Søk i stiler
 

Reggae - legenden Bob Marley


Om Bob Marleys liv, hans musikk og om Reggae som musikktype
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:10.11.2001
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Reggae
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Med Bob’s ord, "You think it’s the end, but it’s just the beginning!"


Da Bob var 16 år bestemte han seg for å prøve og satse på en musiker karriere, og gav ut debutsingelen ” Judge Not”. Den ble ingen stor suksess. Året etter startet Bob gruppa ”Wailing Wailors” med noen kamerater, men allerede i starten hadde de problemer innad i bandet, kort tid etter hadde to av dem forlat bandet. Men Bob & ”Wailing Wailors” fortsatte, og hadde snart gitt ut sin første hit, ”Simmer Down”.

Ettersom suksessen fortsatte, ble Bob sjefen for gruppa. I 1966 skiftet de navn til ”Wailers”, og gav ut en rekke låter som ble populære på de karibiske øyene. I 1970 tok det mer av, og de reiste til Sverige og London for å spille inn mer musikk. De fikk platekontrakt, reiste til Jamaica og gav ut sitt første skikkelige album. Var på turne i England, og rett etter sluttet Bobs beste venn i bandet. Resten av bandet dro så til USA, og gav ut album som bare gjorde dem mer og mer populære. Begynte å samarbeide med I-Threes, populariteten økte og de gav sinnsykt gode konsert rundt forbi. De ble kåret til årets beste band av bladet Rolling Stones. 15 juni 1978 ble Bob tildelt Den Tredje Verdens Fredsmedalje, og i 1980 ble han invitert av regjeringen i Zimbabwe til å spille på landets frigjøringsdag. Senere uttalt Bob at det var den største æren han opplevde hele livet. Flere album ble gitt ut, men kreften tok overhånd og under en joggetur i Central Park falt han om, og ble sendt til sykehuset i all hast. Legene gav han 1 måned igjen til å leve, men han nektet å avlyse konsertene. Gav noen flotte konserter til å begynne med, men ble etter hvert så dårlig at han måtte avlyse.

Bob Marley døde 11 Mai 1981.

Fakta om Bob Marley

Robert Nesta Marley ble født 6 januar, 1945, Rhoden Hall, Jamaica.
Bob vokste opp i slummen i Kingston, men ved hjelp av musikken sin klarte han å gjøre seg kjent i den store verden.
Bob var en håpløs fotball fan og spiller, og trente & spilte jevnlig selv.
Han ble i løpet av livet sitt en samlende skikkelse for flere folkegrupper. Sentralt i tekstene hans er budskapet om fattigdom, sosial urettferdighet og de svartes dårlige kår, men også brorskap, fred og rettferdighet for alle.
Bob bodde i et hus i 56 Hope Road, i utkanten av ghettoen i Kingston. Han ble sett på som gettoens stemme utad av alt fra ghetto-ungdom til gangstere, og hadde alltid en åpen dør for alle. I dag er huset i Hope Road 56 ”fredet” som Bob Marley Foundation and Museum.
Den største tyngden hadde imidlertid Bob blant andre rastafarier. Rastafaribevegelsen vokste ut fra den mørke depresjonen som etterkommere av afrikanske slaver som vokste opp i på Jamaica. Rastafari religionen er like mye en livstil som en religion, og de som tror, kjemper mot fattigdom og undertrykkelse. Guden deres heter Jah. Bob fulgte sin rastafari religion i et og alt.

"Facts an’ facts, an’ t’ings an t’ings: dem’s all a lotta fockin’ bullshit. Hear me! Dere is no truth but de one truth, an’ that is the truth of Jah Rastafari."
--
Bob, 1978,


Gjennom Bob Marley blir det som opprinnelig var folkemusikk fra Jamaica, opphøyet til kunst som blir satt pris på over hele verden. Han la hele sitt liv i den musikken og de tekstene han følte for, og han inngikk ikke noe kompromiss for å bli mer populær og selge bedre.
Bob Marley er død, likevel kan vi si at musikken hans lever videre ved at han har inspirert utallige andre artister som nå har reggae musikk på sitt repertoar.

I 1966 giftet han seg med Alpharita Constantia Anderson, kjent som Rita Marley og med i koret "I Threes" som medvirket på flere av platene. Sammen fikk de 4 barn;
Rohan, Cedella, Damian og Ziggy. Rohan Marley er i dag sammen med, og har 2 barn med Lauryl Hill.

I 1977 fikk Bob en tåskade på fotball banen, og det var da legene oppdaget at han hadde kreft. Han fikk beskjed om at sykdommen sannsynligvis kunne stoppes ved å amputere tåa, men det nektet Bob, det ville være å gå i mot sin Rastafari religion. Med kreften voksende i kroppen, fortsatte Bob å spille konserter, gi ut plater og gi den tredje verden et vellykket ansikt. Så begynte kreften å ta overhånd og under en joggetur i Central Park kollapset Bob og ble kjørt på sykehus. Da fant de ut at kreften hadde spredt seg til hjernen og legene gav ham 1 måned igjen å leve.. Mot slutten prøvde han forskjellige behandlinger, men sykdommen var kommet så langt at det var umulig å stoppe den. Bobs siste ønske var å få dø hjemme på Jamaica, men rakk dessverre ikke hjem før han døde på et sykehus i Miami, den 11 Mai 1981. Hele verden sørget over reggae legenden, opprøreren, fredsapostelen og nasjonalhelten fra Jamaica som var død, og flere tusen mennesker møtte opp i begravelsen. Bob Marley ligger begravet på Jamaica.

Reggae

Musikken på Jamaica var en blanding av amerikansk populærmusikk, karibisk salsa og sin egen afrikanske musikk som etter hvert utviklet seg til det vi i dag kjenner som reggae. Reggae handler om undertrykkelse, frihetslengsel og politisk protest, kort sagt hverdagen til rastafarierne.


Virkelig fart i utviklingen av reggae ble det først da Bob Marley konverterte til rastafarierne i 1967. Jimmy Cliffs "Wonderful World (Beautiful People)" (1968), regnes som den første reggae-hitlåten, selv om Bob Marley er den som først og fremst har brakt reggae til resten av verden.
Andre artister av stor betydning er Peter Tosh, Linton Kwesi Johnson og Black Uhuru.

Reggaen har bidratt med noen av de største nyvinningene i populærmusikken.
Plateprodusentene begynte å lage egne plater bare med miksebordet til hjelp. Dj’er ble selvstendige artister på linje med musikere. Begreper som remix, rapping og dub (blanding av reggae og rap), er alle reggaens oppfinnelser. Disse elementene er i dag selve grunnlaget for all hip-hop og techno, som dominerer hitlister over store deler av verden.
Alt dette henger sammen med at en gruppe mennesker mente de hadde funnet sin frelser på den andre siden av kloden - i Etiopia.

I Jamaica er musikken er viktig. De late tonene fra gammeldags reggae, eller de brutale rytmene fra den moderne varianten, møter du overalt på Jamaica. Den kommer fra radioen, fra slitne kassettspillere, fra enorme «sound systems» eller fra jamaicanerne selv. Møter du en jamaicaner, er sjansen stor for at denne har vært, er, eller ønsker å bli profesjonell musiker.

Ganja

Mennesker rundt i hele verden tror fremdeles at Bob Marley døde av narkotika misbruk, men det er ikke sant.

Det viktigste jordbruksproduktet på Jamaica er marihuana, eller ganja. For fattige bønder er dette den klart beste måten å tjene penger på. Indiske innvandrere tok med seg planten på midten av 1800-tallet. Selv om det er ulovlig, bruker opp til 60% av befolkningen ganja; som røyk, som drikk og i kaker.

Det er ikke vanskelig å få kjøpt ganja. På turiststedene kan man ikke unngå å bli tilbudt ganja av unge menn.
Regjeringen på Jamaica har lagt seg på en hard linje mot marihuana. Selv om det ikke virker sånn, er marihuana forbudt.
Dyrking, oppbevaring og smugling kan straffes med opp til ti års fengsel. Allikevel røykes ganja i full åpenhet de fleste steder, og er også et viktig element i rastafari religionen.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Dårlig tekst
08.03.2016 21:50

Bra!
25
anbefalinger
Dårlig tekst

Hanne
27.05.2005 16:52

Bra!
21
anbefalinger
Jeg elsker Bob Marley... Han er verdens beste Reggae artist... Han er så sykt god...

Mari
21.11.2005 07:42

Bra!
20
anbefalinger
Takk for denne utrolig gode tema oppgaven somhjalp meg med musikk prosjektet mitt Smile :-\)

Iris
23.07.2005 21:54

Bra!
17
anbefalinger
Musikken kommer til å leve for alltid ! Bob Marley forever!

vif 4 eva
12.10.2006 15:36

Bra!
16
anbefalinger
dritt bra side  Smile :-\) skal ha prosjekt om bob håper jeg får bra karakter

per?
30.08.2005 17:10

Bra!
15
anbefalinger
herlig!!

Silf
13.09.2005 18:19

Bra!
14
anbefalinger
Bob Marley RUUUUUUUUUUUUULER!!!!!!! ELSKER musikken hans!!!!!!!!!

hei hei
09.10.2005 16:36

Bra!
14
anbefalinger
en tung tekst... med det mener jeg at du ikke holder deg til underoverskriftene. kunne også vært litt mere om musikken hans

tanya
09.02.2006 15:56

Bra!
14
anbefalinger
kjempe bra tekst nå hjalp du meg med musikk prosjektet mitt Bob Marley ruler jippi !!  Smile :-\)

anonym
09.10.2005 16:38

Bra!
13
anbefalinger
HEI!!!! dette er en bra tekst!.. en svak firer sier nå jeg.

jannis
30.01.2006 13:33

Bra!
11
anbefalinger
bob marley ruler

Anneli:D
24.04.2006 13:46

Bra!
11
anbefalinger
Tusn takk for den SUPRE teksten som hjalp meg FANTASTISK mye med musikk-prosjektet mitt;p


30.11.2005 19:31

Bra!
10
anbefalinger
kunne godt vært litt mere om alle cd-ene. Ok tekst

Helene
07.08.2006 16:39

Bra!
10
anbefalinger
Eg elsker Bob Marley. Han ruuler reggae musikken big time.. Helt herlig fyr..
Synn han døde =(

Gutt fra Freksta
26.02.2007 15:46

Bra!
8
anbefalinger
Drit bra stoff!!! Dette hjalp meg veldig med særoppgavenmin.  Wink ;-\)
Tusen takk

kristine
03.05.2007 15:49

Bra!
7
anbefalinger
Ja.. Bob Marley ble født 6. februar  Wink ;-\)

Bra tekst =D

the dopeman niggah
24.01.2008 09:06

Bra!
7
anbefalinger
hasj ftw (L)ganja(L)(L)(L)weed(L) 4evaaaah lizm azz ....

EndOfDiscussion
17.03.2008 20:10

Bra!
7
anbefalinger
tipsy, en goartet sulst i hjernen dreper deg uansett. Dette henger samemen med at hjernen kan kun tåle ett visst trykk; som både godartede og ondartede svulster skaper. Var nok i tåa det startet kompis  Wink ;-\)

Shoortey :*
05.03.2007 18:51

Bra!
6
anbefalinger
Heisann, utrolig bra, men bob marley han ble jo født 06.Februar . eller?

Caroline
09.05.2007 11:09

Bra!
6
anbefalinger
Jeg elsker Bob marley!!!LOve(L)

Friday
12.07.2007 10:50

Bra!
6
anbefalinger
Her lese du om selve mannen! Reggae legenden som aldri vil bli glømt

Tipsy
07.10.2007 01:42

Bra!
6
anbefalinger
Tror nok ikke at bob marley hadde kreft i tåa!! HAHAHA.... Litt uklart hva du mener, han hadde en svulst i hjernen, men legene var i tvil ut ifra denne medisinske infoen man kunne henta fra datidens teknologi... Så Bob valgte å ikke gjøre noe med det å håpe at den var godartet noe som den uheldigvis ikke var... Forever Loving Jah


07.02.2008 21:22

Bra!
5
anbefalinger
Herlig .. tusen takk for hjelp til skrive prosjektet mitt ..

Morten
14.09.2008 14:05

Bra!
4
anbefalinger
Bra skrevet! jeg har dessverre kopiert myyye til oppgaven min (a)

Maris
28.05.2008 10:04

Bra!
3
anbefalinger
Helt enig med " EndOfDiscussion " Bob fikk ett sår i tåa hans, og det gikk videre rundt i kroppen, han ville ikke gjøre noe medesinsk ingrep for å ta vare på troen sin.  Smile :-\)

Mathias
25.09.2008 12:12

Bra!
3
anbefalinger
Bob Marley er en av verdens beste reggae sangere Razz :-P Buffalo soldier 4 life


25.09.2008 21:06

Bra!
3
anbefalinger
Han fikk kun 3 barn med rita... så adopterte han to fra Ritas tidligere ekteskap... :/

hanna
12.06.2012 21:37

Bra!
3
anbefalinger
Takk for denne utrolig gode tema oppgaven somhjalp meg med musikk prosjektet mitt,takk,takk. supert  Smile :-\)

andreas
12.11.2008 22:30

Bra!
1
anbefalinger
Jaja, nekte å amputere tåa for å bli frisk er jo dumt!
Da har du røyka litt mye greier tenker jeg!
Men men, en sann legende fordet da! Smile :-\)

Dejano
03.12.2008 12:18

Bra!
1
anbefalinger
Hvor er kildene?


01.02.2009 00:16

Bra!
1
anbefalinger
bob marley RULER, sjnd at han døde så tidelig.

thea
26.08.2009 18:09

Bra!
1
anbefalinger
tok en del til oppgaven min om haan Very Happy :-D the king of reggae!

ennis,e
20.01.2016 13:55

Bra!
1
anbefalinger
oppgevrn din suger bak,

apimen
20.01.2016 13:59

Bra!
1
anbefalinger
jeg sri lanka jeg liker pedo. hårete rompe is love

Chanti
04.02.2016 13:13

Bra!
1
anbefalinger
Jeg har det største chrushet på han!!!!
Skam digg!

Mari
04.02.2016 13:14

Bra!
1
anbefalinger
Helt enig!!

Lærer
08.03.2016 21:53

Bra!
1
anbefalinger
78% plagiat

jojo
04.05.2009 11:03

Bra!
0
anbefalinger
drit bra sie  Smile :-\) Bob Marley er best !!! Smile :-\)

jannicke
17.09.2010 10:51

Bra!
0
anbefalinger
jeg gjorde akuratt det samme spm thea  Razz :-P

apimen
20.01.2016 14:00

Bra!
0
anbefalinger
jojo er du cipper


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.027 sec - 1 pageviews