Søk i stiler
 

WWF kjemper for pandaene


Oppgaven var å skrive en artikkel om et dyr. Det ble panda. Jeg er ikke helt fornøyd med denne, men så får det være.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:02.02.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Dyr
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.I løpet av de siste årene har det blitt utryddet flere og flere dyrearter og plantearter. Mye av dette har menneskene skylden for. En god del av det dyrene er avhengig av og trenger til å overleve bruker vi til våre egne goder. I denne artikkelen skal vi fokusere på den mest populære truende dyrearten som er kjempepanda.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

(Bilde: Hele 99 prosent av pandadietten består av 30 forskjellige typer bambus)

 

Hver time forsvinner tre dyrearter fra jordas overflate. En fjerdedel av alle arter av flora og fauna på planeten vil bli borte i nærmeste fremtid, ifølge World Wildlife Fund (WWF). De siste 25 årene har jordens biologiske mangfold redusert med en tredjedel, og 34 000 arter av planter og dyr har blitt oppført i CITES - konvensjonen om internasjonal handel med sterkt truede arter av ville dyr og planter. Den mest attraktive blant de sjeldne dyrene er Giant Panda, på norsk kjempepanda og det vitenskapelige navnet - Ailuropoda melanoleuca.

 

Disse pandaene må spise opp til 10-38 kilo mat daglig, det vil si at 10-14 timer av døgnet går til spising. For det meste spiser de bambus, av og til planter og en sjelden gang et lite dyr, som mus.

 

Dette er også svært usosiale dyr som foretrekker et ensomt liv, de holder derfor avstand fra hverandre utenom parringstiden. De får opp til 2 barn og barnet holder seg sammen med moren til den er 18 måneder gammel.

 

Denne dyrearten holder på å dø ut fordi Kinas befolkning trenger stor plass, derfor blir store mengder bambusskoger hogget ned for å bygge hus. Pandaene blir også jaktet på for deres unike pels. Det er så klart strengt forbudt og det følger alvorlige konsekvenser med.

 

Kjempepandaene opplevde den største faren på 1970-tallet, det var så få som rundt 100 stykker igjen. Mange organisasjoner som WWF har jobbet hardt for å redde de og de har nå klatret seg opp til å bli 1600 stykker, noe som ble avdekket av kinesiske myndigheter i 2004, etter et fire år langt studium.

 

Pandaene ble vitenskapelig oppdaget i 1869, men det har tidligere blitt funnet skriftlige kilder fra Zhou-dynastiets fra år 1027-771 f.Kr.

 

Det er bare i Sørvestlige deler av Kinas bambusskoger en kan komme over en kjempepanda. De lever hele 1200-3500 meter over havet. I Minshan-fjellene sørvest i Kina bor nesten halvparten av alle ville pandaene i verden. Rundt 700 stykker lever i de fjellene.

 

For et år siden startet WFF et prosjekt for å redde leveområdene til pandaene. Dette prosjektet kostet 40 millioner yüan (33,25 millioner NOK). Pengene ble brukt på beskyttelsestiltak av områder som dekker de fire fjellkjedene i provinsene Sichuan, Gansu og Shanxi.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

(Panda er symbolet på truede arter, og har vært symbolet til organisasjonen WWF siden 1961)

 

I 2006 ble det opprettet store nye verneområder som bestod av hele 1,6 millioner hektar. De ble skapt for at det skulle bli lettere for pandaene å skaffe mat og partnere som de kan få barn med.

 

Det er viktig at vi tar godt vare på de pandaene vi har igjen. Jeg håper og tror at de skal klare å bli enda flere. Det har tross alt økt 40 prosent på de siste 40 årene. Det er også veldig viktig at det blir skapt flere organisasjoner som WFF som ønsker å kjempe for de. Hvis vi mennesker ikke skjerper oss med å ta mere vare på naturen vil det bli mange flere dyrearter i fare.

 

Kilder:
http://www.wwf.no/pandaklubb2/naturen_na/panda_.cfm
http://www.wwf.no/pandaklubb2/dyreleksikon/kjempepanda/
http://no.radio86.com/nyheter/2395/kjempepandaen-trenger-fortsatt-hjelp-wwf-traar-stoettende-til
http://no.wikipedia.org/wiki/Panda
http://www.adressa.no/nyheter/utenriks/article1359235.ece
http://www.wwf.no/bibliotek/wwf_naturfakta/trope/panda/
http://clubs.ya.ru/4611686018427396025/replies.xml?item_no=5
http://www.forskning.no/artikler/2004/juni/1087212071.24
http://www.digoo.info/miljo/2010/09/Hva-er-Flora-og-fauna.html
http://elena20059.narod.ru/index.html
http://www.zooall.info/endangered_animals.html
http://www.nrk.no/magasin/natur/1.6930353?index=3#image-gallery-content
http://www.bbc.co.uk/nature/life/Giant_Panda
http://www.kaerbyskolen.dk/klasserne/lenaskl/truededyr/panda.htm
http://www.great.no/panda-symbolet-paa-truede-arter.536159-75588.html

Bilde 1: http://www.flickr.com/photos/lamkevin/328760291/
Bilde 2: http://kbsnaturfoto.blogspot.com/2010/09/wwf-verdens-naturfond.html


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews