Søk i stiler
 

Angrepet på Pearl Harbor


En oppgave om angrepet på Pearl Harbor.

Karakter: 5+

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:19.03.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Pearl Harbor
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Under krigen på 1900-tallet, som snart kom til å bli den 2 verdenskrgien, hadde USA holdt seg nøytrale, helt til det berømte angrepet på Pearl Harbor.

 

Generelt:

Øyen Hawaii ligger i stillehavet, og da de ble dratt inn i 2.verdenskrig hadde Amerika hovedkvarteret for den amerikanske stillehavsflåten sin lokalisert i en havn på denne øyen, nemlig Pearl Harbor. Angrepet kom helt uventet på USA, p.g.a de ikke hadde motatt krigserklæringen før 10 timer etter at angrepet var over.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Hvorfor skjedde det?

I 1868 utvidet Japan hæren sin, bedret den økonomiske- og politiske situasjonen i landet. Dette for å oppnå likeverd med andre store vestlige makter som Tyskland, Russland o.l. Men Japan hadde ikke så veldig mange ressurser å ta fra, så de endte opp med rykke inn i annet Kina, Russland og Korea. I 1930 opprettet de en marionettregjering i kina, og etter at de hadde rustet opp hæren sin angrep de i 1937, Kina.

 

USA mislikte Japans invasjoner i Asia, og dette fikk Japan merke. Når Japan heller ikke ga seg med angrepene, avsluttet USA alle tidligere handelsavtaler med Japan. De stengte mye av transporten av skrapmetall og olje, og stengte Panamakanalen for alle japanske skip. Japan overså ennå dette, og svarte med et angrep på Indokina. Nå stanset USA all olje som ble eksportert fra landet til Japan.

 

Japan var avhengig av oljen de fikk fra USA, for det fantes ikke olje i Japan, og 80% av oljen kom fra nettopp USA. Dette gav Japan to valg, slutte å invadere Kina eller gå i krig mot Amerika. Japan gjorde, i november 1941, et siste forsøk på fred. Amerika måtte opprette handelsavtalen mellom landene, eller la de fortsette med angrepene i Kina, eller så ville Japan gå til krig. Det ble ikke noe av disse forslagene, og Japan holdt på sitt ord. Japan hadde også fryktet at USA kom til å angripe dem snart uansett. Så valget var enklet

 

Hvordan skjedde det?

Japan hadde allerde før angrepet sendt et skip til Honolulu, det het Taiyo Maru, som holdt utikk på Pearl Harbor. Det la til havn 1.november 1941, og lå i havnen i 4 døgn før den dro tilbake til Japan. Her begynte forberdelsene for angrepet. Det ble tilogmed iverksatt en generalprøve på angrepet for å se om det fungerte som det skulle. Admiral Fuchida syntes prøve-angrepet var nesten helt perfekt, så her var det ikke noe å vente på. Angrepet kunne starte snart. Japan hadde studert britenes angrep på den italienske flåtebasen, og konkulderte med at en større versjon av dette angrepet kom til å gjøre stor skade. Japan hadde også fått vite om torpedoene som britene utviklet. Det som var nytt med disse var at de fungerte på relativt grunt vann, noe som trengtes i havnen Pearl Harbor. Da forberedelsene hadde pågått i nesten 1 år var alt klart.

 

Da det var blitt mørkt den 17. november 1941 dro hele angrepsstyrken avgårde. Angrepsstyrken besto av:

- 3 kryssere

- 6 hangarskip

- 2 slagskip

- 9 jagere

- 8 tankskip

- 5miniubåter

- 23 ubåter

- 441 hangarskipsfly

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Vraket av en japansk miniubåt.

 

Angrepsstyrken kom fra flere steder i Japan, og alle samlet seg på et punkt i nærheten av Tokyo før de samlet dro videre. I forveien sendte Japan noen lynraske undervannsbåter for å forsikre seg om at det ikke var noe tegn til fiendtlighet på reiseruten deres.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Bilde av reiseruten til Japan.

 

Reisen til angrepspunktet tok nesten 3 uker,  den 7.desember 1941 var de fremme. Og Pearl Harbor var fremdels fullstendig uvitende om hva som kom til å ramme dem hvert øyeblikk.

 

Den siste finpussen ble klargjort, og snart var hele den første angrepsstyrken klar. Denne angrepsstyrken besto av:

 

- 43 jagerfly

- 49 ordinære fly

- 51 stupbomefly

- 40 torpedofly

 

Det ble også sendt 5 miniubåter og 20 undervannsbåter i forveien som skulle stoppe eventuelle ”rømlinger” som prøvde å unnslippe Pearl Harbor.

 

Lederen av den første angrepsstyrken var admiralen Fuchida, han var en 39 år gammel veteran og den fødte flyger. Det var usikkert fra Japan sin side om angrepet kom til komme som en overraskelse eller ikke, men dette ble bekreftet da de fikk en kodemelding fra nettopp Fuchida som sa dette: ”Tora, tora, tora” som betyr ”tiger, tiger, tiger”. Dette var signalet på at angrepet hadde kommet helt uventet.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Bilde tatt under angrepet.

 

Selv om Amerika i lang tid hadde mistenkt et japansk angrep, hadde de ikke i det hele tatt trodd at det kom til å ramme Pearl Harbor. Og til og med da radaren på Opana Point sporet opp fly på radaren så valgte de å overse det, på grunn av at det var forventet inn flere B-17 fly denne dagen. Visst de hadde undersøkt dette nærmere så hadde de antagelig kunne unngått masse skade. Så da den japanske styrken ankom så var Hawaiis forsvarsstyrke ”ikke oppe og gikk”;

 

- ingen antiluftskyts var bemannet

- all ammunisjon var låst inne

- antiubåt tiltak var ikke satt i gang

- ingen fly var på vingene

- ingen jagerfly fløy patruljer

- det var ikke satt opp torpedonett

 

Og da det ble meldt inn meldinger om ukjente ubåter og fiskebåter på forbudt område, tok det ikke lang til før japanske flystyrker kom flygende inn over Pearl Harbor. Kaoset og forferdelsen var komplett kun få minutter etter flyene ankom. Det tok ikke lang tid før både krigskipene ”Arizona”, ”Oklahoma” og ”California” ble senket av bombene og torpedoene. Japan prøvde også å ødelegge flybasen, oljedepotene og alt som hadde materiell verdi ved havnen.

 

Den andre angrepsbølgen kom kort tid etter den første, men denne besto  av 170 fly. Denne styrkens oppgave var å senke de skipene som ikke var blitt senket i den første angrepsbølgen. Amerikanerene syntes angrepene var svært effektive, men de trodde tross alt at angrepene kom fra 2 hangarskip bemannet med fly.

 

Den første ubåten ble oppdaget og skutt ned 06.37, og kl 10.00 var angrepet ferdig. Selve angrepet, med flyene og når ”alt var på plass”, varte i ca 90 minutter. Amerikanerene hadde ikke så mye å forsvare seg med, men de fikk opp en del fly, og bemannet mange kanoner og maskingæver til så skyte ned flyene.

 

Det var også planlagt en tredje angrepsbølge, men denne ble avblåst pga. de to første angrepsbølgene så og si hadde klart oppgaven.

 

Det ble kaos ved sykehuset da alle de skadete menneskene kom. Det var ikke i nærheten nok plass, og heller ikke nok leger og sykepleiere. De reddet de som kunne reddes, men de det ikke var håp for, lot de være.

 

Ødeleggelsene etter angrepet var store, amerikas tap/skader var:

- 4 slagsskip senket

- 4slagsskip skadet

- 3 kryssere skadet

- 3 jagere senket

- 2 andre skip senket

- 188 fly ødelagt

- 155 fly skadet

- 2335 militære drept

- 68 sivile drept

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Japans skader/tap var:

-     55 piloter

-     9 ubåtmannskap drept (den siste krigsfange)

-     29 fly

-     5 miniubåter

 

Hva var følgene av angrepet?

Den 8. desember erklærte 1941 erklærte USAs kongress krig mot Japan. Hele amerika var rasende over angrepet, fordi de så på det som en veldig forræderisk ting å gjøre. Det var daværende president i USA som undertegnet krigserklæringen. Dette gjorde at det ble en verdensomspennende krig, altså en verdenskrig. 2. verdenskrig.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

 

 


Franklin Roosevelt.

 

Og i frykt for at japansk-amrikanere skulle spionere eller sabotere i USA så befalte presidenten at alle japansk-amerikanere måtte møte for å arresteres eller interneres. Dette valget har i ettertid blitt kritisert av mange.

 

Og pga. tre maktspakten Japan, Tyskland og Italia hadde inngått så gikk også Tyskland og Italia i krig mot USA, 4 dager etter angrepet på Pearl Harbor.

 

På grunn av tapene ved Pearl Harbor var ikke Amerika i stand til å forhindre at Japan erobret Sørøst-Asia, de sørvestlige øyene i stillehavet og deler av indiahavet.

 

Selv om angrepet på Pearl Harbor var vellykket, så ødelagte det kun to Us navy skip. Fire av de sunkne skipene ble hevet opp og reparert.

 

I det hele og det store hadde angrepet egentlig strategisk vært en katastrofe for Japan. De hadde jo tross alt ikke ødelagt hangarskipene til USA, pga de var ute på sjøen, og unnslapp Japans angrep.

 

En nylig kjent konsekvens av angrepet var at slavearbeidet i USA ble avskaffet. Dette gjorde USA i frykt for at Japan ville bruke det som krigspropaganda.

 

6 mnd etter angrepet ved Pearl Harbor, angrep USA Midway i stillehavet. Strategisk gjort fra USA sin side.

 

Senere i krigen utviklet USA sammen med Canada og Storbritania atombomben. De slapp den over Japan. Japan kapitulerte, og Amerika og Japan var ikke lenger i krig.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Meg
10.05.2010 00:27

Bra!
9
anbefalinger
ser veldig kopiert ut altså  Smile :-\)
men det er bra så lenge læreren ikke vet det

hmm....
08.02.2011 21:39

Bra!
8
anbefalinger
leser at du har sett filmen. det ser kopiert ut fra wikipedia, og alt annet. men det var veldig bra skrevet. jeg skal ha fremførig om dette snart, så jeg må jo si takk for hjelpen  Very Happy :-D

Earlman
29.04.2010 12:42

Bra!
7
anbefalinger
Japans ekspansjon startet vel helt tilbake på 1800 tallet. Når USA gav dem et handels tilbud.Det ble knyttet sterke bånd mellom USA, Japan og Storbritannia. Dette gjorde at Japan kom i en rask industriell prosess som de demonstrerte mot russerne, da de sank flåten deres i 1904-05 krigen. Japan var først og fremst missfornøyd med versaillestrakten, fordi den ikke sa noe om likeverd mellom rasene. Men de var også missfornøyd med at de ikke fikk den respekten de mente de fortjente etter 1 VK. Børskrakket i 1929 er også en ting man må ta med, dette gjorde nemlig at de militære lederne i landet fikk større makt, og inførte buchido politikk, altså fokus på ære og oppriktig het (nasjonalisme).


03.02.2012 10:26

Bra!
7
anbefalinger
Nydelig! Nå kan vi kibbe det her! Vi kommer til å få vår første sekser!!!!!

legg til
19.04.2013 11:24

Bra!
4
anbefalinger
takk for hjelpen  Smile :-\)


JegTrengerKilder:)
06.05.2015 17:43

Bra!
4
anbefalinger
Kilder?  Smile :-\)

rose
07.04.2013 21:28

Bra!
3
anbefalinger
kan du svare meg på dette spørsmålet???  Wink ;-\)
Når angrep usa japan??? (da usa brukte atom bomben)
Hvor mye ble skadet da usa angrep japan???
Hva gjorde usa militærene før de gikk til angrep i japan???
osv..

TAKK!
18.11.2014 11:26

Bra!
3
anbefalinger
Framføring nå snart, det hjalp meg en del!


23.05.2018 13:35

Bra!
3
anbefalinger
Ok

kilder...
18.03.2015 16:57

Bra!
2
anbefalinger
Heisann. Jeg ser du skriver masse bra her, men jeg savner kilder! Kan du oppgi kildene dine?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews