Søk i stiler
 

Straff i Norge er luksus, ikke en straffereaksjon!


Essay om straff i Norge.
Sjanger:EssayLastet opp:15.03.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kriminalitet
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Det er sagt at det er bedre å være i fengsel enn å være på gamlehjem i Norge. Men skal det være sånn? Hva synes du? Er det virkelig slik at mennesker som har tatt tre liv, skal ha det bedre enn mennesker som har bygget opp landet fra grunnen av. Eldre mennesker på gamlehjem får dusje to ganger i måneden, mens mennesker i fengsel får permisjon opptil flere ganger i uken, og alt gratis.

 

Til Norge kommer det flere tusen mennesker i året og begår lovbrudd. Og noen av dem kommer hit av en grunn- nemmelig fengslene. Fengslene i Norge er blitt luksus hotell. Du har eget bad, du får tv og spillkonsoller, pc og alt du måtte trenge eller vill ha. Du får mat og klær, og husly. Kanskje er det ikke så rart at mennesker kommer hit til landet og begår lovbrudd får og få komme i fengsel? Fengsel er en negativ reaksjonsform på en uønsket handling eller oppførsel. Det er ikke laget for å ta vare på mennesker. Eller hva?

 

For og gjøre det mindre attraktivt å være i fengsel, er det bare en ting som må gjøres. Standeren i fengslene må ned! Det er flere ansatte per fange i kriminalomsorgen enn det er på sykehjem. Sånn skal det da aldeles ikke være.  I fengsel er det en ansatt per fange. På sykehjem og bosenter, er det minimum 5 pasienter/ beboere per ansatt. Det er for dårlig. For å rette på det, er det jo mange alternativer. Det beste, hadde jo kanskje vært å overføre midler fra kriminalomsorgen til de gamle og pleietrengende.

 

En annen ting med straff i Norge, er at strafferammene er alt for lave. Eller for høye… Hva har størst verdi av en Bjørn eller et menneske? Tenk deg godt om. Hvis det ikke er noe galt med deg, tror jeg du ville ha sagt menneske. Men slik tenker ikke byråkratene i Norge. Skyter du en bjørn risikerer du to års fengsel. Voldtar du ei jente, slipper du unna med ubetinget fengsel straff i ett år som du ikke trenger og sone engang. Her er det noe som ikke stemmer… Skyter du et menneske med vilje, men snakker deg bort, kan du også slippe unne med ubetinget fengsel. Her må noe skje snart. De virkelige skurkene må få større straffer, mens uskyldige mennesker som gjør dumme ting, må få mildere straffer.

 

Norge er nesten perfekt. Ikke helt, men nesten perfekt. Vi har ting som må forandres. Dette gjelder blant annet fengslene, gamlehjem og strafferammer. Men mye er bra. Tenkt på sykehusene vi har i forhold til de i Somalia. Og veiene i forhold til veiene i Kongo. Vi har det godt vi som lever i Norge. Vi må bare unnlate å bli gamle og skyte rovdyr. Og blir du kastet ut på gata, eller ikke har nok penger til livets opphold, er det bare å gjøre en ugjerning, så havner du på et av de 45 luksushotellene, eller ”fengsler” som de blir kalt på folkemunne…


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


16.12.2012 15:00

Bra!
7
anbefalinger
Hvem er de virkelig kriminelle?
I forbindelse med dagens kriminalpolitiske debatt i media vil jeg komme med noen refelksjoner. Man diskuterer og setter i gang ulike tiltak for å forbedre potensialet til kriminelle gjengangere til å bli produktive, positive samfunnsborgere. Det er en kjennsgjerning at dette systemet har ingen, eller liten rehabeliterende virkning. Det bevises gang på gang at de innsatte blir enda mindre rustet til å møte samfunnet på en konstruktiv og positiv måte, samt at progresjonen er liten. Statistisk sett vender mellom 70 og 80 prosent tilbake til fengsel innen to år etter løslatelse, og fangebefolkningen øker stadig i Norge.Hvor skal dette ende? Og hvor er de virklige kriminelle? Hvor ligger egentlig den sanne og virkelige problemstillingen? Ett av svarene på dette spørsmålet er definitivt klasseskillet i samfunnet. Om man setter det på spissen kan man si at det demokratiske Norge har en maktelite, som lever på de aller svakestes elindighet. 45 prosent av de kvinnelige innsatte er for eksempel utsatt for seksuelle overgrep innen nære relasjoner i barndommen, og er rusavhengige allerde som barn. De aller fleste norske innsatte har hatt vansklige oppvekstvilkår, ofte med omsorgsvikt eller mishandling i bunnen, og de har relativt sett meget lav utdanning i forhold til resten av befolkningen. Innvandrere er ofte krigskadet eller traumatisert av konflikter i hjemlandet. Hvorfor er det slik at fengslene våres fylles opp av de aller svakeste som: De fattige, tiggere, innvandrere, rusavhengige, syke mennesker, de misbrukte, de sviktede og av de som allerde har følt mer enn nok motstand i livet? Hvor er hvitsnippene? og sist men ikke minst: hvor er voldtektsforbryterene og de pedofile? Det må ikke bli slik at mange tror at innsatte er farlige, og får assosiasjoner til onde mennesker som Anders Behring Breivik. Det er helt klart lettere for politiet å sparke inn en dør hos et par rusmisbrukere enn å komme inn i privatlivet til for eksempel en advokat eller en annen hvitsnipp i en maktposisjon. Dette handler om ressurser og hvor det er enklest å finpusse på den årlige statistikken. Rusavhengighet er klassefisert som en sykdomsdiagnose hos (WHO) Verdens helseorganisasjon. Traumer, avhengighet og overgrep trenger behandling. I dag blir disse menneskene låst og isolert inne på en celle, og sykdomsbildet blir yterligere forverret. Samfunnet får da tikkende bomber tilbake. Er det slik vi ønsker å ha det i det norske samfunnet i fremtiden? Og hva er til det beste for resten av samfunnet, individet selv og samfunnsøkonomien? Jeg vet av erfaring at rehabelitering er et av svarene på disse spørsmålene. Det virker både forebyggende og til å redusere samfunnskostnadene. Fengselssystemet er et dyrere alternativ sett i lys av denne løsningen. Selv har jeg gått ut og inn av fengsel siden jeg var 17år og har fulgt denne utviklingen meget tett.
På det nåværende tidspunkt ser det dystert ut for lille Norge.

Ruben Hoberg Bærø, 2012 Fedrelandsvennen

sabaku no gaara #narutoFan
27.10.2016 18:01

Bra!
3
anbefalinger
"Voldtar du ei jente, slipper du unna med ubetinget fengsel straff i ett år som du ikke trenger og sone engang..." også er det ikke alltids like lett med voldtekts saker da, når det finnes flere elementer som man sliter ofte med å enten bevise eller motbevise. Dårlig eksempel fra din side vil jeg da si


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews