Søk i stiler
 

Revolusjonen i Russland


Kort fortalt om den russiske revolusjon, om Lenin, bolsjevikene, krigene osv.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:10.10.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Russisk historie
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


I årene før verdenskrigen var Russland utsatt for forfølgelser. Spesielt jødene; som ble hundset og drept. Russland trengte endringer. Adelsmenn og forretningsdrivende folk levde i voldsom velstand, mens mesteparten av befolkningen; var (fattige) bønder.

 

Folk trengte mer jord fordi de ikke tjente nok på gårdsbruk så de fikk mat, og dermed sultet de. Folk kunne heller ikke lese og skrive. De trengte bedre utdanning, eller utdanning i det hele tatt, og bedre helsestell

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 vaksiner, medisiner osv.

 

Fram til 1914 hadde Russland blitt verdens 4. største industriland. De hadde bygget jernbaner, og satset mye penger innen vitenskap og forskning.

 

I de 4 årene Russland var med i verdenskrigen, var en forferdelig tid. Krigen gikk dårlig for Russland. Hærledelsen var korrupt (ble bestukket for penger) og udugelig. Soldatene fikk altfor lite mat, uniformene var tynne og dårlige og de hadde for få våpen. Tilslutt dro mange av soldatene hjem. De orket ikke mer.

 

Etter at soldatene ikke lenger ville være på tsarens side, men byttet side til folket, falt hele tsarsdømmet ned med et plask. Nicolai 2. trakk seg. Det ble lagd nye regjeringer, som ville demokratisere Russland slik som Storbritannia og Frankrike; og de fortsatte krigen mot Tyskland. Det skulle de aldri ha gjort. Folk lagde egne byråd (sovjeter). De ville ha store forandringer i samfunnet, ikke bare noen få!

 

I november skulle det holdes et valg, men bare 175 av 700 russere støttet bolsjevikene. Lenin godkjente ikke valget og han sendte soldater for å kaste nyvalgte medlemmer på dør. Diktatur ble opprettet. Det var i 73 år.

 

Lenin tok makten og han sluttet fred med Tyskland. Russland måtte gi fra seg enorme landområder, men Lenin brydde seg ikke om det. Det var jo bare land. Han tenkte at revolusjonen ville spre seg til andre land, og derfor ville ikke landområder ha noe å si.

 

Russland hadde trukket seg ut av verdenskrigen, men det betydde ikke at de fikk fred. Rundt om i Russland brøt det ut kriger mellom de som støttet bolsjevikene og de som ikke, Bolsjevikene ble kalt ”de røde” og alle fiendene deres (SB, Amerika, Fr, Japan) ble kalt ”de hvite”. Selv om ”de hvite” var mange, hjalp ikke det dem i å vinne krigene. Bolsjevikene vant fordi de sto sammen og hadde samme mening om ting, mens ”de hvite” hadde forskjellige meninger og hadde mange uenigheter mellom seg.

 

I ettertid av krigen kom en hungersnød hvor 4-5 mil. Mennesker døde av sult og kolera i perioden 1920-1921. I 1922 ebbet krigen ut. Så døpte bolsjevikene Russland om til Sovjetunionen. Navnet varte helt til 1991, før de byttet tilbake til Russland.

 

Lenin fikk rett om revolusjonene – en stund. Han trodde jo at revolusjonene skulle spre seg til andre land. Men i de landene det brøt ut revolusjoner; ble de straks stanset. I andre land ble det streiker og uro. Mange arbeidere, fattige folk osv. så på bolsjevikene som helter og mente at de ville lage det rettferdige samfunnet.

 

Da Lenin døde i 1924, stoppet alle norske arbeidere opp i et kvarter fra arbeidet, for å minnes han. Han ble nemlig svært beundret av nordmenn.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Maverick
30.01.2020 21:48

Bra!
12
anbefalinger
Utrolig bra! Boken vi bruker (går i vg3) har forklart revolusjonen på en utrolig unødvendig avansert måte.. Etter å ha lest dette, fatter jeg 1000x mer enn det som står i boken. Har prøve om dette i morgen. Du reddet nettopp livet mitt! Takk skal du ha  Smile :-\)

Ditt Navn
22.11.2017 19:19

Bra!
3
anbefalinger
Bra artikkel med egne ord, kjempe bra og kort for prøve


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews