Søk i stiler
 

"Et dukkehjem" av Henrik Ibsen


Sammendrag av Henrik Ibsens "Et dukkehjem".
Sjanger:ReferatLastet opp:04.03.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Et dukkehjem
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Et dukkehjem ble skrevet i 1879 av forfatteren Henrik Ibsen, teksten er et skuespill. Handlingen finner sted i Kristiania i den øvre middelklasse, i hjemmet til Torvald Helmer, Nora Helmer og deres barn. Stykket handler om Nora Helmer som har gjort seg skyldig i et lovbrudd for å skaffe penger til en utenlandsreise, slik at mannen, Torvald Helmer, kan bli frisk.

 

Handlingen strekker seg over tre dager, juleaften og dagene som følger. Nora er hovedpersonen i stykket, hun reflekteres mye til selve tittelen på stykket, et dukkehjem. Nora leker og spiller den søte tiltrekkende og ukompliserte dukken, som har i oppgave å skape hygge rundt seg og sine nærmeste. Hun føler hun leker hele tiden, og i tredje akt tolker hun dette selv og skjønner at hun har spilt dukkerollen i hele sitt liv. Helmer bruker navn som ekorn og lerkefugl på Nora, Helmer er en mann som tar veldig godt vare på æren sin, og han har fått stillingen som sjef i aksjebanken. Det er juleaften og Nora får uventet besøk av Fru. Linde, en gammel skole venninne. Det er til Fru. Linde Nora innrømmer lovbruddet hun har begått, hun forteller dette for å vise at hun ikke bare er en liten dukke som følger alle regler og normer som er satt for kvinner. Dr. Rank er en venn av familien som dukker opp i handlingen, han er dødssyk, men vil ikke at Helmer skal få se han slik, det er så stusselig.

 

Her peker det ene temaparet inn, Rank er nemmelig forelsket i Nora, hans kjærlighet til hun er noe av det siste han forteller henne, og Nora har vist om denne kjærligheten. Saksfører Krogstad er en mektig mann, som også har gjort noe ulovelig, noe som kan sette hans status i samfunnet ned. Han søker Noras hjelp under handlingen, han vil at hun skal snakke med Helmer, overbevise han om at Krogstad skal få holde på det han har. Det er av Krogstad, Nora skaffet pengene de trengte til reisen som gjorde Helmer frisk, hun forfalsket sin fars underskrift på tillatelse til å låne penger. Krogstad truer med å fortelle Helmer om dette, om hun ikke hjelper han i hans situasjon. Nora nekter, hun vil ikke hjelpe han med dette, og Krogstad legger et brev i postkassen som forklarer Noras ugjerning.

 

Da det nærmer seg slutten av stykket, og Helmer ikke har fått brevet om hva Nora har gjort, står de sammen i stuen og snakker. Helmer forteller hva han syntes om Krogstad, at hans oppførsel er uakseptabel, han har gjort noe ulovelig og derfor skal han bli straffet. Nora føler Helmer snakker til henne, hun ser seg selv. Helmer får brevet, han blir først rasende på Nora, for en skam, hun kan ikke oppføre seg på denne måten, hva ville folk si? Det kommer et brev til, Nora er frikjent, alt skulle ordne seg, men Nora ville ikke være igjen, hun ville finne seg selv, være menneske, følge plikter til seg selv. Nora var aldri lykkelig. Hun forlater mannen og barna sine. Torvald Helmer sitter igjen alene. Hans kone har forlatt han, som den mektige mannen han var.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Johanna
14.12.2011 23:53

Bra!
18
anbefalinger
Nice, like slutten  Smile :-\)


05.02.2016 09:19

Bra!
12
anbefalinger
Veldig bra,

Erlend
18.06.2019 22:33

Bra!
3
anbefalinger
Ønske om å rive seg løs fra dukkehjemmet og starte leve i et ekte-skap.

phil
10.04.2019 13:43

Bra!
2
anbefalinger
bra jobed doo


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews