Søk i stiler
 

Loddekurs - Parallellkobling av to motstandere


Rapport fra loddekurs på 9. trinn. Rapporten inneholder hensikt, utstyr, hypotese, fremgangsmåte, resultat og konklusjon.
Sjanger:RapportLastet opp:20.12.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Dato: 16.12.10

Deltakere (samarbeidspartnere): Sondre Aasen og Oneeb Tanveer    

 

Hensikt: Å finne ut hvordan en elektrisk krets virker med to motstandere, når lysdioden lyser sterkest i en parallellkobling av to motstandere, samt lære å lodde en elektrisk krets.

 

Utstyr: Stålstreng(elektrisk leder), spikere x6, batteri(4,5 V), bryter, treplate, motstandere x2, lysdiode, tinn(grunnstoff), loddebolt, (binders), hammer, tang og mobiltelefon med kamera(Sony Ericsson W890i)

 

Hypotese: Når resistanser(motstandere) parallellkoples deler de spenningen og får hver sin strøm slik at ledningsevnene kan adderes. Hvis bryteren er på går spenningen gjennom begge resistansene, og dermed vil lysdioden lyse svakere.

 

Framgangsmåte: Vi begynte med å spikre fast alle seks spikrene(i rektangelform) på treplaten. Deretter rullet vi stålstrengen rundt hver spiker slik det er vist på bilde under. Vi klippet strengen med en tang, etter hvor de forskjellige komponentene skulle være. Etter å ha klippet, smeltet vi tinn med loddebolt slik at strengen hold seg inntil med spikrene(start med å varme spikeren for at tinnet skal henge fast). Deretter koblet vi inn komponentene som var batteri, to motstandere(parallelt), bryter og lysdiode (se bildet 2). Til slutt observerte vi, og tok bilder med mobiltelefonene.  

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Bilde 1: Bildet til venstre viser kretsen Sondre laget.

 

Resultat: Vi fikk lysdioden til å lyse. Men på grunn av feilplassering av bryteren fikk vi ikke spenningen til å gå gjennom begge resistansene. Dermed lyste heller ikke dioden svakere ved å trykke på bryteren.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Bilde 2: Bryteren på dette bildet er egentlig feilplassert, noe som gjør at denne kretsen ikke hadde støtten inn under hypotesen.

   

Konklusjon: Vi fikk lagd en elektrisk krets med flere komponenter. Når bryteren er i ”på-stilling” vil lysstyrken på dioden være svakere på grunn av at de to resistansene deler på spenningen og får hver sin strøm. Ved bryteren i ”av-stilling” vil lysdioden da lyse sterkere. Dette støtter oppunder hypotesen.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews