Søk i stiler
 

Sosiale medier - bare en tidstyv eller en verdiskaper?


Argumenterende artikkel med sosiale medier som tema.

Karakter: 5+ (norsk, VG1)

Sjanger:ArtikkelLastet opp:01.03.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Sosiale medier
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem."Etter år med oppretting, vedlikehold og gjennomgang av så mange profiler og så mye innhold, og etter å ha deltatt i alle de interessedrevne diskusjonsgruppene, har jeg på en måte fått nok. Faktisk så har jeg fått nok!”

 

Dette er et utdrag fra bloggen til 15 år gamle Stephanie Chow fra San Francisco. Hun skriver at hun har fått nok av de sosiale nettstedene, hun har rett og slett valgt å ”slette seg selv” fra nettet. Da internett fikk sitt gjennombrudd på 90-tallet, tror jeg ikke denne påstanden ville fått full forståelse. I dag derimot, vet vi at dette dreier seg om Internett. Det dreier seg om Facebook. Det dreier seg om Twitter, MySpace og en rekke andre navn på plasser i den skjulte verden bak de mange PC- skjermene. Internett er ikke som det en gang var. ”Sosiale medier”, nettsteder der brukerne selv skaper innholdet, har blitt et fenomen snakket om og brukt ukentlig, daglig, hver time, hvert minutt. Ja, av og til litt for ofte. Jeg tror ikke jeg er alene om å si at Facebook og den slags nettsider er reelle tidstyver. Svært ofte føler man en trang til å ”bare sjekke noe” på internett. Er dette noe vi trenger? Kommer vi alle en dag til å ende opp med å ”slette oss selv” slik som Stephanie Chow, eller har sosiale medier blitt et så viktig kommunikasjonsmiddel i verden at vi nå bare trenger litt tid på å normalisere vårt forhold til det?

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Begrepet ”sosiale medier” har overraskende nok eksistert i over ti år med nettstedet Six Degrees som et av de første sosiale nettstedene i 1997, men det er først i de aller siste årene at nesten alle har skaffet seg en profil, også den eldre generasjonen. Siden 1997 har både Friendster, Linkedln, Facebook, Youtube og Twitter dukket opp på skjermene, og siden blitt der med et ekstremt høyt antall brukere. Bruken bare vokser og vokser. Facebook for eksempel, feiret i juli 2010 over en halv milliard aktive brukere og har nå (februar 2011) , bare et halvt år senere, øket med ytterligere 100 millioner brukere og er oppe i over 600 millioner mennesker som hver dag er inne og sjekker profilen sin.

 

For ti år siden ville man aldri hørt nåtidens kjente uttrykk som for eksempel ”å tvitre”, ”å tagge” eller ”å poste” . Man ville aldri forstått seg på godt voksne mennesker som ofte sitter en hel kveld med PC-en på fanget og skriver ”nå skal det bli deilig med middag” eller ”endelig helg” på nettet slik at alle kan se det. Eller kanskje man leser at kusinen har forlovet seg, og måten hele familien får vite det på er via Facebook ved at kusinen har endret sivilstatusen fra ”i et forhold” til ”forlovet”.

 

De mange voksne som har etablert seg på nettet de siste årene, er ikke noe mindre aktive enn de unge. Tvert om, det viser seg faktisk at de har blitt så begeistret at de til tider oppdaterer og deltar mer enn de unge. Dette resulterer i at foreldres bruk av digitale medier stjeler mye tid som går utover barna. ”Flere barn opplever at foreldre med fleksibel arbeidstid er fraværende når de er hjemme, fordi de er opptatt med å være på internett eller i telefonen. Foreldrene er nære, men fjerne” sier Bungum fra Barnevakten.

 

Etter min oppfatning vil jeg si at elever på skolen til tider befinner seg på samme nivå som de ”fjerne foreldrene”. Læreren står å snakker til tjuefem bærbare PC-er istedenfor tjuefem oppvakte hjerner. Elever er for opptatte med det sosiale på nettet, og sitter bevisst og ikke følger med i timen på grunn av dette.  

 

Sosiale medier blir brukt overalt, ikke bare privat. Både som enkeltperson, selskap og organisasjon ønsker man å nå ut til folket og hovedgrunnen til bruken av de sosiale nettsidene, er jo for å bli bedre kjent med verden rundt seg. Samtalen på nettet er til hjelp når man skal finne ut av hva andre mener, og når en skal finne nye oppdagelser. For eksempel kan en finne ut hva potensielle kunder og samarbeidspartnere mener om tjenester og produkter, og oppdage nyheter på markedet.

 

Opprøret i Egypt, som har vært i nyhetsbildet de siste dagene, er et ubeskrivelig godt bevis på at sosiale medier gjør nytte for seg. Uten den egyptiske internettgenerasjonen ville aldri diktatoren gått av som president. Dette er revolusjonerende og viser hvilke goder de sosiale medier bringer oss. Jeg siterer fra Dagens Næringsliv ”I går kveld seiret demonstrantene, Mubarak går av. Revolusjonen som felte ham, er organisert på Facebook, spredd på Twitter og drevet frem av en markedssjef i Google.”

 

Som nevnt tidligere har sosiale medier eksistert en stund, men det er fortsatt nytt for verdens befolkning. Ingen av oss vet nøyaktig hva det er, eller hva det vil føre til. Internett lever sitt eget liv, og ingen mennesker har overordnet kontroll. Bruken av internett har eksplodert, folk er så begeistret for den nye måten å kommunisere på at de av og til kanskje lar det gå litt for lang tid foran skjermen. Man beveger mindre på kroppen nå enn man gjorde før, og mister av og til konsentrasjonen for andre, muligens viktigere saker. Men personlig mener jeg sosiale medier gjør mer godt enn vondt, og har kommet for å bli. Vi kommer ikke til å slette profilene våre, i alle fall ikke de fleste av oss. Noen av mine venner, samt Stephanie Chow, har gjort det grunnet for mye tidsmas.  Dette er ikke selve nettsiden sin skyld, det er deres overbegeistring. Vi må skjerpe oss! Jeg er sikker på at om ti år igjen kommer bruken av sosiale medier til å være den mest hverdagslige, normale oppskriften på å informere, argumentere og organisere blant folk. Sosiale medier vil hjelpe oss. Sosiale medier vil gi alle en sjanse til å bli hørt, vil gjøre de små store , og de største litt mindre. Sosiale medier vil gjøre verdens sosiale liv en tjeneste. Det har vi allerede sett, og vil se mer til i fremtiden.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Kilder:

Dagens Næringsliv UKE 6, 12/13 februar 2011

 

Internettsider

http://blogg.aftenposten.no/andersen/2010/02/02/sosiale-medier-tidstyv-eller-verdiskaper/ 08.02.11 http://www.glomdalen.no/nyheter/article4647262.ece 08.02.11 http://www.kbnn.no/arena_vaar_2010/2010/mai/hva_er_sosiale_medier_/120

http://forbruker.no/digital/nyheter/data/article1758109.ece 07.02.11

http://sosialemedier.com/09.02.11

http://www.barnevakten.no/article/848 07.02.11

http://www.journalisten.no/video/2775708.02.11

 

Bilder

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSjTfZm3BM1_AV0sdz-tX6yNA9qy8_EKExlQAHQPSNcS9_M1aEk

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUkgUaL8R7fjw2yrrDMeOivPcD2zwPLEFmYwVzD3Ab7vt04soA

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS6XxyWa3CQcZ4ooG9YZ4ynp7iOrvi4860OlRmyaDzqipmjoBMD3A


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Norskeksamen i morgen :(
22.05.2013 23:25

Bra!
15
anbefalinger
Jeg er ikke noe vidunderbarn i norsk, ligger på en stødig femmer, men vil si at denne teksten virker veldig bra. Jeg har fått vite at jeg skal skrive sakprosa på eksamen i morgen og jeg ble veldig glad over å komme over en slik tekst, veldig bra å bruke som mal til både oppbyggning, kildebruk og mye annet. ønsker å takke deg for å legge ut denne Smile :-\)

mahad
05.05.2018 22:27

Bra!
9
anbefalinger
dritt best

Vanessa
17.12.2013 20:59

Bra!
7
anbefalinger
Denne teksten er verkeleg god å ha som inspirasjon! Likte godt den delen der du skreiv om læraren som står og snakkar til datamaskinane, i staden for til elevane. Takkar deg for den, eg og  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews