Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Globalisering i norsk kultur

Globalisering i norsk kultur

Vi fikk i oppgave om å skrive om globalisering i norsk kultur. Innlevering i sosiologi og sosialantropologi, kapittel 6 - kultur.

Karakter: 5

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
03.03.2010


Diskuter hvordan globalisering bidrar til å forme norsk kultur. Den norske kulturen har blitt påvirket med mye globalisering. Dette har bidratt til å forme norsk kultur både med negative og positive sider.

 

<bilde>
Globalisering er et ord som ble ført brukt i slutten av andre halvdel av det tyvende århundre, men ble ikke flittig brukt før på åttitallet[1]. Dermed kan en si at globalisering ikke er et nytt ord i dagens samfunn. Vi kan føre begrepet helt tilbake til da Marco Polo var ute på reiser og kom tilbake med de mest utroligste historiene.

 

Globalisering er noe som påvirker hele samfunnet, politikken, kulturen og økonomien. Mye av dette skylles at folk migrerer(flytter til et land) og at verden har begynt med handel som er internasjonal. Verden blir ført sammen og deler de kunnskapene og informasjonen resten av verden vil trenge eller vil ha[2].


 

Ikke bare blir det delt kunnskaper og informasjon, men personer blir mer og mer sammensveiset. Verden blir til et verdenssamfunn[3].

 

Globaliseringen blir ofte oppfattet som en form for vestliggjøring eller amerikanisering. Mye av globaliseringen har ført til mye debatter om fenomener som en serie: er det organer innenfor FN eller nasjonalstatene som har makten[4].

 

Siden globaliseringen har tatt over vitenskapsdisipliner, har mange sett globalisering på som en prosess som er altomfattende. Det er også mange som mener at globalisering er et feil ord på hva som skjer i verden. De vil heller ha ord som internasjonalisering eller gjensidig uavhengighet, begrep som har en lang historie.

 

Det hevdes at globaliseringen bare skjer mellom tre kontinenter: Nord-Amerika, Europa og noen deler av Asia, og at de landene som er sør for Sahara i Afrika er mye mindre med i globaliseringen[1].


Kultur er når en gruppe mennesker har felles språk, religion, regler, skikk. Mye av den kulturen som er i dag er overført fra generasjon til generasjon, og det er derfor det ikke er så store forandringer i hvordan vi lever. Vi lærer oss kulturen vår av familien, skolen, aviser og TV[6].

 

<bilde>
Når et land har helt lik kultur kalles dette homogent. Det er mange som mener at Norge er et slikt land siden vi har den samme historien og at vi lett kan forstå hverandre selv om vi har et bredt dialektspråk.

 

Det som er typisk norsk er å smøre matpakke, gå en lang tur uansett vær, elsker naturen for den den er, er veldig flinke på ski. Mat som er typisk norsk kjøttkaker, fårikål, komler, brunost. Til dessert er det typisk å spise vafler og drikke kaffe.

 

Når Norge skal feire nasjonaldagen sin, så er det typisk norsk at unger går i tog rundt i byen og synger nasjonalsangen og andre lystne melodier[5].

 

<bilde>
Drakten norske folk som regel bruker i konformasjon, dåp og feiring av nasjonaldagen heter bunad, en nasjonaldrakt som er veldig lokalt og er inspirert av lokale tradisjoner og ideer som handelsreisende hadde med seg.

 

Før i tiden var det slikt at mange brukte bunaden til alt der de hadde to forskjellige, en feststakk og en hverdagsstakk. Mange bunader er bygd opp av hva de hadde, og det er derfor mange bunader seg veldig pyntet ut mens andre er litt mindre pyntet. Dette kan en best se etter hvor mye sølv som blir brukt på bunaden. Bunaden er også unik fra de stedene den kommer fra. Et eksempel på en bunad er hallingbunaden der de ser like ut i alle dalene, men alle har lokale tilpassninger[7].


Hvordan Norge har blitt påvirket av globaliseringen kan vi dele inn i to deler: Positive sider og negative sider.

 

Det positive er at Norge har blitt mer rik på globaliseringen. Det meste av rikdommen til Norge har vært oljeutvinningen, og hadde vi ikke fått hjelp av USA så hadde vi fremdeles vært fattige. Globaliseringen i norsk kultur har ført til at Norge ikke lenger er et homogent land. Dette er fordi det har kommet mange innvandrere til Norge og som har bosatt seg her[5]. Matkulturen har også blitt mer globalisert. Vi spiser ikke lenger bare komler, fårikål og kjøttkaker, men et bredt utvalg som: pizza fra Italia, hamburgere fra USA, vin fra Frankrike og Whisky fra Storbritannia.

 

Når filmer, litteraturer og TV-programmer kom inn i norsk kultur har dette ført til at vi får mer kunnskap i hvordan de andre landene forholder seg til informasjon og teknologi. Det er mange som mener at norsk kultur har blitt amerikanisert. Det vil si at vi har forskjellige raser som har rettigheter, vi spiser forskjellig mat, og vi har et bredt utvalg av TV-programmer. Før det hadde blitt globalisering i norsk kultur var det normalt at vi laget klærne våres selv, men nå er det slikt at vi har et mer bredt utvalg og kan få bedre kvalitet på klærne. Det har også blitt slikt at vi nå kan få de samme klærne som andre land har. Globaliseringen har gjort at Norge må forholde seg til flere andre land, og dermed er det bra at vi har engelsk som et 2.språk for da kan vi bli forstått i nesten alle land.

 

Det negative er at Norges ledere får mindre makt og at det blir de store nasjonene som styrer. Mye av dette fører til at de små nasjonene blir begravet i de store nasjonenes viljer. Vi har også mistet mye av det som var typisk norsk. Et eksempel på dette er at mange har blitt lei av matpakken og vil heller få mat på skolen[1]. Den tradisjonelle maten har gått bort og det har blitt mer ”normalt” å ha Grandiosa som middag. Dette kan være til konfirmasjon.

 

Mye av innvandringen til Norge har ført til at mange ser ned på innvandringene og vi har en form for fremmedfrykt. Det at norsk kultur har blitt amerikanisert har ført til at den norske kulturen ikke er så unik som den engang var[5]. Selv om det er positivt at vi har sluttet å lage klærne våres selv, har det blitt slikt at mange ungdommer nå i dagens samfunn ikke vet hvordan vi skal strikke votter, sokker eller skjerf. Dette har da gjort til at vi har mistet en god tradisjon av den norske kulturen. Det er også mange som tar den norske kulturen en selvfølge, noe som har gjort at globaliseringen har tatt overhånd. Det er også mange som ikke synes at det norske språket er kult og vil heller snakke engelsk. Det har også blitt slikt at mye av klasseskillene har kommet fram som prostitusjon og tigging. Dette har også skjedd i arbeidslivet som svart betalte hushjelpere og bygningsarbeidere med lav lønn[9].

 

Det jeg mener om globalisering som bidrar til å forme norsk kultur synes jeg er bra, men jeg hat et todelt syn på denne saken. Det er fordi de er mange ulemper og fordeler med at kulturen har forandret seg.

 

Det positive er at vi ikke lenger er en liten stat i et stort samfunn, og informasjonen har blitt lettere å få tak i. Et eksempel på det er at vi har fått Internett som gjør at vi kan søke på alt mulig i få sekunder i stedet for å lete i flere timer i leksikon.

 

Den norske kulturen har også fått mange innvandrere som har gjort at vi vokser opp med forkjellige kulturer. Dette gjør Norge til en flerkulturell stat, i stedet for en homogen stat.

 

Siden Norge har hatt en god eksport av olje, har det ført til at vi har fått folketrygd, fylkes og kommunehelsetjeneste, pleie- og omsorgstjenester og sykehus der vi ikke trenger å betale for å få oss undersøkt[7].


 

Jeg har også noen negative syn på globaliseringen i norsk kultur. Det er at mange ungdommer nå gir blaffen i tradisjonell mat og bruker heller penger på å kjøpe ferdigmat. Dette synes jeg er veldig trist og gjør at maten ikke blir satt like stor pris på som før. Det er også mange, etter min mening, som ikke vil bruke bunad lengre i tradisjonelle seremonier som i dåp, konfirmasjon og på nasjonaldagen. Det er liksom ikke ”kult”.

 

Jeg synes det er veldig bra at vi har tatt inn oss engelsk som et 2.språk og enten tysk, spansk og franks som 3.språk, men dette har jo også ført til at mange synes norsk er et teit språk. Dette føler jeg globaliseringen har skyld i.

 

Jeg synes at globaliseringen har fått sitt høydepunkt og at den nå kan trappes ned for å redde den delen av norsk kultur vi har igjen, men at vi fremdeles har det globale nettverket. Vi må også trappe ned på innvandringen, fordi jeg tror ingen i den norske befolkningen vil bli minoritet i sitt eget land. I verste fall bli minoritet i sitt eget land som har blitt overført til en annen religion.

 

 

KILDER:

GLOBALISERING
[1] http://no.wikipedia.org/wiki/Globalisering (12.februar 2010)
[2] http://www.ung.no/ungiverden/1752_Globalisering_-_verden_blir_mindre.html (12.februar 2010)
[3] http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/kampanjer/refleks/innspill/identitet/globalisering-folkeflytting-migrasjon-og.html?id=507090 (12.februar 2010)
[4] http://www.snl.no/globalisering (12.februar 2010)

KULTUR
[1] http://no.wikipedia.org/wiki/Globalisering (12.februar 2010)
[5] http://samfunn.cappelen.no/bm/religion/kultur/ (12.februar 2010)
[6] Sosiologi og sosialantropologiboken: Mennesker og samfunn av
[7] http://geilobunad.no/ (13.februar 2010)

NEGATIVE/POSITIVE KONSEKVENSER
[1] http://no.wikipedia.org/wiki/Globalisering (12.februar 2010)
[5] http://samfunn.cappelen.no/bm/religion/kultur/ (12.februar 2010)
[9]http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/kampanjer/refleks/innspill/identitet/simonsen.html?id=507078

MINE MENINGER
[8] http://snl.no/Norge/samfunn_og_kultur (13.februar 2010)

BILDER
*http://merkur2.cappelendamm.no/aim/cappelenprod/3/74/75/storage/file.image.jpg/Scale?geometry=550x550 (Globaliseringsbildet)
*http://1.bp.blogspot.com/_z9hLBXSSbOE/SqemIPHvycI/AAAAAAAAAAM/ALfQWMU-U34/s320/norsk+kultur.jpg (Norsk kultur bildet)


*http://www.geilobunad.no/Hallingbunad_gammel_CMYK.jpg (Den røde bunaden, kommer fra Geilo i Hallingdal)
*http://lh3.ggpht.com/_ulTWmJ8vyv0/SX3of4kGdBI/AAAAAAAAANA/3cCsm9jfF1w/s1600/bunad[4].jpg (Den hvite bunaden, kommer fra Åmli i Aust Agder)


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil