Søk i stiler
 

Kunsten å være nordmann


Kåseri om den helt spesielle rasen fra de nordlige strøk. En oppgave skrevet på en sidemåls-skrivedag.
Sjanger:KåseriLastet opp:16.03.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Typisk norsk
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookKunsten å være nordmann er å være notorisk overlegen i alle sammenhenger uansett om man har rett eller galt, er god eller ikke, ja, vi nordmenn er forbanna god i alt. Vi er god i vinteraktiviteter, vi er gode på å være rike, vi er gode på å styre et samfunn, vi er gode på å ha det godt og vi er gode på å være stolte. Vi er stoltere enn den stolteste hanen som er å oppdrive. Stolt over oss selv, stolt over prestasjonene våre, stolt over summen man har på bok. Stolt over den høye stillingen i den høytstående næringsbedriften man jobber i, stolt over mekanikerjobben på esso-stasjonen, stolt over nasjonen, stolt over ens barn som ble kretsmester i langrenn eller kom inn på 4.plass i sjakkturneringen på skolen.

 

Om man for eksempel ferierer i sydligere strøk, skal man banne på at man kan peke ut en hver nordmann som deler ferieplass. Man ser enkelt og greit på den høye haken, som rager over alle andres haker. I alle fall hakene til danskene og finnene. (Nordmenn har høyere haker enn danskene og finnene pga. mer arrogant gange*) Nordmannen går der med fete lommebøker og fryder seg over at alt er så billig, men fortsatt benytter sjansen til å sprengprute på de falske Lacoste-skjortene den svette tyrkeren ville selge for ”special price for you, my friend.” Man kan si at nordmennene har et øye for forrentninger.

 

Når man tenker over det, er det mange tilfeldigheter som gjorde at ting ble som det ble, at nordmenn ble rike for eksempel, var fordi noen karer i Nordsjøen plutselig en dag fant sort gull under havbunnen, tilfeldigvis rett innenfor grensen mellom norsk og engelsk territorium. Ja, det er typisk norsk og ha marginene på sin side!

 

Men hva kjennetegner en nordmann? Det er greit nok at alle som bor i Norge og har norsk statsborgerskap er norske, men ikke nødvendigvis nordmenn, en stor mørkhuda senegaleser som har fått rykende ferskt statsborgerskap vil ikke jeg karakterisere som Nordmann. Ikke rasistisk ment, men en nordmann bør være en person som drar på seg nikkersen og lusekoften og drar opp på fjellet i påsken bare for å bruke en fireogenhalv time på å lage til bålplass med tilhørende benker i snøen, for så å nyte appelsin, kvikklunsj og kakao, også kalt de ”3 store.” Eneste gangene vi får se multikulturelle innslag i påskefjellet er om vi skrur på TV-en og nyter det faste innslaget i hvert eneste ”Norge rundt” program som omhandler x antall asylsøkere i regi av Nrk som blir skipet opp på fjellet påtvunget lusekofte og nikkers, i den ene grunn at nordmennene som sitter hjemme skal få seg en god latter og føle seg ekstra overlegne når de ser ”amatørene” som detter og febrilsk kaver i snøen.

 

Petter Northug er definisjonen av nordmann. Om man slår opp nordmann i ordboka eller et leksikon, ser man et bilde av Petter Northug med snørr dinglende fra nesen, sprengskutt over å ha knust alle svenskene og russerne i spurten så brutalt at nrk-kommentatorene pådro seg lettere hjertesykdommer. Bak den snørrfylte Northug, kan man så vidt skimte en russer og en svenske, nedslått over den overlegne seieren til den unge trønderen. I bildeteksten står det ”Petter Northug etter gullløpet i OL i Vancouver 2010 med kommentaren: Barneskirenn! Æ skollj vønni om æ hadde gått baklængs me ein sumobryter i pulken!” Denne overlegenheten, både i væremåte og prestasjonsmessig, kombinert med den super-norske trønderdialekten, samt den usannsynlige sutringa og grininga etter et nederlag gjør Northug til standeren for en Nordmann, man kan si han er alfa-nordmannen.

 

”Det er typisk norsk og være god” kam man si er den røde tråden i det norske samfunnet, enten det gjelder sport, politikk eller rett og slett den psykedeliske evnen nordmennene har til å konstant vinne og ha rett. Enten man konkurrerer med naboen om hvem som er flinkest til å grille hamburgere på varme sommerdager, for å slippe og vite at de fire åra med kokkekurs på Kulinarisk Akademi ikke var forgjeves eller de ulike partiene som konkurrerer om å vinne flest stemmer i kampen om å få makten til å bruke alle pengene i oljefondet på totalt unyttige ting som f.eks. gamlehjem og barneskoler.

 

Nordmennene er som regel større enn andre folkeslag. Om man hadde stilt en italiener og en mannlig nordmann ved siden av hverandre, ser man mange ulikheter. Slik som mer markert kjeveben, breiere skuldre, høyere, mer intelligent, vakrere og mer fornuftig i nordmannen sin favør. -Nei, vi nordmenn er noe for oss selv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


03.04.2013 11:05

Bra!
9
anbefalinger
Er du norsk eller later du bare som om du er norsk og vet alt om å være norsk ? Jeg leste gjennom det du har skrevet og ser at du gjør nordmenn til noe veldig lite.

Knut
12.04.2015 23:31

Bra!
2
anbefalinger
Jeg finner Jens sin kommentar ganske forfengelig. Da du som "stolt" nordmann prøver å hente inn det faktum av at det å være Norsk er noe stort kontra noe lite. Synes poengene treffer ganske godt og at vi nordmenn er for selvhøytidelige. Jeg mener litt selv ironi kan da ikke skade? Det å være nordmann er ikke så stort som vi skal ha det til  Razz :-P


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews