Søk i stiler
 

Tine melk


Analyse av reklame for Tine melk.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:02.11.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Reklame
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Avsenderen av plakaten er Tine, og det reklameres for Tine Melk. Målgruppen er nordmenn, men det henvendes seg muligens spesielt til eldre for å forstå budskapet, og det humoristiske bildet som har en dobbeltsidig betydning.

 

Når man først ser reklamen vekker den absolutt interessen, det kan virke som bilde er kjedelig og ensformig. Men det er et godt tatt bilde, som man vil med en gang finne mer ut av.

 

Det tar ikke lang tid før man oppdager Tine symbolet, som er lett gjenkjennelig for nordmenn.

 

Først da oppdager man at det du først trodde var et fjelllandskap i vinterstid egentlig er en flokk med kyr, jeg tror at assosiasjonene man får via Tine symbolet er det essensielt for å en fullstendig forståelse av reklamen.

 

Det visuelle utrykket er lystbetont, det som fremstilles er et nærbilde av flere kyr hvor ryggene er i fokus. De få fargene som er brukt er jordfarger som gjør bildet harmonisk. Fargene er duse, men det er godt skyggelagt som gir et  kraftigere uttrykk. Kyrne er svarte med spredte uregulære hvite flekker, i bakgrunnen ser man lyse skyer/damp med relativ blå himmel som gir et oppstemt inntrykk av bildet.

 

Samarbeidet mellom tekst og bilde fungerer bra, bildet er kanskje i overkant dominerende i forhold til teksten, men dette er sikkert intendert for å fremheve bildet ekstra. Uten overskriften ville ikke det tvetydige betydningen av selve bildet fremkomme automatisk hos mottaker.

 

Jeg tror at tolkningen av reklamen foregår i tre deler, ved første øyekast ser man det konkrete i reklamen som man først tror er typisk norsk landskap. Trinn to er den tilrettelagte mistolkningen som kanskje skaper en «a-ha» følelse hos mottakeren når han får øye på Tine symbolet.

 

Tine har lenge hatt melkemonopolet i Norge, og uten denne kjennskapen vil man mest sannsynlig ikke få den automatiske assosiasjonen man får som en nordmann når man ser Tine merket.

 

Trinn tre er å forstå sammenhengen mellom tekst og bilde, og det er denne delen som er hovedpunktet i reklamen.

 

Påstanden: «Har norsk natur noe å si for hvordan melka smaker?» tolker man kanskje med at Tine har kyr som er «frittgående». Og man vet at norsk natur er sunn å vandre i, det man forbinder norsk natur er: klar luft,friskt gress og variert landskap, det må jo være bra for kyr og melk, tenker man kanskje. Noe som kanskje er hovedbudskapet til reklamen.

Den viktigste delen av teksten er fremhevet i halvfet skrift, det er egentlig kun dette som er viktig for å forstå budskapet og siden disse uthevede delene er veldig godt oppsummert, resten er overflødig og gjentakende og man er fristet til å skumlese den.

 

Hovedhensikten med annonsen er å påvirke folk til å kjøpe Tine Melk, men dette er ikke en tradisjonell reklame hvor man skryter produktet hemningløst i skyene.

 

Ved siden av Tine logoen er det f.eks. En liten påskrift som sier: «kanskje verdens beste melk» det er kanskje en litt drøy påstand, men på grunn av reklamens seriøsitet får man ingen resolutte innvendinger. Argumentene for produktet er saklige og gjennomtenkte, som gir et positiv og troverdig inntrykk av reklamen.

 

Det jeg synes fungerer best på reklamen må være bildets dobbeltbetydning det er en smule humoristisk uten å overdrive, men det har også en hensikt som gjør at annonsen beholder sin legitimitet . Selve bildet er rent estetisk sett flott å se på, men jeg syns det mangler noe som stjeler oppmerksomheten din som f.eks. sterke farger. Men når du først får øye på denne reklamen tror jeg den vil være langt mer troverdig enn noen annen overfladisk annonse som kanskje fokuserer på blikkfang.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


28.04.2013 19:25

Bra!
24
anbefalinger
Hei! først vil jeg si veldig bra skrevet, men lurte på om du kan legge ut det bilde du har analysetr?  Smile :-\)

random
31.05.2014 21:44

Bra!
8
anbefalinger
Hei, jeg lurer også på om du kan legge ut det bildet du har analysert?

random
31.05.2014 21:53

Bra!
7
anbefalinger
Hei, jeg lurer også på om du kan legge ut det bildet du har analysert?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews