Søk i stiler
 

Hvem var Willam Shakespeare?


Kort manus om Willam Shakespeare og hans betydning på litteratur og språk.
Sjanger:AnnetLastet opp:13.05.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:William Shakespeare
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Shakespeare er trolig en av de mest kjent poetene og dramatikerne noe sine, og for mange er han mest kjent for teaterstykkene Hamlet og Romeo og Juliet.

 

Shakespeare ble født i Streatford-upon-Avon i England i 1564 og død samme sted i 1616. Altså ble han 52 år gammel. Han var det tredje av åtte barn og den eneste overlende gutten.

 

Han gikk sine første skoleår King’s New School i Stratford, hvor han blant annet ble undervist i latinsk grammatikk. Som attenåring giften han seg med den 26 år gammel Anne Hathaway. Mye tyder på at de måte gifte seg i all hast, trolig fordi Anne var gravid med datteren Susanna. De fikk senere tvillingene Hamnet og Judith, men tragisk nok døde Hamnet 11 år gammel. Mellom årene 1585 og 1592 er lite kjent om Shakespeares liv, noe som har ført til mye spekulasjon. Akkurat når Shakespeare begynte å skrive er ukjent, men ting tyder på at mange av hans skuespill ble spilt på teater i London i fra og med 1592. På denne tiden var han deleier i selskapet Lord Chamberlain’s Men, som også framførte hans skuespill. Bygningen av teateret The Globe og en rekke andre investeringer gjorde Shakespeare til en rik mann. Han skrev sine meste kjente verk mellom 1590 og 1613. Han begynte med å skrive komedier og krønikerspill, men fokuserte senere på tragedier. En av hans mest kjente tragedier er Hamlet.

 

Shakespeare har opp i gjennom tidene skrevet 38 skuespill og 154 sonetter (lyrisk form – med faste regler for rytme og rimstilling). I sin samtid var det mest sannsynlig sine sonetter han var mest kjent for, men i ettertid kjenner flest han gjennom hans skuespill. Han skrev mange tragedier og komedier med engelsk historie som bakteppe, som for eksempel King Richard III og King Henry VI, men skrev også eventyrspill, som blant annet The Winter’s tale.

 

På 1600-tallet ble engelsk for første gang satt på samme linje som latin og fransk. Før denne tiden hadde alle offisielle sak behandlet ved å bruke fransk og latin; spesielt innenfor litteratur, filosofi og religion. Engelsk hadde ble sett de ulærds språk, mens fransk var språket til de lærde. Mange mente på denne tiden at engelsk var primitivt, og at det manglet vokabular og grammatikk, for å kunne bruke det til noe annet enn dagligdagstale.

 

En kombinasjon mellom økt distribuering av bøker etter oppfinnelsen av trykkerkunsten og nasjonalisme, økte bruken av engelsk, både skriftlig og muntlig, noe som førte til at vokabularet måte utvides og grammatikken renslippes.

 

Willam Shakespeare var med på å øke vokabularet ved å dikte opp, låne og adoptere ord fra andre språk. Mellom årene 1500 og 1659 ble cirka 30000 nye ord lagt til språket fra gresk, latin og romanske språk.

 

Hans skrivning har generelt sett hatt stor betydning på det engelske språket. Som jeg har sakt tidigere var grammatiske reglene ikke satt før Shakespeares tid, men da hans skuespill ble populære hjalp dette på en standardisering av språket. Mange av hans ord og fraser ble er naturlig del av språket, som for eksempel ”to be or not to be, that is the question”. Han eksperimenterte dessuten med nye poetiske og grammatiske oppbygninger, noe som har vært med å inspirere forfattere i ettertid, som for eksempel Charles Dickens. Han hadde også en enorm betydning på diktning.

 

Det er derimot vært debatt om hvor stor innvirkning han egentlig har hatt på utvikling og hvor mange ord han egentlig har tilført språket. Mange lurer på hvordan Shakepseares publikum kunne forstå hans skrivninger, dersom de aldri hadde hørt mange av ordene før.

 

For å oppsummer blir det regnet med at han introdusert opptil 20 140 så kalte nye ord, og hans eksprimenterig med ord og fraser beriket det engelske språket. Han bidro med å gjøre språket populær hos befolkningen og engelsk ble en viktigere del av ikke bare hverdagstale, men også innenfor litteratur og kirken.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

La-meg-se
03.05.2012 22:31

Bra!
17
anbefalinger
jeg likte denne teksten veldig godt. Du tar med informasjon som mange andre hadde oversett. Så lenge man forstår språket så føler jeg at det ikke er så farlig med noen skrivefeil. Du kan utdype litt mer om hvordan hans tidligere liv var og hvordan han døde. Midtdelen er er helt greit. Hvis du hadde hatt med alt det hadde jeg gitt deg en 5, men her får du en 3/4  Smile :-\) På grunn av skrivefeil og fordi du ikke hadde med nok informasjon om Shakespeare. Kanskje en 4-


17.04.2012 13:10

Bra!
11
anbefalinger
Full av skrivefeil. Ville ikke benyttet denne artikkelen som en kilde til kunnskap.

Thorbjørn
23.04.2012 12:28

Bra!
5
anbefalinger
Gode fakt, tross mye skrivefeil. Det er en bra tekst til insprasjon.

cam
24.02.2014 21:36

Bra!
4
anbefalinger
Kom han ikke fra Italia, det sa de en film! Romeo og Juliet er mest kjent i Italia.

Fred Frank
21.02.2014 09:25

Bra!
3
anbefalinger
Det e du og  Smile :-\)

En person
25.02.2019 13:16

Bra!
3
anbefalinger
Veldig fin tekst men mange skrivefeil. Masse fin informasjon som andre nettsider ikke hadde med. En enkel 4 av 5 for denne teksten!😊

Malester
03.12.2013 21:56

Bra!
2
anbefalinger
det er ikke "å være eller å ikke være" men "å maleste eller å ikke maleste"

illa
24.02.2014 21:37

Bra!
2
anbefalinger
Han kom jo fra Italia

hbs
22.01.2015 18:32

Bra!
2
anbefalinger
shakespear var fra england


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews