Søk i stiler
 

Aquarius


Stil om stjernebildet Aquarius.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:11.05.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Verdensrommet
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Aquarius eller Vannmannen er det syvende tegnet i dyresirkelen. Dyresirkelen vil si rekken av stjernebilder som solen forflytter seg gjennom i løpet av et år. Det ligger mellom Steinbukken og Fiskene. Navnet er latin for vannbører eller koppbører, og er symbolisert med tegnet

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 (som betyr vann). Solen passere dette stjernebildet mellom midten av februar og midten av mars. Aquarius er den tiende største stjernebildet på himmelen og finnes sørvest for Pegasus.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Aquarius er en av de mest kjente og eldste stjernebildene, og er funnet i et området på himmelen som ofte kalles Havet. Dette er fordi området har en rekke stjernebilder som har med vann å gjøre, som for eksempel Fiskene og Floden. Vannmannen strekker seg fra ca. 25° sydlig himmelbredde til ca. 3° nordlig himmelbredde.

 

Aquarius er et relativt svakt stjernebilde, som lite trolig ville vært så kjent dersom det ikke hadde vært for Dyresirkelen. I de fleste kulturer blir dette stjernebildet framstilt som en mann som helder vann fra et beger. Dette har muligens sin rott i at solen kommer inn i Aquarius tidlig på vinteren når regnsesongen begynner i mange deler av verden.

 

Mytologi

I gresk mytologi var Aquarius Ganymede, en ung gutt som ble kidnappet av Zeus. Zeus sendte sin ørn, Aquila, for å fange Ganymede fra åkeren hvor gutten passet sauene sine. Ganymede skulle bli vannbører på Zeus` slott. Stjernebildet Begeret blir ofte sett på som Ganymedes beger. Andre trodde at stjernebildet var Zeus som helte livgivende vann ned på jorden.

 

Babylonerne trodde at Aquarius brakte med seg en global oversvømmelse. Stjernebildet Floden blir ofte sett på som en elv som heles av Aquarius. Mange av stjernene har navn som refererer til godt hell og dette har mest sannsynlig noen å gjøre med tiden på året hvor solen vil vise seg i Aquarius. Dette har vist seg å være på samme tid som regnsesongen begynner mange steder i verden.

 

Form

Man må bruke litt fantasi for å kunne se en guttefigur på himmelen. Hodet er på høyre siden. Beveger man blikket til venstre kan man se det som kan være en arm. Deretter kommer man til guttens underkropp. Legg merke til at beina er bøyd og dette kan representere posisjonen Ganymede hang i da han ble fraktet til Mount Olympus av ørnen Aquila.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Stjernene kan se ut som formen av en mann og dersom flere stjerner inkluderes kan det se ut som en mann som helder vann fra en bøtte.

 

Dersom stjernene knyttes sammen på en annen måte kan det se ut som om vannbøreren løper mens han holder et beger, som noe av vannet søles ut av.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Innhold

 

De mest kjente stjernen kalles:

 

Alpha Aquarii (Sadalmelik) – er en kjempe stjerne med en diameter på omtrent 100 ganger solens. Den ligger 760 lysår fra jorden.

 

Beta Aquarii (Sadalsund) – er den sterkeste stjernen i dette stjernebildet og den ligger 600 lysår fra jorden.

 

Gamma Aquarii (Sadachbia) – Er en stjernehope (gruppe av to eller flere stjerne som holdes sammen ved hjelp av gravitasjonskraften). Den ligger 158 lysår fra jorden. Den skinner med 25 ganger solens styrke.

 

(De tre stjernen over har svært like navn, og deres arabiske navn betyr kongens hell, hellets hell og den heldige stjernen for gjemte ting.)


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews