Søk i stiler
 

L av Erland Loe


Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:24.07.2001
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:L
Erlend Loe
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookErlend Loe, født i 1969 i Trondheim, bosatt i Oslo. Erlend Loe debuterte med romanen ”Tatt av kvinnen” i 1993, men fikk sitt store gjennombrudd med ”Naiv. Super” i 1996. Han har også skrevet de populære barnebøkene om truckføreren Kurt. Erlend Loe er også utdannet manuskriptforfatter fra den Danske Filmskole i København.
Den populære filmen ”Detektor” (2000) var skrevet av Erlend Loe og er også hans siste verk. Han har spilt teater og arbeidet med film og video, lagd småfilmer og musikkvideo. Var en stund anmelder i Arbeideravisa, jobbet på psykiatrisk sykehus og vært lærervikar. Ble i 1997 tildelt Cappelenprisen.
”L” ble utgitt i 1999 av J.W.Cappelens forlag AS. Han har kalt boken L. ”Den samme L`en som er bak på biler som øvelseskjører, betyr Learner – under opplæring.” Dette sa Erlend Loe selv.

Hovedpersonene i boken; Erlend Loe som forteller, Even Loe (lillebror), Kim, Martin, Yngve (kortfilmmaker), Egil og Roar (kokk på turen). Disse syv relativt unge menneskene er dem det egentlig handler mest om i boken. Hver og en av dem har hver sin forskjellige og meget tydelige personlighet. Alle personene er ikke like mye med i boka, enkelte kommer tidligere inn i boka enn andre. Erlend som forteller er med i hele boka og treffer på eller forteller etter hvert om de forskjellige personene.


Handlingene i boka er fortalt over flere måneder og vi merker tidlig i boka at dette ikke er noen gammel fortelling, men noe som nylig har skjedd. Boken starter i Norge, nærmere bestemt i Trondheim, men etter hvert flytter hendelsene seg over til Stillehavsøya Manuae der mesteparten av boken blir fortalt.

Litt om handlingene i boken. Hovedpersonen, Erlend, føler at han ikke har gjort nok, eller ”bygd” noe for samfunnet. Så han brenner etter å sette Norge på kartet slik store og sterke nordmenn har gjort før ham.
En vinterformiddag går han på skøyter på Lianvannet i Trondheimsmarka. Med vinden i ryggen glir skøytene av seg selv over isen. Erlend tenker på Thor Heyerdahl, verdens mest berømte nålevende nordmann. Han får plutselig en idé; kanskje urbefolkningen fra Sør-Amerika lot seg drive med vinden over isen til de Polynesiske øyene? Erlend bestemmer seg for å sette i gang en ekspedisjon til Stillehavsøyene for å lete etter bevis og han er klar over at Thor Heyerdahls teori kan bli satt på en alvorlig prøve.
Problemet blir finansieringen og å sette sammen et mannskap som tror på teorien og er villige til å bli med på Erlends premisser. Han får med seg lillebroren Even og fem andre gutter som til sammen har kunnskaper på en bred faglig linje. På kreativt vis får Erlend sjarmert en næringslivsleder til å sponse turen, og guttene er klare for Stillehavsøya Manuae, 50 år etter Kon- Tiki-ferden. Erlend skildrer guttenes liv på den øde øya som en slags dagbok, fra dag til dag og bål til bål.

Det er litt vanskelig å finne noe budskap og tema i denne boka. Men om det er noe budskap kan det være at Loe viser at om du har en god idé på hjertet, så få den ut og gjør noe med den. Tema: Boken handler om en vanlig person som lager en teori. Han bruker mye energi og krefter får å bevise teorien sin, men gir etter hvert opp.
Jeg synes boken var veldig god. Erlend Loe skriver et lett og forståelig språk. Og det var morsommere og lese siden det med jevne mellomrom var morsomme punkter og ellers underholdene tekst. Loe tar opp dagligdagse tanker og hendelser og former dem om til no morsomt eller interessant. Når du leser boka får du tanker du ikke har hatt før, og nye synsvinkler på ting du ikke pleier å tenke på.

Og: Jeg leste på Internett at Erlend Loe og vennene hans faktisk reiste ned på Manuae. Der de lå i telt og rapporterte inn til Dagbladet hver dag. I Dagbladet (1998) stod det:

”Forfatter Erlend Loe (28) har tatt med seg en bror og fem kompiser til Cook Islands i Stillehavet. De skal bo der i fem uker. Det skal det bli bok av.

Jeg ble litt i tvil da jeg så dette, men det er tydelig at turen virkelig fant sted. Og det gjør det hele enda mer interessant synes jeg.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

espen
20.11.2006 19:53

Bra!
5
anbefalinger
handlingene har ikke tatt sted. Han har vært på Manuae, ja, men denne ekspedisjonen med dens hensikt har aldri funnet sted. Dette har Loe selv sagt!


19.04.2004 14:26

Bra!
1
anbefalinger
Har lest L. Var i tvil de 20 første sidenen om det var sant det han skrev om, men etterhvert skjønte jeg at det var det. Dette er en spseiell og særpreget bok, men mye humor, litt alvor og mye "tull". Nå er det min oppgave og skrive et foredrag om denne boka. Blir spennende. he he Smile :-\)

Niva
26.03.2006 20:40

Bra!
1
anbefalinger
Jeg har kommet til side 70, å synes boka er skuffende. Jeg har ikke noe ønske om å lese om KonTiki dritt! Faan så skuffa!!!!!!!!!!!11

newsman
16.12.2009 20:00

Bra!
1
anbefalinger
Boka er et mesterverk, og havner garantert på en topp fem av mine yndlingsbøker. Morsomt med bildene og litt uortodokse skrivemetoder. Liker man denne boken anbefales boka "doppler" sterkt, som også er skrevet av Erlend Loe.
Bra handlingsreferat, men jeg er ikke enig i budskap og tema. Et av de største temaene i boka er jo oppnåelse, og budskapet ditt er jo litt snudd på hue... siden ekspedisjonen feiler. Føler at moralen i boken er verden ikke er helt som den ser ut som, og at tilslutt er ikke alt et eneste stort gruppe arbeid. Vi er som små øyer, som loe beskriver det selv mot slutten av boka

trine
13.05.2005 12:03

Bra!
0
anbefalinger
hadde også tvil i begynnelsen av boka, men etter en stund fant jeg ut at boka var fantastisk bra om ikke morsom!

G
17.01.2006 17:41

Bra!
0
anbefalinger
Det er jo bilder i boka som dokumenterer at turen faktisk fant sted, så jeg skjønner ikke helt hvorfor dere tvilte sånn på dette.  Very Happy :-D

th
27.02.2006 15:24

Bra!
0
anbefalinger
man skjønner jo at turen faktisk har funnet sted på grunn av bildene midt i boka! jeg synes boka var morsom, men det var vanskelig til tider å henge med for det ble litt mye. jeg synes det var en veldig morsom bok men det var veldig vanskelig å skrive referat fra den i og med at det er så mye som skjer hele tiden.

to m
30.05.2006 23:41

Bra!
0
anbefalinger
hvis dere kjøper boken nå så vil se bildene der han og kompisene hans er på øya har selv ikke lest boken men gleder meg over å lese den. mener at Loe skriver gode bøker for alle allder........

espen
20.11.2006 19:45

Bra!
0
anbefalinger
handlingene har ikke tatt sted. Han har vært på Manuae, ja, men denne ekspedisjonen med dens hensikt har aldri funnet sted. Dette har Loe selv sagt!

Maria
06.10.2008 17:09

Bra!
0
anbefalinger
Var ikke så veldig imponert over boka. Jeg fikk ikke helt med meg ironien og naiviteten, så jeg følte hele tiden at dette var en gjeng med veldig lite smarte folk på tur. Men nå i ettertid skjønner jeg at det kanskje ikke var så ille likevel. Men ikke no stjernebok vil jeg si!!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews