Søk i stiler
 

Oljeindustri i Norge


Kort om norsk oljehistorie, oljeutvinning og oljeindustri
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:23.07.2001
Språkform:AnnetForfatter:Anonym
Tema:Olje og gass
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHva er olje?

Olje er dannet gjennom mange millioner år ved avsetninger på havbunnen av døde dyr og planter. Råolje finnes i naturen i flytende form, og består hovedsaklig av hydrokarboner av varierende sammensetning. Petroleum er navnet på det folk til vanlig kaller olje. Mange kunststoffer har oljeprodukter har olje som råvare, men olje blir hovedsakelig brukt som brennstoff til biler, varmeovner osv. Eksempelvis bensin, diesel, parafin.

Norsk oljehistorie

Slutten av 50-tallet: ikke mange som trodde det fantes olje og gassrikdommer på havbunnen utenfor Norge. Etter gassfunn i Nederland i 1959, kom geologene på andre tanker.
Høsten 1962 spurte oljeselskapet Phillips om de fikk lov til å undersøke havbunnen utenfor Norge. I 1963 kunngjorde staten at Norge skulle begynne å undersøke havbunnen for å se om det fantes olje- og gassrikdommer der. I 1965 inngikk Norge, Danmark og Storbritannia en avtale om hvordan havområdene mellom landene skulle deles.

Den første brønnen på norsk kontinentalsokkel ble boret sommeren 1966. Brønnen var tørr.
Utenlandske selskaper var veldig viktige i begynnelsen. Det var de som sto for utbyggingen av de første olje- og gassfeltene. Det var meningen at de også skulle spille en viktig rolle senere, men målet var å skape et norsk oljemiljø.
I 1972 ble den norske stats oljeselskap as, Statoil stiftet.
Etter dette har norsk oljeproduksjon gjort store framskritt. Norge har utviklet seg til å bli en av verdens ledende oljeeksportører.

Boring etter olje

Prinsippet for boring etter olje er ganske enkelt. Et langt rør med bor i enden dreies rundt ned gjennom berglagene i havbunnen. Borekronen og røret utgjør borestrengen. Nederst på den er det tunge vektrør som gjør det lettere å komme gjennom berglagene. Etter hvert som borestrengen arbeider seg nedover, må den forlenges. Rørlengder heises opp i boretårnet, der de kobles til enden av strengen. Borestrengen drives rundt av et rotasjonsbord på plattformdekket.

Når man starter å bore må man først bore et såkalt pilothull, 45-60m. Til det brukes en liten borekrone. Deretter byttes det til noe man kaller en hullåpner, spm er en borekrone med en diameter på opptil 90 cm. Denne hullåpneren borer hele pilothullets lengde. Så byttes det til en ny og mindre borekrone. Jo lengre ned man borer, jo mindre borekrone bryker man. De minste kan være ca 15cm i diameter.

For å skifte borekrone må hele borestrengen trekkes opp. Borehullet blir foret med stålrør. Det blir så pumpet sement ned i borehullet. Sementen presses opp på utsiden av forerørerne sånn at de støpes fast i brønnveggene. Dette fordi at veggene ikkje skal rase sammen, og det hindrer olje og gass i å trenge ukontrollert til overflaten. Så starter boringa med en mindre borekrone.
Borekronen må skiftes ut når den blir utslitt. Hvor ofte dette skjer avhenger av bergarten. Det kan være fra et par meter til flere kilometer. I en dyp brønn blir borekronen skiftet ut 10- 12 ganger.

Sikkerhet ved oljeboring

BOP- ventil (Blow-Out- Preventer) nede i brønnen. Sikkerhetsventil som forhindrer ukontrollerte utblåsninger va olje og gass. Reagerer på uventede trykkforandringer, og stenger strømmen av olje og gass. Byttes ut med ventilarrangement på plattformen før produksjonsstart. Er også montert sikkerhetsventiler nede i brønnen.

Boreslam

Blanding av leire, kjemikalier, olje og vann. Under boring pumpes det ned gjennom borestrengen og ut gjennom hull i borekronen. Presses ut på utsiden av borestrengen, tilbake til plattformen der det blir renset. Det blir så pumpet tilbake i brønnen.
Boreslammets oppgaver:
 • Smører og kjøler borekronen under boring.
 • Fører utboret masse til overflaten.
 • Motvirker at veggene i borehullet raser ut.
 • Holder trykket i brønnen under kontroll.

  Avviksboring

  Ved avviksboring arbeider borestrengen seg nedover, og blir vridd ut mot siden. Vinkelen på borestrengen kan bli opptil 90 grader. Ved å bore horisontalt inn i berglag er det mulig å produsere fra veldig tynne petroleumsførende berglag.

  Borekroner

  Flere typer, de vanligste består av tre dreibare kjegler med tagger som knuser berglagene den borer i gjennom i småbiter. Laget av forskjellige typer metall.

  Hardere bergarterà hardt stål med korte tagger
  Veldig harde bergarter à borekroner uten dreibare kjegler, men med industridiamanter i taggene. Antall tagger og tagglengde varierer etter bergtype.

  Omdreiningshastighet på 50-300 omdreininger pr min. kan skjære seg gjennom 70m steinmasse i timen, men det kan ta lengre tid hvis bergarten er veldig hard.

  Kostnader

  Varierer fra 50- 150 millioner kr, avhengig av dybden av brønnen. Leie av plattform varierer i pris. Stor etterspørsmål, høyere pris.

  Ulike brønntyper

  Letebrønn/Wildcat:
  Den første brønnen i et leteområde. Ekstra kraftig utstyr, da man ikke vet hvilke bergarter man borer i.

  Avgrensningsbrønn:
  Bores for å kartlegge utstrekningen av et funn, for å avgjøre om det er drivverdig eller ikke.

  Produksjonsbrønn:
  Permanent brønn som bringer olje og gass til oveflaten. Letebrønn kan også være produksjonsbrønn, men det er sjelden. Når produksjonsutstyret er på plass, bores det flere produksjonsbrønner for å øke kapasiteten. Ved disse brønnene brukes det avviksboring. Ved avviksboring kan en plattform være utgangspunktet for opptil 30-40 nye produksjonsbrønner.

  Avlastningsbrønn
  Kan være nødvendig hvis det er fare for en ukontrollert utblåsning, eller det allerede har skjedd. Bores enten for å lette trykket i problembrønnen, eller for å stanse strømmen av petroleum fra den ved å pumpe sement inn i bergformasjonen. Dyrt, tidkrevende og vanskelig arbeid.

  Fra råolje til produkter

  Når oljen har blitt pumpet opp fra havbunnen ute på plattformene i Nordsjøen, fraktes den til Mongstad- raffineriet nord for Bergen. Det er et topp moderne drivstoffraffineri bygget spesielt for foredling av olje fra Nordsjøen. Her lagres oljen, eller omlastes for eksport til utlandet. En stor del av oljen blir foredlet i raffineriets anlegg.

  Når råolje skal foredles, pumpes den opp fra raffineriets lagerhaller og inn i prosessanlegget. Der varmes den opp og blir ledet inn i råoljedestillasjonsanlegget.
  Råolje er satt sammen av mange bestanddeler med forskjellig kokepunkt. Raffineriet utnytter dette ved å skille lette og tunge bestanddeler gjennom destillasjon. Etter denne prosessen er noen av produktene ferdige, mens andre må foredles videre eller blandes med andre bestanddeler. Når dette er gjort har vi ferdig forskjellige typer bensin, parafin, koks og andre typer brennstoff, klar til bruk.

  Kommentarer fra brukere


  En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

  R
  25.04.2004 22:08

  Bra!
  13
  anbefalinger
  Synes det var litt kjedelig... Skulle kanskje vært litt mer historie, men det var veldig informativt!

  Arne
  17.10.2004 13:28

  Bra!
  8
  anbefalinger
  Kule greier detta her.

  daniel
  21.04.2005 10:44

  Bra!
  8
  anbefalinger
  dette er gøy...
  mye lærerikt

  sebastian
  27.04.2005 18:11

  Bra!
  8
  anbefalinger
  dette var alt for tynt og kjedelig.

  ...
  22.05.2005 14:47

  Bra!
  8
  anbefalinger
  Bra! *klapp klapp*  01.06.2005 09:44

  Bra!
  8
  anbefalinger
  Ganske intresant. god stil!

  Killer
  11.05.2004 19:17

  Bra!
  7
  anbefalinger
  Mye kjedelig, men nytt stoff.

  mia
  21.09.2005 10:29

  Bra!
  6
  anbefalinger
  dette var litt tynt.. kunne ha mer informasjon om fremtidige planer, om hvor det er mulig å finne olje, og hvilke plasser det planlegges å borre etter olje... detta kan forbedres MYE!!!!!!

  truls lømo
  11.04.2005 20:44

  Bra!
  5
  anbefalinger
  dette var kjipt... skulle hatt en oppgave som jeg kunne kopiere... her er det bare fakta om ditt og datt.. kjipe greier..

  JALLONIA
  24.11.2005 09:51

  Bra!
  3
  anbefalinger
  ÅÅÅ SÅ FINT...........


  06.12.2005 13:05

  Bra!
  2
  anbefalinger
  chill"n a detta va ukult!!! ska ha fordedrag om dissa boring stuffa her ikke sant det funker bare ikke med sånn pisspreik da ikke sant!!

  LILL
  12.03.2006 09:59

  Bra!
  2
  anbefalinger
  fin fin tekst

  bolla di..:D
  03.04.2006 12:11

  Bra!
  2
  anbefalinger
  dette her var bra Very Happy :-D sitter å trykker på en eksamens oppgave om fossile brennstoff og alt jeg har funnet til nå har vært sånn tungt universitets stoff jeg ikke skjønner noe av men endelig JIPPI!!

  det bør ha mer historie
  15.01.2008 16:51

  Bra!
  2
  anbefalinger
  det bør ha mer historie ja da??


  aee
  05.02.2009 10:08

  Bra!
  2
  anbefalinger
  dette var brae greier  Very Happy :-D  Very Happy :-D

  Jonny
  09.03.2006 16:51

  Bra!
  1
  anbefalinger
  Eivind sucks... BTW fin tekst

  glennski
  24.03.2006 17:18

  Bra!
  1
  anbefalinger
  god side til mitt prosjekt om oljeindustrien i Norge!
  Men skulle vært litt mer historie!
  men fin side! Wink ;-\)
  snakkis!


  30.05.2006 20:37

  Bra!
  1
  anbefalinger
  Dokkar e tragisk

  Terkel
  01.04.2009 21:11

  Bra!
  1
  anbefalinger
  Hvor har du funnet stoffet ditt?

  :D
  12.06.2009 12:02

  Bra!
  1
  anbefalinger
  hvilken karakter fikk du på denne?

  E.t
  21.02.2011 10:49

  Bra!
  1
  anbefalinger
  trengte litt mer om industrie... -.-

  Marie
  04.04.2011 16:56

  Bra!
  1
  anbefalinger
  Danke, framføring i morgen, så dette gjorde seg. Flotters!  Smile :-\)

  Manchester city fan
  10.01.2017 19:03

  Bra!
  1
  anbefalinger
  dette var bra det hjalp meg mye oppgaven jeg har

  Trusetrollet
  28.05.2006 21:59

  Bra!
  0
  anbefalinger
  finfin tekst dette, men den mangler litt "passion" Smile :-\) hvis dere "understander" hva jeg mener lissom Razz :-P llissom de a' lissom vettu gøtt'n min;P æ kanj itj lev utn dæ sjø!!!

  wow friik
  07.06.2006 09:48

  Bra!
  0
  anbefalinger
  druitt


  07.06.2006 11:07

  Bra!
  0
  anbefalinger
  mye bra, men litt kjedeli...gadd ikke å lese alt lsm.. men du har vert flink Wink ;-\)

  klump1
  23.03.2007 09:31

  Bra!
  0
  anbefalinger
  yo man ! greie stil men du konne ha greid ud sinnsykt mye mer.. ellers greie lettlest stil! Very Happy :-D petroingeniører ftw Wink ;-\)

  Anonym8
  22.04.2008 09:39

  Bra!
  0
  anbefalinger
  Lol

  lesbian
  03.10.2008 08:50

  Bra!
  0
  anbefalinger
  detta jør meg rett og slet k** ahhh love itt (L)


  22.01.2009 13:52

  Bra!
  0
  anbefalinger
  jo, dette er chill bare prite ut og lese fra arket
  snakkis brathers

  jossa
  15.05.2014 18:15

  Bra!
  0
  anbefalinger
  veldig bra fakta her !!  Wink ;-\)


  Legg inn en melding!
  Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
  Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
  Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


   
 • Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews