Søk i stiler
 

Ungdom og idrett


En artikkel om ungdom, idrett, konkurranseinstinkt og doping.

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:09.03.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Doping
Sport generelt
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Konkurranseinstinkt, positivt eller negativt? Barn og unge som driver med sport har konkurranseinstinkt. Hvis konkurranseinstinktet tar overhånd kan man bli fristet til å bruke doping i jakten på de gjeveste prisene. Før i tiden var idrett en aktivitet som folk drev med for å trimme og ha det gøy. Nå til dags er det penger og berømmelse som står i hodet på de fleste toppidrettsutøvere. Mange utøvere har blitt egoister og usympatiske i løpet av deres karriere. Konkurranseinstinkt kan være positivt for en idrettsutøver hvis utøveren klarer å holde seg unna doping og bruke konkurranseinstinktet til å gjøre det bedre i konkurranser.

 

Bruk av dop i idretten.

I det siste har mange unge begynt med doping slikt som anabole steroider. Det gjør de for å forberde ytelsen sin i deres idrettsgren. Det er ulovlig for en idrettsutøver å bruke rusmilder og doping i idrett, og blir du tatt så risikerer du å bli utestengt fra idretten for flere år. Uheldigvis så lykkes idrettsutøvere med doping engang i blant og vinner gullmedaljer på uærlig vis. Utøvere som har brukt anabole steroider i idrett har gjort seg selv en bjørnetjeneste og virkelig lurt seg selv. Hvis du har jukset deg gjennom idrett og vunnet medaljer på uærlig vis har du en slapp innstilling og en feig måte å jobbe på. Ingen vil ha en arbeider som ruser seg og jukser seg gjennom livet. Idrettsutøvere som slutter med idrett i håp om å skaffe seg en vanlig jobb får da problemer hvis de er tatt for doping i en øvelse.

 

Det er jo mange forskjellige typer idrett og de fleste er lag idretter. Det finnes også idrettsgrener der man er alene, slik som løping. Det er bevist at det er flest individuelle idrettsutøvere som bruker doping. I en lag idrett så avhenger seieren av laget og ikke individer som i for eksempel løping. Dermed har doping liten betydning for en fotball spiller sammenlignet med en løper.

 

Det er ikke så mye doping i idrett der det er barn involvert, men når utøverene begynner å komme i den alderen der de deltar i konkurranser som VM og lignende, blir suget etter gull for sterkt for noen. En ekte utøver er en som klarer å stå imot doping og jobbe hardt for medaljene han fortjener.

 

Positive sider med konkurransepreget idrett.

Ta Petter Northug som et eksempel, han har brukt mye av livet sitt på trening og han høster nå fruktene av det. Aksel Lund Svindal, en norsk alpinist, hadde et stygt fall for noen år siden. Han kom seg tilbake til sporten og ble enda bedre enn før. Det er en positiv virkning av konkurranseinstinkt.

 

Vinter-OL i Vancouver ble et godt år for norske idrettsutøvere. Ingen av Norges idrettutøvere testet positivt i doping testen, noe som gjør at alle Norges medaljer er vunnet som et resultat av hard trening og konkurranseinstinkt.

 

En annen positiv side med konkurranseinstinkt er at man trener mer, man spiser sunnere og man har et nyttig og sunt tidsfordriv. Driver man med idrett så har man en større sjanse til å holde seg unna festing og forbrytervirksomhet. Idrett er også et samlingspunkt i den forstand at mange gutter og jenter med samme interresser og samme alder samles i en vennskapskamp i for eksempel fotball.

 

Å vinne en fotball kamp eller å vinne 5 mila i Olympiske leker gir en fantastik følelse og man føler seg tilfreds med seg selv og man kan si at man har virkelig jobbet hardt for dette. Da er idrett en virkelig positiv ting for store og små.

 

Negative sider ved konkurransepreget idrett.

En skiløper som har gjort det bra i mange løp har lett for å bli usympatisk og egoistisk. Man blir litt høy på pæra og tenker bare på sin egen suksess, dermed blir konkurransepreget idrett en negativ ting for mange. Familier som sitter hjemme og ser på skiskyting vil se glade utøvere og et spennende og ”fair” løp. Ingen liker å se juksing og sure løpere som vinner gang etter gang.

 

Sluttkommentar

Alt i alt synes jeg doping er en idiotisk ting. Hvorfor ødelegge kroppen din og livet ditt? Hvis du allerede er god nok til å være med i VM eller NM , så hvorfor skal du bruke ulovlige doping midler til å bli enda bedre? Det ødelegger deg og du får trøbbel senere i livet. Juksing er generelt en fæl ting og ingen liker uærlig spill. Du risikerer jo å bli avhengig av dopen og ødelegge hele livet ditt. Til syvende å sist er konkurranseinstinkt en bra ting hvis man klarer å kontrollere suget etter gull. Med hard jobbing og fair play er konkurransepreget idrett en bra ting. Idrett generelt er noe av det beste du kan bruke fritiden din til, siden det gjør deg sunnere, du blir i bedre form og du har et nyttig tidsfordriv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Kjell Marki
27.04.2018 12:28

Bra!
2
anbefalinger
Denne teksten var nydelig

Reidun
03.05.2018 11:44

Bra!
2
anbefalinger
Denne teksten var nydelig

denjegden
11.02.2019 11:48

Bra!
1
anbefalinger
den bra men den ikke bra


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews