Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > På rundtur i Norge - Trøndelag

På rundtur i Norge - Trøndelag

Kåseri om Trøndelag, trøndere og deres kultur.

Karakter: 6-

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
13.06.2010


Å komme til Trøndelag er ikke det samme som å komme til andre steder. Det har du fått bekjenne hvis du har kommet hit. Er du kjendis? Det hjelper ikke. Kommer du ut av flyet på Værnes kan du ikke forvente at folk kommer løpende på deg for å be om autografer eller bilder til familiealbumet. Her er folk så vant med folk som Åge og Nils Arne at en stakkarslig nykommer innen musikkbransjen blir spist levende før han i det hele tatt har blitt servert.

 

Trøndere er selvsikre, og å begynne å tulle med hvem som har kontrollen i eventuelle utdrikkingslag og slike eventer er både dumt og helsefarlig. Slikt bør for all del unngås. Trøndere har bestandig rett, selv når de har feil. Her i Midt-Norge er alt svart/hvitt, og da sikter jeg da til Norges ubestridte beste fotballag, Rosenborg.

 

Vil du virkelig komme på trøndernes side, da løper du ut på Lerkendal med en banner og roper ”Rosenborg, å Rosenborg, kongan av Lerkendal” – Da sikrer du deg ikke bare gjensidig respekt fra bartegjengen, men da har du automatisk fått sesongkort på stadion for de nærmeste ti årene. Lerkendal er Trøndelags mekka. Her kommer du for å be, bli avgitt med dårlige synder og ellers ganske dårlige supportervaner som ikke sømmer seg i Trøndelag. Hører Rosenborgs trofaste en skarre ’r blant publikum tør jeg ikke tenke på konsekvensene.


 

Matvalget er også viktig når du kommer til trønderland. Har du aldri smakt sodd før, kan du banne på at du får smake det før du rekker å si ordet ”dalis.” Sodd er nasjonalretten i Norge for trønderne, og har du ikke fått kjent smaken av den sterke aromaen av kjøttbollene som flyter så fint på overflaten får du som sagt kjenne det så fort du kommer inn på et godt, gammeldags trønderkjøkken. Og ved siden av tallerkenen står det såklart et krus med ingefærøl, brygget i de mørkeste kjellerne i de trønderske bygdene.

 

Dialekten til trønderne er noe som er veldig folkekjært, og du bør aldri, jeg gjentar; aldri mobbe uttalen til en godt voksen trønder. Personen har mest sannsynlig vokst opp på en gård med uttalige typer gårdsdyr, og kannibalisme og klaustrofobi kan gå igjen hos den enkelte. Videre konversasjon frarådes helst.

 

Trønderske ord kan være litt vanskelige for den alminnelige nordmann. Uttrykk som ”blængdall” og ”næpgræv” er hverdagskost for godsnakkende trøndere. Er du ikke kjapp i topplokket kan det være smart å investere i en god, gammeldags ordbok hvis du sliter litt. Helst med register, ellers kan du belage deg på mange timer med intens tungevrenging og frustrasjon.

 

Klimaet i Trøndelag er varierende. Kommer du i midten av mai kan du oppleve både snøstorm og glødende solskinn, alt etter hvordan værgudene har stilt inn bryteren sin for året. Trøndere er hardhauser – her er det ikke noe klaging. ”Pingel” er ordet du mest sannsynlig får høre hvis bartene får høre det evinnelige ”sauteret” ditt angående været.

 

Og når du først kommer til Trøndelag, og har planlagt å være her til den dagen du så stille som mulig dør, bør du være obs på alle gudene i Trøndelag som har rett på plasser foran deg i køa foran perleporten. Jeg er grei med deg og lister de opp her.

 

Gud Åge.

 

Gud Nils Arne.

 

Gud Hans.

 

Disse tre personene er de såkalte ”untouchables” i trøndersk kultur. Den person som prøver å heve seg over disse blir uten unntak fravist fra fylkene Sør- og Nord-Trøndelag. For innbyggere i Trøndelag er det ingen person som er mer viktig enn disse berømte tre. Diskusjon rundt dette temaet frarådes, da trøndere har en liten tendens til å bli hårsåre når de tre gudene diskuteres.

 

Vømmel er en aldri så liten festival som befinner sted i byen Verdal i Nord-Trøndelag. Dette er for mange nordtrøndere årets happening, og du gjør lurt i å ikke ødelegge gleden for dem ved å skryte av diverse andre festivaler som Hovefestivalen eller Øyafestivalen. Hvorfor? Bare ikke gjør det. Festivaltradisjonen i Trøndelagsfylkene har røtter lenger tilbake enn tippoldeforeldrene dine sannsynligvis, og gjør dermed diskusjon ubegrunnet og dumt.

 

Når du først er innom Verdal på sommerstid er det et folkekrav om at du får de ikketrønderske føttene dine innenfor festivalens region. På Vømmølfestivalen kommer du sannsynligvis til å se personer gå i dumme kjeledresser, et hodeplagg som ligner på en skog, og sko som ligner mer på noe som hadde sømmet seg hvis du hadde vært i garden. Men du skal for all del ikke kommentere dette. Vi har gått gjennom hvor hårsåre trønderne er.

 

Når du først har kommet deg inn på selve festivalen, er det alfa omega at du smaker på Trøndelags mest foretrukne drikke; nemlig heimbrenten. Hjemmebrent, også kalt himkok eller heimert, refererer til en type brennevin. Dette er Trøndelags saft, og for å bli en ordentlig del av Trøndelag forventes det at du drikker dette som det var verdens mest naturlige ting. Dette er Trøndelags vann.

 

Nå har du fått et lite innblikk i trøndernes verden, hvordan de lever og hvordan de oppfører seg. Du skal se at hvis du følger disse kloke tips, kommer trønderferden din til å bli vellykket. Hvis du ser til siden for disse råd, vil jeg herved be deg passe veldig godt på. Plutselig får du et par mokasiner i bakhodet, med en skinnvest på kjøpet.

 

Ha en hyggelig reise gjennom flotte Trøndelag!


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil