Søk i stiler
 

Arven etter Stalin


Interessant innfallsvinkel om Josef Stalin og hans status i dagens Russland.
Sjanger:LeserinnleggLastet opp:12.12.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Russisk historie
Historiske personer
Kommunisme
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Stalin overtok et land med ploger og etterlot seg et et imperium med atomvåpen. En tredjedel av alle russere mener at Stalin var en stor krigsleder. 1 av 6 mente at han var den største herskeren landet noensinne har sett maken til. Stalin var 7 ganger så populær som Jeltsin.

 

Stalin var en mer skremmende historisk person enn det Hitler. Og det er ikke fordi han drepte flere folk. Det er fordi Stalin ikke var noe engangstilfelle slik som Hitler var. Stalin brøt ikke frem fra ingensteds. Han var en del av av en historisk tradisjon med makt gjennom terror. Stalin finslipte denne tradisjonen som kan dukke opp igjen. Det er hans spøkelse og ikke Hitler sitt som vi bør være redd for.

 

Praier man en drosje i Berlin i dag vil man ikke se at sjåføren har hengt opp et bilde av Hitler i drosjen. Hitlers fødested er ikke en helligdom. Det blir ikke lagt friske blomster på hans gravsted hver dag. Hitler blir ikke hyllet som en stor helt av ledende tyske politikere. Hitlers gamle parti fikk ikke over 40% av stemmene ved det siste valget. Men dette gjelder for Stalin i dagens Russland.

 

Tallene på hvor mange som ble drept i SSSR mellom 1917 og 1953 er høyst usikre. Alt mellom 25 og 85 millioner er blitt anslått. Likevel nyter Stalin fremdeles stor popularitet. Statuen av ham er kanskje tatt ned og gatenavnene er nok endret. Men det var ingen Nürnberg-rettssak som det var i Tyskland. Det var ingen Sannhetskommisjon som det var i Sør-Afrika etter Apartheid-systemet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

AdamLunnanAas
28.09.2017 10:26

Bra!
22
anbefalinger
Tulling!
Stalin var en av de beste lederne noensinne til å eksistere, kanskje han gjorde noen feil, men hvem er perfekt nå til dags? Stalin gjorde landet sitt til en atommakt, han fikk Nobels-fredspris to ganger, hva er det som feiler deg? tulling, ass

heisand
06.09.2012 19:48

Bra!
6
anbefalinger
Stalin ledet ikke USSR eller RSFSR til 1923 da Lenin dødde, En liten feil eg fant. men resten er bra  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews