Søk i stiler
 

Kashmir-konflikten


Framføring i samfunnsfag om konflikter som preger verden i dag. Den utvalgte konflikten er Kashmir-konflikten mellom Pakistan og India.

Karakter: 5

Sjanger:ArtikkelLastet opp:18.03.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Asiatiske samfunn
Krig og fred
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookI denne artiklen har jeg valgt å ta for meg om Kashmir konflikten som har vart helt siden Pakistan-India delingen 1947. Konflikten går ut på hvem som skal få makten over den nordlige delen Kashmir. Opprinnelig er Kashmir i den indiske delen, men borgerne i Kashmir er muslimer og vil slutte seg med Pakistan. Det er en liten del av befolkningen som vil danne en egen selvstendig stat. Dette fornektes avbegge partene. Begge av landene er interesserte i Kashmir, og grunnen til det er fordi Kashmir er rikt på naturressurser som korn, mais, bomull, frukt og te osv.. I tillegg er Kashmir et fjellområde som er rikt på snø, og vann. Begge landene kan utnytte vann og produsere elektrisitet, som begge landene mangler. De fleste trodde at delingen på dagens India ville få slutt på alle konfliktene og at disse landene kunne endelig leve i endeløs fred med hverandre.

 

Bakgrunn

India som ble kalt Hindustan før i tiden besto av dagens Pakistan og India. Hindustan var en britisk koloni. Britene var stolt av å ha Hindustan som en koloni, fordi landet var stort, og var rikt på naturressurser. Derfor ga britene Hindustan tilnavnet ”Juvelen i kronen”. Den verdenskjente fredskjemperen Mohandas Ghandi kjempet med ikke volds metoder for å befri landet fra Britene. Ghandi fikk tilnavnet ”Mahatma” som betyr stor sjel. Han fikk tinavnet fordi han kjempet med ikke volds metoder. Ghandi samarbeidet med den muslimske lederen Muhammad Ali Jinnah. Mohammed Ali Jinnah fikk tilnavnet Quaid-E-Azam som betyr stor leder etter at han lykktes å danne en muslimsk stat. Under britisk herredømme klarte begge landene å samarbeide for å befri landet. Ghandi ville at muslimene og hinduene skulle leve sammen. Han foreslo at muslimene kunne styre landet. Dette likte ikke mange av hinduene. De ville at hinduene skulle få lov til å styre over muslimene. De fleste muslimene ville ha ett eget land, fordi de var lei av å bli undertrykket av Hinduene. Muslimene ble undertrykket som for eksempel at  ikke kunne nå de høyeste stillingene selv om de hadde den rette udanningen. I 1940 måtte britene gi seg. Når de trakk seg ut av landet, ble det mange uenigheter. Det store spørsmålet var: Hvordan skulle Hindustan se ut?

 

Det ble klart at der de muslimene var i flertall skulle bli en muslimsk stat(vest), og der de fleste Hinduene (øst) bodde skulle hete India, men forsatt var det en del muslimer som bodde på den indiske siden og motsatt, slik oppsto det voldelige slåsskamper, og opptøyer. 14.aug 1947 hadde landene hadde endelig delt seg, og mange så fram på en fredlig tid. Men slik skulle det slettes ikke bli. 14.august er pakistansk nasjonaldag, fordi det var da de klarte å løsrive seg fra India. India’s nasjonaldag er 15.august. Etter at landene hadde delt seg, ble de oppstått en annen konflikt. Det store spørsmålet halndelt om: Hvem som skulle få styre Kashmir?

 

Kashmir fikk velge hvem de ville slutte seg til. Fyrsten i Kashmir var hindu, og flesteparten av innbyggerne var muslimer. Rykte om at fyrsten ville slutte seg med India skapte opptøyer blant muslimene i Kashmir. De tok fram våpnene og gikk mot fyrsteplassen. Fyrsten fryktet å bli styrtet og på grunn av den frykten ba han om Indisk militærhjelp. De muslimske opprørene fikk full støtte fra den Pakistanske militærhjelp. Slik ble konflikten utvilket til full krig. I 1949 lykktes FN i å kunne skape en våpenhvile mellom de to omstride partene. En observasjonsstyrke fra FN skulle overvåke fredsavtalen og de er der fremdeles. Men hvis det skulle bli krig, kan atomvåpen tas i bruk fra begge sider, og denne konflikten kan i verste fall utløse en tredjeverdenskig. Det sies at denne konflitken har kostet 47 tusen menneskeliv.

 

Status i dag og fredsarbeid

I dag gjøres det framskritt for å få slutt på den endeløse konflikt som har verden har hørt om siden de landene ble separert i 1947. Ett av tiltakene som blir gjort er blant annet at den tidligere statsministeren i Kashmir Sultan Mahmood Chaudry fra den Pakistanske siden kom til mange europeiske land, og også Norge for å be landene engasjere seg i konflikten for å skape fred mellom de omstride landene. Sultan Mahmood Chaudry har utalt seg og sagt ”Et angrep fra en av partene vil bety krig med bruk av atomvåpen”. Blant annet har FN lyktes med å skape en fredsavtale. I tillegg har FN lagd grenser i Kashmir. Denne frensen kalles ”Line of Control”. FNs våpenhvile ble rystet da begge partene utløste attent, der flere soldater og sivile omkom. Blant annet har verden lagt merke til at stemmingen mellom India og Pakistan har bedret seg etter at landene begynte å gå i dialog med hverandre. Som en følge av dette har antall turister økt i det anspente området fordi turistene føler mer seg tryggere etter at landene begynte å gå i dialog. I tillegg har en egen bussrute gjennom dette området åpnet i 2005. India har nylig trekket ut ca 30 tusen soldater fra Kashmir. Denne hendelsen viser at konflikten er på bedringes vei.

 

Personlig mening

Min personlige mening om hvordan vi kan få slutt på denne konflikten er at Kashmir blir delt i to. Vestdelen til Pakistan og østdelen til India, fordi da kan vi unngå en konlifkt og begge partene får ønske sitt. Forslaget om at Kahmir blir selvstendig tror jeg ikke på. Både Pakistan og India trenger området og naturressusene, for å bedre levestandaren og øknomien i landene.  Men denne konflikten går på bedringes vei, og veien til en løsning er ikke langt unna.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

bøgen
28.04.2011 12:31

Bra!
19
anbefalinger
Kilder?

nerd
01.05.2010 16:41

Bra!
7
anbefalinger
tusen takk, oppgaven din hjalp meg

Rayeh
15.05.2018 12:18

Bra!
6
anbefalinger
India ønsker selv å ha demokrati, så hvorfor bruker ikke India demokrati for å løse denne konflikten? Det går jo an å ha et valg der befolkningen som er over 18 år har stemmerett. India vet at befolkningen i den indiske delen av Kashmir også ønsker å bli en del av Pakistan. De føler seg som pakistanere og støtter Pakistan, så hvis det blir et valg kommer befolkningen til å bare stemme på Pakistan. Derfor nekter India å arrangere noe form for valg, og ber Pakistan glemme denne konflikten, og heller fokusere på andre ting mellom begge landene som for eksempel cricket. India prøver å leke smarte, men burde vite at pakistanere er fedrene deres. Pakistan dreper India i cricket, og trenger derfor ikke å spille cricket med noen småbarn. Inderne kan gjøre alt de kan for å unngå å gi fra seg Kashmir, men Kashmir tilhører Pakistan. Pakistan Zindabad!

KJekke
25.01.2014 23:26

Bra!
2
anbefalinger
BRAA

puler moren din
05.04.2018 12:29

Bra!
2
anbefalinger
taliban eier kashmir

abdullah rahat
05.04.2018 12:31

Bra!
2
anbefalinger
jeg er en stolt homo

Kashmir
23.05.2018 00:06

Bra!
1
anbefalinger
Bare del på området det æ så stort !!

Ponde
20.11.2019 16:09

Bra!
1
anbefalinger
eloooo

n
23.03.2017 12:32

Bra!
0
anbefalinger
sykt bra. du hjalp meg veldig. når forstår jeg mer!!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews