Søk i stiler
 

Islam og kristendommen


I denne oppgaven har jeg tatt for meg to religioner, islam og kristendommen. De to religionene skulle jeg sammenligne.

Skrevet i 8. klasse i RLE.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:05.12.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Islam
Kristendom
Verktøy:UtskriftI denne oppgaven skal jeg sammeligne religionene kristendommen og islam.

 

Bygninger

Kristendommen og islam har forskjellige typer gudshus. I kristendommen er en kirke med et kirkespir et typisk eksempel på et slikt gudshus, men det finnes også mange andre kirkbygninger som ikke er så lett gjenkjennelig. I islam er det moskèen som er gudshuset. Moskèene er kjent for sine fantastiske kupler som er dekorert med kalligrafi. En av verdens mest kjente moskèer heter Sultanahmet Cami, eller på norsk: Den blå moskèen.

 

Palasset Alhambra er en kjent bygning innenfor islamsk kultur. Alhambra betyr den røde borgen og ligger i Spania. Alhambra ble bygget på midten av 1300 tallet.

Peterskirken er en utrolig kjent bygning innfor kristen kultur. Peterskirken ligger i Roma og er en av verdens største kirker.

 

Forsamling

En kristen forsamling kalles en menighet. De fleste slike menigheter ledes av en prest. Kristne kommer sammen i menighetene for å takke og be, synge sanger, høre presten tale og få et møte med Gud. I moskeen samles muslimer for å be sin tidebønn, inntil 5 ganger om dagen og i alt 17 gjentagelser av «salah». Salah må man be på arabisk. Arabisk lærer man som regel i mokèen. I moskeene er det også en bønneleder. Dette kalles imam.

 

Avbildning

I koranen står det at det ikke er lov til å avbilde Allah. Det er fordi Allah mener at mennesket ikke kan forstå Allah og at menneskene vil få et feil bilde av han. I kristendommen er det heller ikke lov til å avbilde Gud, men siden Jesus kom til jorden så er det lov å avbilde Jesus.

 

Kvinner

I islam er kvinnens posisjon mindre viktig enn en manns, mens i kristendommen er de mer likestilte. Det er fordi Bibelen og Koranen uttaler seg forskjellig om kvinnens posisjon.

 

Høytider

Muslimene er også pliktet til å faste i måneden Ramadan. De får bare lov til å spise før soloppgang og etter solnedgang (spesielle regler gjelder for land langt mot nord eller langt mot sør). Denne måneden avsluttes med Id. Dette er en fest hvor mange muslimer samles med gaver og masse god mat. I kristendommen er jul er en viktig tradisjon. Da feirer de kristne Jesu fødsel. Det blir feiret med masse gaver og god mat.

 

Plikter og gjerninger

Islam kan være en veldig krevende religion i motsetning til kristendommen. Det er fordi muslimene er pliktet til å leve etter de fem søylene. Det vil si at en muslim må si trosbeskjennelsen hver dag, be fem ganger daglig på bestemte tidspunkter, dra på pilegrim reise til Mekka, et felles ansvar på å ta vare på hverandre og faste en hel måned hvert år. I kristendommen er det mer fritt, det er i utgangspunktet ingen spesielle gjerninger en kristen må gjøre. Kristne er likevel oppfordret til å etterfølge Jesus, altså leve livet på samme måte som Jesus. Dette er en umulig oppfordring å oppfylle for kristne, noe som gjør at heller ikke det å være kristen kan sies å være enkelt.

 

Grunnleggende trossannheter

En muslim kan aldri være helt sikker på bli frelst, med et unntak: Hvis en muslim dør i hellig krig – jihad – dvs. å dø i en kamp mot islams fiender. Det er den eneste måten en muslim kan garantere adgang til paradis:

 

La dem kjempe for Allahs sak, de som vil selge livet her for de kommende. Og den som kjemper for Allahs sak, vil vi gi en stor belønning til, enten han seirer eller blir drept.

SURE 4:74

 

I kristendommen frelste Jesus de kristne ved å dø på korset. Da han døde på korset «betalte» han billetten til paradis.

 

[...] Vi skal få rettferdigheten tilregnet når vi tror på ham som reiste Jesus, vår Herre, opp fra de døde, han som ble overgitt til døden for våre synder og oppreist for at vi skulle bli rettferdige for Gud.

ROM 4:24-4:25

 

Tenkning

I islam tenker muslimene at de må leve etter de fem søylene, og det kan jo være krevenede. I kristendommen tenker de kristne at de må forkynne evangeliet noe som også kan være krevende.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ahmed ali
02.05.2018 10:40

Bra!
14
anbefalinger
kvinner er mindre verdt enn menn.

Professor Per
03.04.2016 14:55

Bra!
13
anbefalinger
Godt skrevet oppgave! Hvilke kilder brukte du når du skrev oppgaven?

;)
12.12.2016 21:51

Bra!
3
anbefalinger
Det du skrev om kvinner i islam er feil.

Overlege Kari
03.04.2016 15:51

Bra!
2
anbefalinger
Hei! Dette var mykje god info, pass på skrivefeil og og enkelte faktafeil, husk å referere til kilder og opphavsrett.

?
05.05.2017 08:47

Bra!
2
anbefalinger
`det du skrev om kvinner i islam og kristendom er feil. kvinner har ikke noe mindre makt i islam, men det er folk som mistolker Koranen som tror det. slik som du og andre muslimer, mest menn som tror det.

Ami
22.05.2017 19:36

Bra!
2
anbefalinger
en del feil informasjon her, husk å referer til kilder og bruk troverdig kilder istedenfor det du har ''hørt''.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews