Søk i stiler
 

Hvordan et grunnstoff går over til en kjemisk forbindelse


Forsøk som ble gjort i utgangspunktet kun får å skrive en rapport.
Sjanger:RapportLastet opp:10.04.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift


Bakgrunnsstoff

Et grunnstoff består av bare en atomtype. Det fines 90 grunnstoffer i naturen, resten er kunstige som er blitt laget i laboratorium. Grunnstoffene kan inndeles i metaller og ikke-metaller. Metallene står til venstre og midt i periodesystemet, mens ikke- metallene står til høyre i periodesystemet (over trappa). Et eksempel på et grunnstoff kan være H2 som er oksygengass. Kjemisk forbindelse består av to eller flere grunnstoffer som for eksempel C6H12O6 som er druesukker. Om man skal se om et stoff er et grunnstoff eller kjemisk forbindelse skal man se på formelen. Om formelen har bare en stor bokstav og neste bokstav en liten, er stoffet et grunnstoff. Om formelen består av flere store bokstaver er stoffet en kjemisk forbindelse.

 

Utstyr

- 2-3 cm magnesiumbånd

- Metallklype

- Gassbrenner

- Fyrsikker

- Vernebriller

- Glassplat

 

Hypotese

Jeg tror båndet kommer til å smelte

 

Fremgangsmåte

- Vi tente på gassbrenneren

- Vi tok på vernebrillene

- Vi førtemagnesiumbåndet mot gassbrenneren i flammen

- Vi la magnesiumbåndet på glassplata

 

Observasjon

Jeg ble litt overrasket over resultatet, siden jeg trodde ikke at magnesiumbåndet ville begynne å lyse også flamme opp. Da jeg tok båndet vekk fra gassbrenneren ble magnesiumbåndet hvit.

 

Konklusjon

Det skjedde en kjemisk reaksjon. Grunnstoffet magnesium reagerer veldig lett med oksygen fordi magnesium (Mg) har to elektroner i det ytterste skallet og oksygen har seks i det ytterste skallet. Grunnstoffet magnesium vil kvitte seg med de to elektronene, fordi oksygen mangler kun to elektroner for å oppnå åtteregelen.På den måten kan magnesium oppnå åtteregelen ved å gi sine to ekstra elektroner til grunnstoffet oksygen som mangler to elektroner får å oppnå åtteregelen. Åtteregelen er noe alle atomer vi oppnå. Atomene prøver hele tiden å skaffe seg åtte elektroner i det ytterste skallet. Enten de må gi bort, ta eller dele elektroner. I en kjemisk reaksjon er det akkura dette atomene prøver å oppnå.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews