Søk i stiler
 

Kolesterol


En kort tekst om kolesterol.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:22.05.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kroppen
Næringsstoffer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Det finnes to forskjellige slags kolesterol. Det ''gode'' kolesterol forebygger åreforkalking og hjertesykdom, det ''dårlige'' bidrar til åreforkalking. Det ''dårlige'' heter LDL-kolesterol og det ''gode'' HDL-kolestrol.

 

Kolesterol er en viktig og uunnværlig bestanddel i cellemembranen. Det er også et fettstoff, og kan derfor ikke være fritt i blodbanen, fordi fett og vann ikke blander seg.

 

Det finnes forskjellige former for arvelig høyt kolesterol. I tillegg til arvelige forhold har også kostholdet stor innvirkning på kolesterolnivået i blodet vårt.

 

Det er en sammenheng mellom høyt inntak av mettet fett, høyt kolesterolnivå i blodet og høy dødelighet av hjerte og karsykdommer. Trans fett øker også LDL-kolesterolet i blodet, mens fiber og plantesteroler har et bra effekt på kolesterolnivået.

 

Her er noen matvarer som påvirker kolesterolet dit på en positiv måte:
Bønner
Havre

Hvitløk
Løk

Laks (og annen fisk)

Olivenolje
Mandler og valnøtter
Avokado

Jordbær

Epler

Gulrøtter

Alkohol


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


08.10.2015 22:51

Bra!
0
anbefalinger
jeg synes at dere gir oss det beste fakta som man kan gi dere er som venn for meg jeg vil bare si tusen hjertelig takk for a dere skrive om sone ting og jeg vil at dere skal forsete med det


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews