Søk i stiler
 

Bestemmelse av blodtyper


Rapport i HTML-format.
Sjanger:RapportLastet opp:23.07.2001
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift


Utstyr:
Dråpeteller
Objektglass
Steril engangslansett
Anti- A-serum
Anti- B-serum

Hensikt: Vi skulle finne ut blodtypen til hver enkelt elev i klassen, og sammenligne resultatene med den resten av befolkningen.

Hypotese: Jeg har ingen idé om hva resultat jeg vil få, men jeg tror jeg vil få enten A eller 0 siden faren min(som er heterozygot) har A og moren min har 0.

Utførelse: Vi hentet utstyret, renset skikkelig fingeren der vi skulle stikkes med såpevann og deretter med sprit og bomull, dette for å få området rundt der jeg skulle stikkes så sterilt som mulig. Deretter ble vi stukket av en lansett, vi stakk oss på siden av fingeren fordi det er mindre nerver der. Så presset vi ut to dråper blod og la dem på et objektglass. Passet på å ikke berøre noe med bloddråpen så ikke noe skulle bli sugd inn i såret. Vi tilsatte Anti-B-serumet på den ene, og anti- A-serumet på den andre bloddråpen og sjekket om de koagulerte.


Resultat:
Jeg har blodtype 0, altså slik jeg forutså i hypotesen. Klassen hadde et uvanlig stort utslag på blodtype 0, kanskje har "smarte personer" noe til felles med blodtype 0?

Resultat for klassen:
A = 3 - 12.5 %
B = 1 - 4.2 %
AB = 1 - 4.2 %
0 = 19 - 79.2 %

I forhold til hele Norge:
A = 46%
B = 10%
AB = 4%
0 = 40%

Konklusjon: Jeg fikk hadde blodtype 0, jeg vet dette fordi blodet ikke koagulerte på noen av antistoffene. Hadde det koagulert med begge, hadde det vært AB, hadde det koagulert med antistoff A hadde det vært blodtype B o.s.v. Klassens resultater var ikke helt like resten av befolkningens, grunnen er nok tilfeldighetenes skyld.

Vurdering av forsøk: Dette forsøket gikk greit, selv om en del kanskje hadde en del nerver før, gikk det for det meste bra. Det største problemet var vel å se om blodet koagulerte(som ikke var veldig vanskelig).Du må passe på å være helt ren der du skal stikke, prøv å stikk på siden, pass på at ikke noe kommer inn i stikket, legg lansetten der den skal etter stikket, legg objektglassene i sprit og sitt rolig når du tar stikket.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


27.03.2006 03:14

Bra!
10
anbefalinger
Et barn som blir født med blodtype O kan ikke ha en far med blodtype AB.
Er dette rett oppfattet?

geir
24.06.2006 11:42

Bra!
10
anbefalinger
hvis far her a+ og mor har a- hva har da deres barn

Abdi
28.04.2005 23:45

Bra!
4
anbefalinger
I ABO-systemet finnes blodtypene 0, A, B og AB
Hos den norske befolkningen har blodtypene denne fordelingen:
A 49 %
O 39 %
B 8 %
AB 4 %

Martin
16.02.2007 18:52

Bra!
4
anbefalinger
Med koagulering, mener du klumping? I så fall er det en feil i rapporten din: blodtype A vil klumpe seg i møte med antistoff A, fordi blodtype A har A-antigener på cellemembranen sin. Antistoff A angriper disse antigenene, og derfor klumper blodet seg. Det samme med blodtype B og antistoff B; antistoff B angriper blodtype B på grunn av B-antigenene. AB blir angrepet av begge antistoffene, fordi AB innholder både antigen A og B.

Er det forresten sant at A er mest vanlig i Nord-Norge og oppover? A er visstnok den mest blodtypen i Norge, men det bor flere mennesker i Nord-Norge enn i Sør-Norge. Hvis 0 var mest vanlig i Sør-Norge burde jo 0 også være mest vanlig på landsbasis, fordi det er mange flere mennesker i Sør-Norge enn i Nord-Norge

Moi :P
19.04.2006 16:25

Bra!
2
anbefalinger
Ja, Harald. Da har moren vært utro. Hehehe.

what
28.02.2008 17:15

Bra!
2
anbefalinger
Hva mener du med at "smarte" folk har blodtype o??

d
07.06.2005 16:35

Bra!
1
anbefalinger
\"Klassens resultater var ikke helt like resten av befolkningens, grunnen er nok tilfeldighetenes skyld.\"

Sorry mate, men det har ikke med tilfeldighetens skyld at du har blodtype 0. Norge er delt inn i to blodtyper som er mest vanlige, A og O. Fra Nord Norge og opp er det mest vanlig med blodtype A, mens i resten av Norge har vi ofte blodtype O. Kanskje blodtypen din har noe med hvor du stammer fra?


21.11.2005 08:53

Bra!
0
anbefalinger
lol eid gogo abdi

wesken
21.11.2005 08:54

Bra!
0
anbefalinger
steven er bra


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews