Søk i stiler
 

Knut Hamsuns liv og forfatterskap


Muntlig fremføring om Knut Hamsun på ca. 5 minutter.

Karakter: 5+ (10. klasse)

Sjanger:AnnetLastet opp:23.03.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Knut Hamsun
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookInnledning: Jeg har fått i oppgave å fortelle dere om en av de største for ikke si den aller største norske forfatteren gjennom tidene, nemlig Knut Hamsun.

 

Selv om vi tidligere i høst har hatt om Hamsun og han har vært en stor sak i media i år i forbindelse med Hamsun-året og hans 150 års dag, håper jeg at det fortsatt muligheter for meg å lære dere noe nytt.

 

Hamsuns oppvekst

1859 i Gubransdalen nærmere bestemt Lom kom Knut Hamsun til verden. Hans fødenavn var faktisk Knud Pedersen, men endret det i senere tid, det vil jeg komme tilbake til. Faren var skredder og familien levde i trange kår, som de fleste familier gjorde på den tiden.

 

Da han var 3 år gammel flyttet han og familien til Hamarøy i nordland, der du i dag kan finne Hamsun-senteret som stod ferdig tidligere i år. Der bodde han på en gård som het Hamsund som han i ettertid tok navnet etter. Ni år gammel ble han mot sin vilje satt bort til en gammel onkel. Her mistrivdes han sterkt og etter seks år flyttet han og måtte stå på egen ben.

 

I 1882 dro Hamsun til Amerika, slik mange nordmenn gjorde på den tiden. Han dro hjem til Norge for så å komme tilbake igjen i 1884. I 1886 dro han nok en gang på en to års reise til Amerika. På de til sammen fire årene han var der hadde han mange forskjellige jobber, blant annet litterær foredragsholder og journalist. I 1888 vendte han hjem til Europa og slo seg ned i København. Det var her han skrev sin første suksessrike roman, nemlig ”Sult”. Denne kom ut i 1890 og var hans gjennombrudd. ”Sult” handler om en forfatter kjemper for å klare seg i en kald storby. Noe som gjenspeiler Hamsun fra hans tidligere år.

 

Hamsun var en typisk nyromantiker selv om nyromantikken på mange måter begynte å bikke over til nyrealisme på starten av 1900 tallet, var det fortsatt nyromantikken som preget alle romanene han skrev. Dette kan man se tydelig i hans bøker og dikt på den måten han skildrer det vakre med naturen, indre følelser og den gåtefulle kvinnen. Et godt eksempel på dette er kjærlighetsromanen Victoria som han skrev i 1898 og var den 10. romanen han skrev. Her beskriver han den ulykkelige og uoppnåelige kjærligheten mellom rikmannsdatteren Victoria og møllerens sønn, Johannes. Og nå skal jeg lese et lite utdrag for å presisere dette.

 

Her føler jeg at Hamsun virkelig klarer å beskrive den vakre mystiske og uopnålige kvinne slik at du virkelig kan føle hva denne gutten, Johannes føler. Jeg tror det er nettopp dette som har gjort Hamsuns romaner så berømte.

 

I 1917 kom det ut en ny roman fra Hamsun. Den het ”Markens Grøde”. Denne romanen var nok en gang en hyllest til naturen og menneske. Og i 1920 mottok Hamsun, Nobels Literaturpris for denne romanen. Hamsun var blitt verdenskjent og et nytt kapittel i Hamsuns utrolige innholdsrike liv var skrevet.

 

Så kommer det svarte kapittelet som mange dessverre forbinner med Knut Hamsun. Nemlig hans støttende holdninger ovenfor Nazismen. Da Hitlers tropper okkuperte Norge under andre verdenskrig, skrev han artikler som klart støttet Nazismen. I 1943 dro Hamsun til Berghof i Østerrike for å møte Hitler. Dette møte ble mislykket og den døve 84 åringen måtte vende tomhendt hjem.

 

Etter krigen ble Hamsun anklaget for landssvik og satt i husarrest, hans kone ble arrestert og deres gårdsbruk i Grimstad ble beslaglagt. Etter en tid ble han lagt inn på sykehus for en mental undersøkelse. Mange undret seg hvordan en så stor kunstner og en så klok man kunne støtte nazistene, mange mente han måtte være mentalt syk. Rapporten fra undersøkelsen sa noe sånn som at Hamsun led av ”varig svekkede sjelsevner”. Dette tok Hamsun som et stort nederlag og mente dette var både dypt krenkende og unødvendig, og som svar på dette skrev han i 1949 en siste bok som et klart bevis for at diagnosen var feil. Den boken het ”På gjengrodde stier” I denne boken forteller Hamsun om sitt liv og forsvarer, forklarer og beklager hans holdninger til Nazi – Tyskland.

 

Det var alt jeg hadde forbredt jeg syntes det var morsomt å lære om Knut Hamsun, og det vært lett å jobbe med siden jeg føler såpas mye bakgrunnskunnskaper.

 

Kilder: A- bok og Wikipedia.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

ikkje bra*
26.01.2016 12:47

Bra!
11
anbefalinger
Mye her ga lite mening, syntes personlig 5+ her blir litt for høyt, 5- hadde vært en mer passende karakter for denne stilen.

komkoppinorskmunntlig
04.06.2010 20:20

Bra!
7
anbefalinger
jeg lurer litt på hva utdrag du las ?  Smile :-\)


10.09.2015 10:54

Bra!
5
anbefalinger
issje bra.. bare 50 % er sant... skriv fakra

h
29.08.2016 18:46

Bra!
1
anbefalinger
du glømte å komme tilbake på hvorfor han byttet navnet sitt fra Knud Pedersen til Knut Hamsun

jan
08.03.2016 16:15

Bra!
0
anbefalinger
Har et stort skole-prosjekt om norsk-litteraturhistorie!!! Dette var til stor hjelp!!

bob arnt gunnhild bjørkvik per nilson anne l
04.03.2019 11:34

Bra!
0
anbefalinger
kan du skrive litt kortere for vi trenger mer info


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews