Søk i stiler
 

REGNSKOGEN I SØR-AMERIKA


Prosjekt i natur- og samfunnsfag om regnskogen i Sør- Amerika
Sjanger:SæroppgaveLastet opp:10.11.2001
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Planter og trær
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookProblemstilling:

Hvilke naturressurser finnes i regnskogen?
Hva kan gjøres og blir gjort for å unngå at regnskogen forsvinner?

Innhold:


 • Hva og hvor er regnskogen?
 • Naturressuser og planter
 • Problemer i regnskogen
 • Hva kan gjøres og hva blir gjort for å redde regnskogen?


Hva og hvor er regnskogen?

Regnskogene er frodige skoger som brer seg som et grønt belte rundt ekvator. Regnskogene er verdens mest verdifulle økosystem. Regnskogene er ikke fullt utforsket ennå så det er mye som ikke er oppdaget. Regnskogen har et helt spesielt klima som er svært varmt og veldig fuktig. Dette klima gjør det mulig å spire og gro hele året. I regnskogen regner det hver dag etterfulgt av kort eller ingen tørketid. Gjennomsnittstemperaturen er ca. 25 grader. Ved ekvator er det liten forsjell mellom årstidene.

Bakken i regnskogen er dekket av et tynt lag med råtne blader og døde trær, som gir næring til de plantene som vokser. Hvis du ser opp ser du at regnskogen er dekket av et tykt lag med trær, nesten som en paraply. Bare få hull der man kan se himmelen. I regnskogen er det tre sjikt, et der det er mindre planter, et nivå med eviggrønne trekroner over, og et der kronetaket troner over enkeltstående, meget høye trær.


Regnskogen er så frodig at hvis det er et lite hull uten vegetasjon, så fylles det nesten med en gang med små-vekster.

Regnskogen er rik på dyr og planter, det befinner seg en femtedel av alle verdens fugle- og plante-arter, og en tiendel av alle pattedyr der. Visste du at det er så mange dyr der at hvis du står på et sted og snur deg 360 grader så kommer du til å se mer enn hundre dyr? Og tross alt dette dekker regnskogen bare 6% av landjorda. Verdens største regnskogområde ligger i Brasil (Amazonas).

Jeg vil avslutte med å si at det faktisk finnes mer enn en type regnskog: Vi har fjellregnskog, sumpregnskog, mangroveregnskog og lavlandsregnskog.

Naturressurser og planter

Regnskogen inneholder mange planter som kan kurere forskjellige sykdommer som malaria og tuberkolose. Forskere har i nyere tid funnet planter som kan kurere eller forbedre Aids, astma og eksemplager.

Også en lang rekke matplanter stammer fra regnskogen: Ananas, vanilje, avokado og kakao kommer alle fra regnskogen. Omtrent 90% av det mennesker spiser av planter, stammer fra Brasil. Også planteprodukter her i Norge.

Fruktene fra regnskogen er utrolig variert i farger, form og smak. Mange av dem kan vi lett få tak i her i Norge, f.eks. kiwi, appelsin, mango, papaya, litchi og rambutan.
Disse dyrkes nå i egne farmer i Brasil eller andre steder i verden hvor klimaet tillater det.

Pepper, kardemomme, kanel, nellik, muskat, ingefær og mange andre krydder stammer fra tropeskogene. Nå dyrkes også disse i egne farmer.

Tropiske planter er hovedingrediens i hudkremer, tannkremer, sjampoer, parfyme og sminkeprodukter. I dag er disse plantene i internasjonal handel.

Parakautsjuktreet fra Brasil er verdens viktigste kilde for naturgummi. Denne gummien brukes til bildekk, gummistøvler, maling, viskelær og gummistrikker.

Kokospalmen, kakaotreet og oljepalmen gir oljer og fettprodukter. Fettet stammer fra fruktene på trærne. Fettet fra kokosnøttene kalles delfiafett og brukes til bakst.
Fettet fra kakaoplanten kalles kakaosmør og brukes i sjokolade.
Paranøttfrøet er fra et tre som ikke lar seg dyrke i farmer. Det samles derfor inn fra viltvoksende planter i Brasil.

Problemer i regnskogen

Regnskogen blir brent og hogget ned. Det er som oftest av u-landene som må betale den store gjelden de har til de rike og moderne landene. De store økonomiske forskjellene i verden utgjør en alvorlig trussel mot regnskogen. De tvinges til å selge eller drive rovdrift på naturressursene. Dette medfører at dyrene i regnskogen blir utrydningstruet.

Innbyggerene i landene bosetter seg i skogsområder og driver jordbruk, men jorda i regnskogen har lite næring. Ettter noen få år er næringsstoffene brukt opp. For å skaffe seg nye jordstykker brenner bøndene et nytt område regnskog.

Det finnes et enormt internasjonalt marked for billig oksekjøtt. Mye av kjøttet som de sør-amerikanske landene produserer selges til USA. For at kyrene skal få beite kjøper store selskaper deler av regnskogen og brenner den. På få år blir næringen i jorda brukt opp, og kyrne kan ikke beite der mer.

Utvinningen av metaller (f.eks. bauxitt) fører til at jordsmonnet forsvinner. En brasiliansk lov sier at skadete områder skal beplantes på nytt, men de fleste selskaper gjør ikke det.


Når regnskogen ødelegges, forandres klimaet. Skogen klarer ikke å holde på fuktigheten, og i regntiden fosser regnet ned og det blir flom. Når det ikke regner blir det tørke, fordi skogen ikke gir beskyttelse mot solstrålene lenger.

Man regner med at 29 millioner hektar regnskog ødelegges hvert år. Dvs 40 hektar i minuttet. I 1987 brant man ned 200.000 kvadratkilometer av skogen i Amazonas. Det slapp løs 500 millioner tonn «drivhusgass» (CO2). Og i 1988 ble dobbelt så mye regnskog brent ned, dvs. en tidel av regnskogen. Man tror at mellom 10 og 30% av CO2-utslippet skyldes brenningen av regnskogen. Hvis ødeleggelsen fortsetter i samme fart, vil regnskogen være forsvunnet fra jordens overflate i 2035.

Hva kan gjøres og hva blir gjort for å redde regnskogen?

Det pågår mange prosjekter rundt om i verden som går ut på å redde regnskogen. Forskjellige miljøvernforeninger jobber for å få vernet deler av den. En gård i Brasil lærer opp bønder fra gårder i nærheten til å dyrke forskjellige planter som passer sammen og har en positiv innflytelse på jordsmonnet. På denne måten får bøndene mer mat og jorda holder lenger, så bøndene slipper å hogge ned skogen så ofte for å få nye åkere.

Rainforest Action Network har startet et prosjekt kalt ”The Protect-an-Acre Program”. De samler inn penger som de fordeler til urbefolkningen i lokalsamfunnene. De kan da bruke pengene på forskjellige måter for å beskytte regnskoghjemmet sitt. Prosjektet hjelper også de innfødte med å oppnå eiendomsrett til regnskogen der de bor, for selv om de har bodd der i tusener av år så har de ikke offisiell eiendomsrett til landområdene. Når de innfødte får eiendomsrett kan ingen hogge ned trær eller utvinne metaller fra regnskogen uten tillatelse fra de innfødte.

Dette er ikke nok for å redde regnskogen, men det er en bra begynnelse. Andre ting som kan gjøres:

 • Industrilandene kan gi økonomisk hjelp til de fattige regnskoglandene, utjevne økonomien i u-landene slik at de fattige ikke blir nødt til å drive rovdrift på regnskogen for å overleve.
 • Regnskoglandene kan drive ”grønn turisme” og tjene penger på å vise turistene regnskogens mange severdigheter .
 • Starte bærekraftig dyrking av tropisk frukt.
 • Mennesker i rikere land kan la være å bruke bensin, plast og papir og andre produkter som utvinnes fra regnskogen.
 • Man kan spise mindre kjøtt fra regnskogen.
 • Støtte miljøvernforeninger og prosjekter i regnskogen.
 • Skrive brev til selskaper som hogger ned regnskogen eller til banker som finansierer dem.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Pål
23.01.2007 18:11

Bra!
8
anbefalinger
Takktakk. Oppgaven kommer nok til å hjelpe meg på fremføringen jeg har i morgen, som ble glemt bort.

tnx
09.04.2007 22:41

Bra!
4
anbefalinger
Dette hjalp meg veldig mye. Har slitt med å finne all informansjonen jeg trengte samlet på et sted. det fant jeg her. Takk skal du ha.

Pia
26.10.2008 13:50

Bra!
4
anbefalinger
Å jeg elsker deg!! Har surfa på nette i flere timer og finner ikke en driitt, kommer her og finner alt på ett sted..! Nå blir naturfags proskjetet mitt bra! Takket være deg! Very Happy :-D Very Happy :-D

lisa
28.04.2004 11:40

Bra!
2
anbefalinger
tusen takk denne siden hjalp meg veldig til ett naturfagprosjekt

Phillip
06.05.2004 19:06

Bra!
2
anbefalinger
takk for hjelpa..Ine!! gammal er'u egentli???02.02.2006 12:44

Bra!
2
anbefalinger
drid bra ...takk for du la ud siå her trengte akuratt dette Wink ;-\)


08.02.2006 10:49

Bra!
2
anbefalinger
Hei

Martin Andreassen
15.03.2006 09:39

Bra!
1
anbefalinger
drittbra sia assa den hjalp oss så mye i samfunsfag (på drit skola berg skole  Smile :-\)

Fant faen ikke en brukelig dritt
16.03.2016 13:03

Bra!
1
anbefalinger
Satans folk.. Dere er helt dumme! finnes bare bullshit her jo!

Nina
22.04.2004 17:08

Bra!
0
anbefalinger
denne siden hjalp meg veldig til et sanfunnsfagsprosjekt. takk!  Wink ;-\)

carina
29.04.2004 18:03

Bra!
0
anbefalinger
Tusen takk for hjelpen til mitt samfunnsfagprosjekt!

ine
29.04.2004 19:40

Bra!
0
anbefalinger
takk carina, du har sant, jeg liker alt jeg har skrevet og skal ikke si noe annet... for jeg orker ikke holde inne lenger...takk skal du ha!!!

carina
29.04.2004 19:41

Bra!
0
anbefalinger
bare hyggelig. alltig kos å hjelpe andre!!!

INE
29.04.2004 19:43

Bra!
0
anbefalinger
carina du er nørd

fredrik
30.04.2004 09:02

Bra!
0
anbefalinger
fredrik er digg


03.05.2004 16:17

Bra!
0
anbefalinger
Goe tie  Very Happy :-D stå på!

Anja
05.05.2004 14:56

Bra!
0
anbefalinger
Ja,vil også si takk for hjelpen til mitt samfunnsfagprådjekt!


10.05.2004 10:01

Bra!
0
anbefalinger
Hey ThX for denne sia den hjalp meg en del i Samfunn Prosjekte..  Wink ;-\) koZ meeeeee!!!

liselotte
10.05.2004 21:25

Bra!
0
anbefalinger
takk skal du ha! Det her var mye til hjelp. Vi har så teit et naturfagspprosjekt at jeg holdt på å bli gal....men nå er det i orden...thanks

Ingrid
11.05.2004 16:25

Bra!
0
anbefalinger
Dette var til hjelp i min naturfag oppgave! Takk for det. Godt skrevet, savnet bare kildehenvisning...

Line
13.05.2004 12:49

Bra!
0
anbefalinger
Dette hjelpet meg i samfunnsfage.... TAKK!!!!!!!  Smile :-\)

kristian
02.06.2004 19:46

Bra!
0
anbefalinger
denne siden er nydelig.
nå har jeg lært masse om regnskogen.
dette hjalp meg med min samfunnsfag prøven


09.06.2004 18:04

Bra!
0
anbefalinger
takk for hjelpen i proskjektet mitt!!

Lene
10.06.2004 17:28

Bra!
0
anbefalinger
1000-takk for nødhjelpen til min n&m fremføring!!!

Kristoffer
15.10.2004 09:21

Bra!
0
anbefalinger
TNX!!! Det hadde vært krise om jeg ikke fannt noe om økosystem i utlandet til NM stil!!

roy arne
01.02.2005 10:26

Bra!
0
anbefalinger
herre hjalp mæ i sumfunsfaget skikelig bra

linda
25.04.2005 16:47

Bra!
0
anbefalinger
tus'takk ass. d har vet te stor jelp ass. eg har gikk tips om sia te venan mine ass. d er ei kul sie. =o)


25.04.2005 16:57

Bra!
0
anbefalinger
hakke lest enda men håper det er mye om amazonas her., siden vi har et foredrag og jeg holder ike ut noe mer azzzaaa!!

Linda
08.05.2005 19:07

Bra!
0
anbefalinger
Tusen Takk...d dåkk legge ud på denne siå har jelp mg me mangen åppgaver...


09.06.2005 15:03

Bra!
0
anbefalinger
takk sga du ha ....nå trenge me ikje å jørr marr på prosjekte !!! alt sto jo hr ! ..,takk gud for internettt!!!!!
takk for jelpn!

gine
20.09.2005 16:36

Bra!
0
anbefalinger
denne sida hjalp meg til en nami prosekt i økologi!!! takk for jælpa!!  Wink ;-\)

Espen (skoleslave)
03.02.2006 12:48

Bra!
0
anbefalinger
takker...


08.02.2006 10:49

Bra!
0
anbefalinger
Hei


08.02.2006 10:52

Bra!
0
anbefalinger
Hvor mye skog hogges ned i regnskogen i Brasil egentlig per år?


15.03.2006 09:33

Bra!
0
anbefalinger
TAPER21.03.2006 21:09

Bra!
0
anbefalinger
Takker! Dette hjalp meg med et stor prosjekt Very Happy :-D


20.04.2006 12:42

Bra!
0
anbefalinger
kan dere lage litt mer fakta om barn i regnskogen

simen
26.04.2006 09:50

Bra!
0
anbefalinger
bra nok det her. takk for hjelpen din fis

steven
26.04.2006 09:51

Bra!
0
anbefalinger
very good

Kongsbakken
18.05.2006 15:43

Bra!
0
anbefalinger
Takker og bukker!


23.08.2006 09:51

Bra!
0
anbefalinger
Helååh! driiiiiiiiiiiiiiit braaaaaaaaaaa  Very Happy :-D du ruler assa carina!!! (L)
We just looooooooooove yoooooou  Very Happy :-D Very Happy :-D hehe!!! stå på!! nå sitter vi her å har smf.f hehe.... yndlings faget  Very Happy :-D Kos dokka!!! kleeeeeeeeeeeeeeeeeeem

Vestby jaaah :D
23.08.2006 09:52

Bra!
0
anbefalinger
Ps... denne ruler assa!!! sia da.. sant?? Razz :-P

:-D
03.09.2006 19:47

Bra!
0
anbefalinger
Hei hei...
sikkert bra side, men det skulle hvert bilder her også!!!


20.09.2006 15:45

Bra!
0
anbefalinger
hei! Dete er en fin side til leksene mine

Frøken anonym
21.11.2006 09:04

Bra!
0
anbefalinger
Dette hjalp meg til å finne ut hva jeg skal skrie om i en stil i har på skolen  Smile :-\) Takk skal du ha (:

Rabbit
29.01.2007 22:02

Bra!
0
anbefalinger
Herlig side, dett hjalp meg *_*

:D
30.05.2007 20:43

Bra!
0
anbefalinger
nydelig! har fremlegg i overimorgen om regnskogen. Hjalp utrolig mye Very Happy :-D

TImmy og Jugge
21.01.2008 17:34

Bra!
0
anbefalinger
TUSEN takk for denne dritten. trengte det til den værste opgaven oppgaven vår. nå har til å vinne.

PiJey
28.01.2008 13:52

Bra!
0
anbefalinger
takk for hjelpen ass... aww hater naturfag ass  Razz :-P hilsen fra katta

saltpølsen
04.02.2008 11:51

Bra!
0
anbefalinger
det da mycket hotta, und brå.

tommy yun
04.02.2008 11:52

Bra!
0
anbefalinger
sæd 4-real


17.01.2009 18:50

Bra!
0
anbefalinger
dette var ganske bra stoff .hjalp meg ganske i samf. oppgavene

Kari
07.03.2011 12:46

Bra!
0
anbefalinger
bra oppgave akkurat det jeg trenger

Megmeg
09.11.2011 14:43

Bra!
0
anbefalinger
Tusen takk for hjelp! Har stor prøve i morgen, hvor en del er om regnskogen

somebody once told me
12.12.2017 11:57

Bra!
0
anbefalinger
the world is gonna roll me


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.028 sec - 1 pageviews