodepine, fordøyelsen, apetitt, nedsatt konsentrasjon og hukommelse, tanker om døden og selvmord.. Tar skylda, ikke æren. 80 % søvnproblemer, hypersomni 15 %.

 

Vitamin D og vitamin B12 kan også hjelpe mot depresjon, men det er viktig å ikke ha for lite av de andre vitaminene heller for å holde kroppen i balanse.

 

I årene 2006-2008 tok rundt 360 menn og rundt 150 kvinner selvmord per år. Det er 4000-6000 selvmordsforsøk hvert år og det er ca 3 ganger flere kvinner som gjør selvmordsforsøk. Rundt 15 % av alle dødsfall i aldersgruppen 25-35 skyldes selvmord. Hver 40 sekunder er det noen som tar selvmord et eller annet sted i verden og det er over en million mennesker hvert år som tar selvmord.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews