Søk i stiler
 

Matt 18.20 (1967 )


Analyse av novellen Matt 18.20 skrevet av Tor Åge Bringsværds
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:13.10.2001
Språkform:BokmålForfatter:
Tema:Matt 18.20
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookTemaet i Tor Åge Bringsværds novelle "Matt. 18.20" er hvordan kristne ville taklet at Kristus kom tilbake til jorden som neger. Selve tittelen på novellen er et bibelsitat som er gjengitt i selve novellen. Sitatet lyder som følger; "For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt i blant dem".

Denne novellen foregår en varm sommerdag, det er ukjent hvor. Kirke forsamlingen blir plutselig vekket av at døren slår opp. Kirketjeneren forventer at det skal være enda flere dåpsfolk som har bestemt seg for å ta en tur, og blir derfor veldig overrasket da han ser en kullsvart, neger i dør åpningen. Kirketjeneren ”hveser” ondskapsfullt til negeren: "Vet du ikke at dette er en kirke for hvite?" Den svarte mannen sier ikke et ord, han bare står der og ser tankeløst ut i rommet, Uansett hva folk sier eller gjør mot han så bare står han der og ser tomt ut i rommet, han mottar til og med et slag i ansiktet. Til slutt må kirketjeneren tilkalle hjelp fra to menn for å få skjøvet han ut av kirken. Folk går så etter negeren, for å gi han en skikkelig omgang juling. Negeren har nå fått tårer i øynene, men ingen av de tilstedeværende viser noe sympati av den grunn. Politiet dukker brått opp, tar vist et slags judogrep på ham og drar han mot og inn i en politibil. I retten senere blir han dømt for gudsbespottelse, og dømt til døden av en enstemmig jury.


I mesteparten av novellen er det en autoral, referende synsvinkel. Vi ser historien i tredjeperson, populært kalt som "en flue på veggen". Forfatteren ser alt som skjer og viderefører dette til leseren ved å bruke handlingsreferat og replikker. Handlingen blir fortalt i kronologisk rekkefølge, og novellen begynner rett i handlingen, uten noen særlig innledning. Det andre avsnittet inneholder noen trekk som kanskje kan kalles innledning, og presentasjon (sitat: "Det var en varm dag og en lang preken. Presten var ung og likte å høre sin egen stemme."), så kan vi nok si at denne novellen tar bruk av innledningstypen som kalles "in medias res", dvs. at man blir kastet rett inn i handlingen. Et unntak fra kronologien er imidlertid helt i slutten av teksten, da bøddelen som ser tilbake på episoden. Bøddelen forteller sin kone at negeren hadde et dypt sår i hver håndflate, sitat; "Som om noen hadde moret seg med å drive nagler gjennom dem. Stakkars jævel." Når jeg leste dette tenkte jeg at det måtte ha vært Jesus som hadde kommet tilbake til jorden. Når en slik type gjenfortelling er inkludert i en novelle, kaller vi den retrospektiv. Novellen starter rolig, men negeren provoserer folkemassene på en slik måte at handlingen blir bygget opp mot et klimaks. Høydepunktet er vel da kirketjeneren og hans medarbeidere kaster "Jesus" ut av kirken. Novellens overraskende vendepunkt er da bøddelen snakker med konen sin etter henrettelsen. Denne konversasjonen gjør at det går opp for leseren hvem det egentlig var som kom til kirken den dagen, og novellens slutt er slik som de fleste noveller slutter, overraskende.

Personene i "Matt. 18.20" er ikke følelsesmessig skildret, snarere tvert imot. Overfladiske skikkelser er involvert, spesielt kirketjeneren og folkene som skjeller ut "Jesus". Det virker som de ikke har noen som helst baktanker med det de gjør. Ingen av skikkelsene endrer holdninger eller identitet under novellens gang. Miljøet er derimot rikt skildret.
Vi får vite hvordan været er, hvem som har øyekontakt med hvem ("Øynene flakket ikke, det søkte. En etter en møtte de blikket hans, en etter en vendte de seg bort. Så møtte presten øynene hans, og det ble stille i kirken."). Novellens tittel, "Matt. 18.20" og sitatet fra samme bibelsted som forekommer tidlig i novellen er frampek på at noe kommer til å skje. Bibelsitatet omhandler det faktum at Jesus er der folk er samlet i "hans navn", og hvor er vel et bedre plass for det enn en kirke?
Novellen er hentet fra novellesamlingen "Rundt solen i ring" fra 1967, og tatt i betraktning tidspunkt den ble skrevet på er det lett å skjønne hvorfor Bringsværd har skrevet denne novellen. 50- og 60-tallet var tiår der rasisme enda forekom, og Bringsværd vil her behandle den interessante situasjon om hvordan kirkens menn ville taklet det om Jesus hadde returnert som en neger. Hvis personen som plutselig dukket opp i kirken den dagen hadde vært hvit, hadde kanskje personene i kirken fått større mistanke om at det var virkelig Jesus Kristus som hadde gjenoppstått.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

THE BEAST
24.02.2014 13:53

Bra!
56
anbefalinger
Meget bra, hjalp meg masse når jeg fikk i oppgave å analysere denne novellen, det var jo bare Ctrl+C, Ctrl+V så fikk jeg sterk 6er

person med lang
24.02.2014 14:00

Bra!
10
anbefalinger
Denne analyseringen var flott, kjempe i form, det er det beste jeg har lest, det er det GALESTE jeg har sett!!!
Jeg har lang sån der da altså

Jan
16.12.2013 09:54

Bra!
9
anbefalinger
Denne tolkningen sugde. Jeg hater deg  Sad :-\((

Stjeærna ;)
10.10.2014 13:26

Bra!
3
anbefalinger
Tissanal-yse  Razz :-P

Alfred the great
22.02.2017 08:59

Bra!
2
anbefalinger
A1
Hei Sara, veldig bra du har startet å blogge! Men det er et par ting som du burde fikse på, jeg skal bare nevne alle her også si hva du kan gjøre for å fikse det. Bildet som er øverst er strukket ut og er skikkelig oppskalert og pikselert. Så hvis du vil fikse dette kan du gå it et redigerings program å endre pikseloppløsningen. Men jeg foreslår at du tar et nytt bilde som ikke er så uklart. Så har du selve layouten som er veldig enkel, men litt for kjedelig. Du kunne godt a valgt mer farger og mer bilder, men ikke for mye farger og bilder heller for da blir det for rotete.

Når det gjelder skrivemåten din så syns jeg du bruker altfor mye smilefjes og hjerter og det er altfor mye informasjon som blir sprengt i fjeset ditt når du starter å lese. I teksten din har du nevnt læreren din med navn og jeg regner med du ikke har fått samtykke av henne til å legge ut dette. Du skjønner det er faktisk brudd på menneskerettighetene å legge ut privat informasjon om noen på internett. Dessuten så er det ikke noe pent å snakke stygt om andre på internett. \"Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse, eller for angrep på ære og anseelse. Enhver har rett til lovens beskyttelse mot slik innblanding eller slike angrep\" (hentet på; https://www.datatilsynet.no/personvern/)

Jeg ser helder ingen kilder til bilde eller hvor du har funnet informasjonen, dette er også noe du kunne jobbet med så vi leserne kunne finne it enda mer om et tema en det vi får lese hos deg og for å holde opphavsrett-loven. \"Opphavsrett er eneretten som skaperen av et litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk verk får til å fremstille eksemplarer av det og ved å gjøre det tilgjengelig for allmennheten. Opphavsrett reguleres i Norge av åndsverkloven.\" (Hentet fra; https://no.m.wikipedia.org/wiki/Opphavsrett)

A2

- Sulten for makt, makt er noe det enkle mennesket bare må ha. Men de som kommer til mer makt enn det de klarer, faller. De som fortsetter å gripe etter makt etter ens eget fall, har ikke lært livets lekse.

B3
Løøøøøp! Jeg reiste meg opp og tenkte, var det noen som ropte? Det er helt stille, det eneste jeg kan høre er min egen pust, tung, dyp, sliten.. Jeg gikk mot det jeg trodde var utgangen og klatret opp stigen, jeg tror jeg var i en kloakk men var ikke helt sikker. Det føltes ut som om jeg hadde sovet i flere timer og at jeg akkurat våkna fra en forferdelig drøm. Jeg må komme meg hjem til datteren min, jeg vil ikke rote meg opp i noe igjen. Jeg vil ikke tilbake til det forferdelige stedet jeg akkurat slapp ut fra. Jeg vil oppdra datteren min, jeg vil være med henne helt til jeg ikke kan. Men jeg trenger penger, hvis ikke så kommer ikke noen av de planene til å gå i oppfyllelse.

Jeg drar til min venn pablo for å finne ut hvordan vi skulle få tak i så mye penger som jeg trenger. Å tro meg det er mye. Pablo og jeg har vært venner siden ungdomsskolen men etter jeg dro til fengsel så mistet vi kontakten en liten stund.

Jeg kjører mot Pablo sitt hus, det er et forferdelig stygt hus med flekkete brun maling og vond lukt. Jeg stoppet foran huset hans og satt inne i bilen en god stund før jeg samlet sammen motet til å gå inn. Jeg går sakte mot døra og banker på, ingen svarer og jeg blir bekymret. Jeg vrir sakte på håndtaket for å ikke lage noe lyd, men så hører jeg knirking på andre siden av døra. Jeg stoppet umiddelbart, og snudde meg rundt. Jeg gikk et par skritt tilbake for å ta løpe fart inn, jeg pustet sakte inn, og ut. Så løpte jeg alt jeg kunne med skuldra først, og alt jeg hørte var \"surprise!\". Deretter tenkte jeg bare, faen. Jeg gjorde det igjen.


Jeg og Pablo bestemte oss for å planlegge morgendagen etter festen, det var en gammel rik mann som hadde en safe. Vi bestemte oss for å bryte oss inn stjele hva enn som var i safen og leve livet lykkelig med datteren min. Pablo hadde ringt fetteren hans Juan som skulle hjelpe oss, han skulle slå av sikkerhets systemet sånn at jeg kunne komme meg til safen.

Det var nå kveld, men det er noe merkelig. Luften er så lett, kald. Jeg hadde en dårlig følelse når det gjaldt dette. Men jeg bestemte meg for å prøve uansett, det var en kant på veggene i huset som delte etasjene. Jeg klatret opp på den for å se om det var noen vinduer åpne så jeg slapp å ødelegge noe. Jeg ringer til Juan og spør om sikkerhets systemene er slått av.

Bare et par sekunder til nå... Der har vi det! Ropte Juan i glede.
Ok takk, ser deg med hva enn som er inne i den safen.

Safen hadde en fingerskanner så jeg måtte finne noe han brukte ofte og finne stearin. Jeg fant først stearinen så et glass som ikke hadde blitt vasket. Og smeltet stearin oppå for å få fingeravtrykket på stearinen. Jeg gikk ned til safen igjen og åpnet den, det var enda en dør bak den... Lagd av samme stål som Titanic i 1913, så kom jeg på at det stålet tåler nesten ikke noe kulde. Jeg fant en hageslange så flytende nitrogen som de hadde i vanen. Drillet et lite hull i døra siden den var flere lag, satte inn hageslangen med litt flytende nitrogen og gikk bak veggen.

Jeg hørte en stort smell og gikk fram igjen, der var døra sprengt opp av vann og nitrogen. Jeg gikk inn i safen og det var ingenting der, bare noen glass med marmelade og ett kamera som filmet. Så noen lurte oss til å bryte oss inn. Jeg hørte en stemme over høyttaleren si; nå tok vi deg endelig igjen. Du skal rett tilbake til St. Quintin fengsel.
Justin Bieber
27.05.2014 23:40

Bra!
0
anbefalinger
Her var det mye orddelingsfeil.

moren din
02.02.2018 19:07

Bra!
0
anbefalinger
OKEI WOW TAKK FOR HJELPEN DU ER EN LIVREDDER, HVIS JEG IKKE FÅR BRA KARAKTER KOMMER JEG TILBAKE OG BANKER DEG


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews