Søk i stiler
 

Hvorfor ikke velge data?


For deg som har en interesse for data, hvorfor ikke velge det som yrke?

Sjanger:ArtikkelLastet opp:24.03.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Karriere
Data
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Dataelektriker er et yrke der du arbeider med installasjon, drift og vedlikehold av elektroniske og datatekniske systemer og utstyr, som finnes en rekke steder i hverdagen. Dette kan eksempelvis være alt fra multimedieutstyr til luftovervåkningsradarer, avhengig av hvilke fagfelter du velger å spesialisere deg i.

 

En dataelektroniker kan få arbeid i mange typer små og store bedrifter i de fleste deler av nærings og arbeidslivet. De personlige egenskapene til en dataelektroniker er at han/henne bør være interessert i utvikling og ny teknologi, du må også ha gode holdninger angående personvern og etikk. Du skal kunne ta initiativ, arbeide effektivt, og utvise god vurderingsevne, du bør også være serviceinnstilt og kunne lytte til kundens ønsker og behov. For å bli dataelektriker går du på skole i tre og etter de tre årene går man ut til opplæring i bedrifter, utdanningsløpet for dataelektroniker ser slik ut:

- Videregående trinn 1 (Vg1) – Elektrofag

- Videregående trinn 2 (Vg2) – Data og Elektronikk

- Videregående trinn 3 (Vg3) – Dataelektriker

- Opplæring i bedrift i dataelektronikerfaget

 

Som dataelektroniker har du noen sentrale arbeidsoppgaver der du arbeider.

Dataelektronikeres sentrale arbeidsoppgaver er:

- Installasjon, drift og vedlikehold av elektroniske systemer og datasystemer.

- Bruk og behandling av utstyr, programvare, informasjon og data.

- Opprettelse av kommunikasjon mellom ulike typer utstyr g systemer.

- Arbeid med sikkerhet, feilsøking og kommunikasjonsproblematikk.

- Rådgivning ovenfor kunde i valg og bruk av utstyr som systemer å tilpasse utstyret/systemene til kundens behov.

 

Gjennomsnittlig månedslønn for en dataelektroniker varierer avhengig av flere faktorer, deriblant arbeidsplass, ansiennitet og formell kompetanse. Lønnen vil også variere en del avhengig av hvilke bransje du arbeider i. Eksempelvis er gjennomsnittlig månedslønn for en dataelektroniker er 29 912 kroner.

 

For å bli dataelektriker må du gå på skole i tre år, og der etter gå to år på opplæring i bedrift. En dataelektriker har noen sentrale arbeidsoppgaver, som går ut på for eksempel å fikse datamaskiner, reparere servere osv. Du har også en månedslønn på rundt 29 912 kroner i gjennomsnitt, men det kan varieres fra bedrift til bedrift.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Nils J
22.02.2013 16:22

Bra!
1
anbefalinger
Hei. Er elev på Vg1 elektro dette året, og skulen eg går på tilbyr opplæring på linjene Vg2 Elenergi, og Vg2 Data og elektronikk. Eg er sjølv ganske intressert i data og svakstrømselektronikk, men vil gjerne ha fagbrev som elektriker, i tilegg til fagbrev innan data og elektronikk. Kva rekkefølge "enklast" å velge - for å få begge fagbreva?

Er det: Vg2 Data og Elektronikk > Vg3 Data og Elektronikk > læreplass og fagbrev, og så gå opp som privatist som elektriker?

Eller bør eg ta Vg2 Elenergi > læreplass og fagbrev, og så ta Data og elektronikk?

Lærarane på skulen har vore hjelpsame, men dei vanlegvis fremhevar sitt eige fagfelt - noko som gjev mitt valg vanskelig...

Anyone?  Smile :-\) Takker for alle svar eg kan få før 1. mars - som er søknadsfrist på vigo.no


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews