Søk i stiler
 

Vindenergi


Oppgave om den fornybare energikilden vindenergi. Hvilke fordeler og ulemper har vindkraft? Hvordan er fremtidsutsiktene, og hva med norsk vindkraft?

Skrevet i 10. klasse.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:03.04.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Fornybare energikilder
Klimaendringer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.1900-tallet var et hundreår der kol, olje og gass skapte velstand og utvikling og store miljøproblem. Vi vet at forbruket av kol, olje og gass medvirker til global oppvarming på grunn av de store utsleppene av karbondioksid til atmosfæren. Derfor må vi stoppe akkurat dette! Da har jeg valgt å skrive om en av de energikildene som kan redusere utslippene av karbondioksid, nemlig vindenergi.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Vindenergi.

Vindenergi er den energien som finnes i luften som er i bevegelse. Vinden vil alltid eksistere så lenge sola skinner, det betyr at vindenergi er en evighetsenergi. Vindkraft er en fornybar energikilde vi har brukt i tusenvis av år. Vi samler vindenergien med seil eller vindmøller. Mennesket har brukt seil i 5000 år og vindmøllen i 4000 år. Vi bruker disse to metodene fremdeles for å fange vindenergien. I Norge kom ikke vindmøllen før på 1800-tallet, og det var mest på Jæren. I land med mye vind som Danmark, er vindkraft en godt utnyttet energikilde.

 

For å utnytte energien fra vindmøllene har man gjerne en eller flere vindmøller plassert ved siden av hverandre, dette kalles en vindpark. Når man utnytter energien fra vinden, bidrar det ikke til økt forurensing, men kan ha konsekvenser for det biologiske mangfoldet, spesielt fugl.

 

Hvordan utnytter man energi fra vinden?

Det er vinden som beveger vindmøllebladene. Dette blir ført videre til en generator som ligger i maskinrommet på toppen av vindmøllen. Derfra overføres energien til kabler i form av elektrisk strøm. En vindretningsmåler hjelper til slik at når vinden snus, dreier maskinhuset automatisk slik at bladene alltid utnytter energien forfra. Giret i generatoren gir høyere hastighet enn det turbinbladene roterer. Det gjør energien mer effektiv.

 

Vindmøllene produserer elektrisk energi når vindhastigheten er mellom 4-25 m/s, lettere sagt fra lett bris til full storm. En passenede effekt ligger på 12-15 m/s, det oppstår når det er liten kuling til sterk kuling. Når effekten er over 25 m/s ved full storm, stanses kraftproduksjonen automatisk for å unngå slitasje på vindmøllene.

 

Vindturbiner:

I et vindkraftverk omdannes noe av denne bevegelsesenergien til elektrisitet. Vindturbiner blir plassert i områder med mye vind det vil si nær kysten. Flate land som Danmark og Nederland er godt egnet.

 

For å kunne drive en vindmølle effektivt, trenger man en vindstyrke på 4,5 m/s eller høyere. Moderne vindgeneratorer har en effekt fra 50 til 3000 kW, men vanligst til strømproduksjon er 1650 kW. Jo høyere vindstyrken er, jo mer energi inneholder den.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Systemet til en vindturbin.

 

Fordeler og ulemper med vindenergi:

Vindenergien er klimavennlig, men ikke nødvendigvis naturvennlig. All energiproduksjon påvirker miljøet, i større eller mindre grad, det gjør også vindmøllene.

 

Fordeler med vindenergi:

- Gratis drivkraft

- Ingen forurensing

- Vind er en fornybar ressurs

- Vind er tilgjengelig over alt

 

Ulemper med vindenergi:

- Vindenergi er ganske dyrt

- Den stopper opp visst det ikke er vind (ingen energi)

- Bråker

- Den er stygg å se på

- Farlig for fuglelivet

 

Vindenergi i Norge:

I dag produserer Norge 1 TWh vindkraft, stortingets mål er å bygge ut 3 TWh innen 2015. Miljøvernorganisasjonene Natur og Ungdom og Bellona er store tilhengere av vindenergi. De mener Norge bør satse på 20 TWh vindkraft innen 2020. Det er fysisk mulig å utnytte 144 000 TWh vind i verden, hvert år. 1/5 av dette vil kunne dekke hele verdens energibehov og syv ganger elektrisitetsforbruket.

 

Norges vassdrag og energidirektorat sier at 12-15 TWh er et realistisk mål for landbasert vindkraft i Norge.

 

Selv om Tyskland, Danmark og Nederland har bygd ut mye mer vindenergi enn det vi i Norge har, har Norge mye større vindressurser enn disse landene. Vi har en lang kystlinje der det blåser mye, særlig om vinteren der behovet er størst.

 

Hvor egner det seg med utbygging av vindkraft?

Vi finner Europas beste vindressurser i Storbritannia og Norge. Kartet på under viser der det er best potensial for å utnytte vindkraft. Områdene som er merket med mørkeblått finner vi de beste vindressursene.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 

Vindkraft i fremtiden

I fremtiden vil vindmøller ikke være den eneste måten at utnytte vinden på. Et japansk firma har oppfunnet, et fraktskip med store firkantede metalseil, de styres av en datamaskin, så de kan hele tiden utnytte vinden best mulig. Skipet har også en motor, men seilene kan nedsette forbruket av olje med opp til 1/6. Danmark har planlagt at 10% av elektrisiteten skal komme fra vindmøller i år 2030. India har også planlagt at vindmøller skal forsyne minst 5 millioner mennesker snart. Det er sannsynlig at andre lande vil gjøre det samme, så vindenergi blir nok en av de største energikilder her i det 21. århundret.

 

Hvorfor er det viktig å øke produksjon av energi i fornybare energikjelder

Det er viktig for den fornybare energien er miljøvennlig. Den kan brukes på nytt og på nytt uten at det blir noen co2 utslipp ut i atmosfæren. Co2 kan føre til global oppvarming og da kan det skje en av disse alvorlige konsekvensene:

 

- Flere mennesker må flytte pågrunn av alt for høyt hav nivå som kommert til å stige med 1 meter. Land som Danmark og Nederland kan være ille ute.

 

-Mangel på drikkevann i flere land områder.

 

- Mangel på mat i verden.

 

- Dramatiske værfenomen som stormer, flommer, skogbranner og tørke vil bli økt.

 

Så å satse på fornybar energi er veldig viktig for verden sin fremtid. Vi bruker mest i dag ikke-fornybar energi sånn som fossile energikilder det vil si kol,olje og gass. En dag kommer dette til å ta slutt, mens den fornybare energien som også er kalt evighetsenergien bare fortsetter og fortsetter.

 

 

Kilder

Tellus 10

daria.no

Wikipedia


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Naturfag exprt 64
05.04.2016 15:01

Bra!
167
anbefalinger
Shit innlegg. den følger ingen krav......

sub til Hkonrw28.04.2015 09:40

Bra!
115
anbefalinger
jeg mener denne teksten er til stor hjelp for barn som skal skrive oppgave eller presentajon om videnergi. det er viktig at vi i dagens samfunn hjelper hverandre til å bli bedre. jeg selv har 4 barn og vet hvor mye de ofte sliter med å gjøre skole arbeid og de får ofte 2ere og 3ere på skolen. jeg mener det er daria er et fint sted hvor barn kan få hjelp it skole arbeidet sitt så de ikke blir ertet eller krenket for å være dårligere enn andre på skolen.

Politikz
12.04.2016 13:32

Bra!
89
anbefalinger
i\'m a spiritual lyrical miracle individual


28.04.2015 09:29

Bra!
43
anbefalinger
hehe dette er bra saker. takk for hjelp til min presantasjones om vannenergi

moe lester
05.04.2016 15:00

Bra!
43
anbefalinger

je ligar denne veldig good ja.

En glad elev
24.04.2015 10:35

Bra!
18
anbefalinger
Dette er en veldig bra tekst som kommer til å gjøre ting mye lettere for meg.  Smile :-\)

Jens tobias
18.12.2012 13:35

Bra!
11
anbefalinger
Denne teksten er feil, Danmark har allerede 30 % i landets elektrisitet fra vindkraft.

Becky G
04.06.2015 00:06

Bra!
5
anbefalinger
Takk for hjelpen, sitter nå å jobber på spreng for å bli ferig med en artikkel/stil om fornybar energi og vannenergi. TAKK

en morsom elev
02.12.2015 15:24

Bra!
5
anbefalinger
denne siden hjelper meg med hjemme leksene mine om vind energi


28.04.2016 14:49

Bra!
3
anbefalinger
jei like side gott med køddboller

SKRRRQUAVO
21.11.2018 10:22

Bra!
2
anbefalinger
ok now this is epic. keep slayin

TETYANA SKOLE 69
19.12.2016 09:58

Bra!
1
anbefalinger
BRA


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.020 sec - 1 pageviews