Søk i stiler
 

Buddhisme


Oppgaven var å skrive om en av de fem store verdensreligionene. PS: Vi har ikke de nyeste skolebøkene i RLE, så det kan være feilinformasjon. Alt er funnet på nett.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:02.03.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Buddhisme
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Buddhisme er en religion og delvis en filosofi. Buddhismen har ingen gud – de tror på karma og gjenfødelse. De prøver å nå Nirvana, en sinnstilstand der du har unnsluppet lidelsen. Religionen er basert på Buddhas lære.

 

Buddha

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Det sies at Buddha var en prins ved navn Siddharta Gautama. Hele livet ble lidelse, død og andre vonde ting skjult for han. Ikke før han snek seg ut av slottet der han bodde, fikk han se virkeligheten.

 

Han snek seg ut fire ganger – første gangen så han en gammel mann, andre gangen så han en syk mann, tredje gangen så han et lik og den fjerde og siste gangen møtte han en hellig asket. Asketen så ut som om han var lykkelig og hadde en indre fred. De tre første mennene Siddharta så fikk han til å tenke over menneskenes lidelse, asketen han så satte han på en søken for å lære hvordan man kunne stoppe lidelsen. Han bestemte seg for å bli en asket.

 

I seks år studerte han under forskjellige lærere og prøvde forskjellige metoder for å stoppe lidelsen. I den tiden fant han det buddhister kaller middelveien, men han var fortsatt ikke ferdig med søken sin. Til slutt satt han seg under et tre og mediterte til han fant løsningen – han ble den opplyste, Buddha.

 

Resten av sin levetid brukte han til å lære andre hvordan man kunne stoppe lidelsen. Han dannet munke- og nonneorganisasjoner for å lære dem det. Læren etter Buddha kalles dharma.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

De fire edle sannhetene

De fire edle sannhetene var noe av det første Buddha lærte bort etter at han nådde Nirvana. De inneholder essensen av Buddhas lære:

1. Dukkha: Livet inneholder sykluser av både godt og vondt, verken lidelse eller glede vil forsvinne eller være konstant.

2. Samudaya: Lidelse er forårsaket av å ville ha noe.

3. Nirodha: Hvis man slutter å hele tiden ville ha noe, vil lidelsen slutte.

4. Magga: Hvordan man slutter å ville ha noe – man følger middelveien og den åttedelte vei.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Den åttedelte vei

1. Rett forståelse: Forstå de fire edle sannhetene ordentlig, gjennom erfaring

2. Rette tanker: Tenk bare tanker uten en dårlig intensjon.

3. Rett tale: Ikke vær sarkastisk, slem eller spre rykter. Snakk sant.

4. Rett handling: Ikke gjør noe som du vet vil føre til lidelse for andre.

5. Rett levebrød: Jobb med noe som ikke skader andre.

6. Rett innsats: Prøv så godt du kan å holde deg til den åttedelte vei, og forbedre deg.

7. Rett oppmerksomhet: Vær oppmerksom på hva du føler, men ikke tenk på alle mulige assosiasjoner.

8. Rett konsentrasjon: Hvordan man skal meditere for å klarne hjernen.

Ifølge Buddha kan hvem som helst oppnå Nirvana om de følger denne veien.

 

Tre hovedretninger

 

Hinayana

De ser på Buddha som et menneske, en lærer og et forbilde for alle mennesker. De mener han er/var den eneste Buddha i universet i denne verdensperiode.

 

Mahayana

De mener at Buddha bare var en av flere buddhaer, og de tror han var den som var utvalgt til å vise seg på akkurat det tidspunktet. De har bodhisattvaer (personer som er opplyst, men bevisst velger gjenfødelse) som vil hjelpe andre å nå Nirvana. De mener ikke det er mulig at en som har blitt opplyst kan la mennesker bli igjen i sirkelen av lidelse. Hvis de er opplyst, har de for stor medfølelese til det, og vil hjelpe andre nå Nirvana.

 

Theravada

De er den retningen som er nærmest tidlig buddhisme. De mener at Buddha var en lærer, og at alle må nå Nirvana selv – gjennom egen erfaring og forståelse. Theravada er den største retningen innen buddhismen.

 

Kunst, arkitektur og musikk

Løven, lotusblomsten og hjulet er viktige symboler. Løven er for å gi styrke i dharmaen. Lotusblomsten representerer skaperkraft, begynnelse, renhet og opplysning. Det sies at da Buddha tok sin første skritt, vokste det lotusblomster i fotsporene. Hjulet representerer den åttedelte vei, og at livet går i en evig sirkel.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Det meste av kunsten representerer en historie, vanligvis fra Buddhas liv.


Musikk er en hellig lyd. Den har mange, lange pauser som skal øke bevisstheten og konsentrasjonen. Musikken brukes også i sammenheng med meditasjon.


De har templer der munker og nonner bor. Templene er en plass for meditasjon. De har ofte et minnemerke av Buddha utenfor.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Kilder

http://www.4truths.com/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhism
http://en.wikipedia.org/wiki/Theravada#Overview_of_Philosophy
http://www.relguide.sdu.dk/buddhisme.html

http://www.religioustolerance.org/buddhism1.htm


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Tilfeldig forbipasserende
06.12.2016 12:40

Bra!
2
anbefalinger
Teksten din var bra og informativ, hjelp meg med en 6-10 sider lang tekst om buddhisme i Vietnam. Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews